Julkaisut ja materiaalit
Kategoriat:
-
Näytä taitosi – lähde kisaamaan!
Esitteessä kerrotaan, millaisia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja kilpailutoiminnasta löytyy ammatillisille opiskelijoille.
Painettua esitettä voi tilata osoitteesta viestinta@skillsfinland.fi.
-
Materiaalia Taitaja9-järjestäjille
Taitaja9-paikallis- ja aluekilpailujen järjestämiseen tarkoitetut materiaalit, esimerkiksi kunniakirjat ja markkinointimateriaalit, löytyvät Dropboxista.
-
Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus
Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Skills Finlandin teettämässä mielikuvatutkimuksessa haastellaan peruskoulun 9.-luokkalaisia ja heidän vanhempiaan, lukiolaisia, ammatillisessa koulutuksessa opiskelevia nuoria ja aikuisia, yritysten henkilöstöasioista vastaavia henkilöitä ja oppilaanohjaajia.
Toisen asteen mielikuvatutkimus 2022
- Yhteenveto ja keskeiset tulokset (pdf)
- Kvantitatiivisen osuuden raportti (pdf)
- Kvalitatiivisen osuuden raportti (pdf)
- Infografiikka (png): kuva 1 ja kuva 2
Aiemmat tutkimukset
- Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 2020 (pdf)
- Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 2018 (pdf)
- Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 2016 (pdf)
- Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 2013 (pdf)
- Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 2010 (pdf)
- Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 2007 (pdf)
-
Bannerit yhteistyökumppaneille
Yhteistyökumppaniorganisaatiot voivat hyödyntää bannereita esimerkiksi verkossa tai sosiaalisessa mediassa.
Maajoukkueen yhteistyökumppani (png)
-
-
Tralla.fi
Tralla-palvelu tarjoaa valikoiman materiaaleja, menetelmiä ja työkaluja yrittäjyystaitojen kehittämiseen.
Tralla.fi on Yksityisyrittäjäin Säätiön omistama ja Talous ja nuoret TATin sekä Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) ylläpitämä maksuton palvelu opettajille ja yrittäjyyskasvatuksen toimijoille. Skills Finland on mukana yhteistyössä ja palvelusta löytyvät tuottamamme yrittäjyyteen liittyvät materiaalit.
-
-
Ammattitaitokilpailuista työelämään – teknologiaosaajien uratarinoita
Ammattitaitokilpailuissa nuoret huippuosaajat pääsevät näyttämään taitonsa. Polku kilpailuun ja omaan ammattiin on jokaisella erilainen. Tutustu Juhon, Villen, Iidan, Sannin ja Jonin tarinoihin siitä, miten heistä on kasvanut teknologia-alan osaajia.
Ammattitaitokilpailuista työelämään – teknologiaosaajien uratarinoita (pdf)
-
EuroSkills Budapest 2018: kuvat ja videot
EuroSkills Budapest 2018 -kilpailu järjestettiin 25.–29.9.2018. Suomi saavutti kilpailussa yhden kultamitalin, neljä pronssia ja kuusi kunniamainintaa.
Kuvia kilpailusta (Skills Finlandin kuvapankki)
Video: Palkintojenjako (YouTube)
Video: Automaatioasennuksen pronssimitalisti Samu Lahti (YouTube)
Video: Floristiikan kultamitalisti Josefiina Kivero (YouTube)
Video: Lähihoitajalajin pronssimitalisti Aino Takala (YouTube)
Video: Elektroniikan pronssimitalisti Joonatan Kivelä (YouTube)
-
Tehtäväpankki
Vanhoja Taitaja-tehtäviä voi hyödyntää opetuksessa, vaikka opiskelijat eivät olisi valmistautumassa kilpailuun. Niiden avulla voi yksilöllistää opetusta ja antaa opiskelijoille uusia haasteita. Tehtäväpankista löytyy tehtäviä niin suomenmestaruuslajeihin, TaitajaPLUSsaan kuin Taitaja9:iin.
-
Oppilaitos–yritys-yhteistyö
Kahdella videolla kerromme, miten saadaan aikaan toimiva yhteistyö yrityksen ja oppilaitoksen välillä.
Koulutuspäällikkö Marja Hemmi (Perho Liiketalousopisto) ja ravintoloitsija Samuil Angelov (mm. Ravintola Muru) kertovat omasta vuosia kestäneestä yhteistyöstään, joka hyödyttää molempia osapuolia.
Video: Huippuosaajat huippupaikkoihin toimivalla oppilaitos–yritys-yhteistyöllä (YouTube)
Skills-lajipäällikkö Markku Vengasaho on oppinut lajipäällikön työn kautta paljon uutta. Myös Markun työssä toimiva yritysyhteistyö on keskeisessä roolissa.
Video: Maailmanmestaria tekemässä – lajipäällikön oppimispolku (YouTube)
-
Ammattiosaaja
Lehti tutustuttaa nuoret ammatillisen koulutuksen eri vaihtoehtoihin. Se sopii hyvin myös jaettavaksi vanhempainilloissa. Lehdessä esitellään kaikki ammatilliset koulutusalat, tutkinnot ja koulutusohjelmat. Kerran vuodessa ilmestyvän lehden julkaisevat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Skills Finland. Painettua lehteä voi tilata maksuttomasti subjectaid.fi-palvelusta.
-
Ammattiosaamisen asialla – Skills Finland 1993–2013
Skills Finlandin historiikki kattaa vuodet yhdistyksen perustamisesta 20-vuotisjuhlaan. Painettua julkaisua voi tilata osoitteesta viestinta@skillsfinland.fi. Julkaisuvuosi 2017.
Ammattiosaamisen asialla – Skills Finland 1993–2013 (pdf)
In advocation of vocational skills – Skills Finland 1993–2013 (pdf)
-
Taitaja-loppuraportit
Taitaja-kilpailujen loppuraportit:
Taitaja2022 (pdf) | Taitaja2021 (pdf) I Taitaja2020 (pdf) I Taitaja2019 (pdf) I Taitaja2018 (pdf) I Taitaja2017 (pdf) I Taitaja2016 (pdf) I Taitaja2015 (pdf) I Taitaja2014 (pdf) I Taitaja2013 (pdf) I Taitaja2012 (pdf) I Taitaja2011 (pdf) I Taitaja2010 (pdf) I Taitaja2009 (pdf) I Taitaja2008 (pdf) I Taitaja2007 (pdf) I Taitaja2005 (pdf) I Taitaja2004 (pdf)
-
Kuvia ammattitaitokilpailuista
Skills Finlandin kuvapankista löydät kuvia ammattitaitokilpailuista ja muista yhdistyksen tapahtumista. Kuvia saa käyttää vapaasti ei-kaupallisiin tarkoituksiin uutisoitaessa tai markkinoitaessa ammatillista koulutusta ja ammattitaitokilpailuja. Kuvia julkaistessasi merkitse kuvan lähteeksi Skills Finland ja kuvaajan nimi, mikäli se on mainittu kuvan yhteydessä.
-
Oppilaitosten ja yritysten yhteistyö
Miten yritykset hyötyvät ammattitaitokilpailuista? Entä mitä kilpailut antavat oppilaitoksille? Kokosimme konkreettisia esimerkkejä onnistuneesta yhteistyöstä esitteeseen. Painettua esitettä voi tilata osoitteesta viestinta@skillsfinland.fi. Julkaisuvuosi 2016.
-
Oppilaitosten hyvät käytännöt kilpailutoimintaan
Julkaisu esittelee, miten oppilaitokset hyödyntävät kilpailutoimintaa esimerkiksi opettajien täydennyskoulutuksessa ja opiskelijoiden yksilöllisten polkujen rakentamisessa. Painettua esitettä voi tilata osoitteesta viestinta@skillsfinland.fi. Julkaisuvuosi 2017.
Oppilaitosten parhaat käytännöt kilpailutoimintaan (pdf)
-
Taitaja9-tehtäviä 7.–9.-luokkalaisille
Taitaja9-kädentaitokilpailun tehtävävihkoon on koottu Taitaja9-vastaavien hyviksi toteamia kisatehtäviä vuosien varrelta. Vihkoa on saatavilla myös painettuna. Tilaukset osoitteesta viestinta@skillsfinland.fi. Julkaisuvuosi 2020.
-
-
Skills Finlandin logot
Yhteistyökumppanit ja jäsenet voivat käyttää Skills Finlandin logoa viestiessään ammattitaitokilpailuista. Mikäli tarvitset käyttöösi Skills Finlandin logoja, ota yhteyttä viestinta@skillsfinland.fi.
-
Taitaja-semifinaalien parhaat käytännöt
Semifinaalit ovat keskeinen osa Taitaja-kilpailuja ja niiden kehittäminen yksi Skills Finlandin tärkeimmistä tavoitteista. Julkaisuun haastatellut henkilöt edustavat monipuolisesti erilaisia koulutusaloja ja näkökulmia ammattitaitokilpailuihin. He kertovat oman oppilaitoksensa kokemuksista semifinaalien järjestämisestä ja jakavat parhaat vinkkinsä onnistuneen semifinaalin järjestämiseen. Saatavana myös painettuna, tilaukset osoitteesta viestinta@skillsfinland.fi. Julkaisuvuosi 2012.
-
Taitaja – 25 vuotta tietoa, taitoa ja tahtoa
Mikä on täyden mittansa saavuttaneen suurtapahtuman tulevaisuus, entä Skills Finland ry:n rooli Taitajan taustaorganisaationa ja kehittäjänä? Artikkelikokoelman haastateltavat edustavat monipuolisesti erilaisia näkökulmia ammattitaitokilpailuihin.
Painetun julkaisun voi tilata osoitteesta viestinta@skillsfinland.fi. Julkaisuvuosi 2014.
-
Taitajasta yrittäjäksi
Tulevaisuudessa yrittäjämäistä asennetta tarvitaan jokaisessa ammatissa ja kaikilla aloilla, ei vain yrittäjänä. Lue Taitaja-kilpailujen, yrittäjyyden ja ammatillisen koulutuksen toimijoiden kokemuksia yrittäjyyden oppimisesta ja opettamisesta. Saatavana myös painettuna, tilaa osoitteesta viestinta@skillsfinland.fi. Julkaisuvuosi 2015.
-
KILTA-valmennushankkeen vaikuttavuusarviointi
Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella 2011–2014 toteutetun hankkeen vaikuttavuusselvityksessä pohditaan kilpailu- ja valmennustoiminnan merkitystä ammatilliselle koulutukselle. Painettua julkaisua voi tilata osoitteesta viestinta@skillsfinland.fi.
-
Kilpailuja kaikille -sarja
Julkaisussa avataan ammattitaitokilpailuihin liittyvät keskeiset käsitteet, esitellään kilpailutoimintaa ja sitä tukevat vakiintuneet organisaatiot. Kerrotaan ammattitaitokilpailutoiminnan yleisistä kehitysvaiheista, tarkastellaan ammattitaitokilpailutoimintaa yhteiskunnallisena ilmiönä ja kilpailemista ammattikasvatuksen filosofisena kysymyksenä. Tekijät: Sara Kaloinen, Päivi Pynnönen, Heikki Saarinen.
-