Skip to main content

Taitaja9 tutustuttaa ammatteihin

Taitaja9 on hyväntuulinen ja toiminnallinen kädentaitokilpailu, joka tempaa mukaansa niin 7.–9.-luokkalaiset kilpailijat kuin kannustusjoukotkin. Vauhdikas tapahtuma on hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Kisassa tarvitaan monen oppiaineen osaamista.

Taitaja9 on koko yläkoulun kisa. Kilpailu on leikkimielinen, mutta tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Samasta koulusta voi paikalliskilpailuun osallistua useampia joukkueita. Joukkueet ovat kolmihenkisiä, ja osallistujien tulee olla 7.–9.-luokkalaisia. Kussakin joukkueessa saa olla eri luokkien ja luokka-asteiden oppilaita, mutta joukkueen jäsenten tulee olla samasta koulusta.

Kilpailun vaiheet

Taitaja9-kilpailu koostuu kolmesta vaiheesta:

Paikalliskilpailut, joista parhaiten menestyneet joukkueet jatkavat oman alueensa aluekilpailuun.

Aluekilpailut, joista alueen parhaat joukkueet jatkavat valtakunnalliseen finaaliin.

Finaali, joka järjestetään keväisin valtakunnallisen Taitaja-tapahtuman yhteydessä.

Eri puolilla Suomea järjestetään vuosittain noin 80 paikalliskilpailua ja 12 aluekilpailua. Taitaja9-finaalikilpailu järjestetään vuosittain ammattitaidon SM-kilpailu Taitajan yhteydessä.

Poikkeusjärjestelyt kaudella 2020–2021

Koronavirustilanteesta johtuen Taitaja9-paikalliskilpailut järjestetään kaudella 2020–2021 virtuaalisena Taitaja9-pelin avulla. Lisätietoa muutoksista Taitaja2021-verkkosivuilla.

Materiaalia kilpailuun osallistuvalle

Taitaja9-aluevastaavat (pdf)

Aluejako (pdf)

Materiaalia Taitaja9-järjestäjille

Taitaja9-paikallis- ja aluekilpailujen järjestämiseen tarkoitetut materiaalit (kilpailujärjestäjän opas, kutsukirje peruskoulun opettajalle, paikallis- ja aluekilpailujen seurantalomakkeet, kunniakirjat sekä markkinointimateriaali) löytyvät Dropboxista.

Taitaja9-kilpailuun liittyvät julkaisut ja materiaalit