Skip to main content

TaitajaPLUS-lajit

Erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille suunnatuissa TaitajaPLUS-lajeissa kilpailuaika on hieman tavanomaista lyhyempi ja kilpailijan erityistarpeet voidaan ottaa huomioon.

TaitajaPLUS_banneri.jpg

Erityistä tukea tarvitsevilla opiskelijoilla on kolme vaihtoehtoa osallistua Taitaja-kilpailuun:

  • Kilpailuvuonna korkeintaan 22-vuotias opiskelija voi ottaa osaa oman opiskelualansa Taitaja-lajiin osallistumalla lajin semifinaaliin ja selvittämällä sitä kautta tiensä finaaliin.
  • Taitaja-lajien lisäksi kilpailussa järjestetään erityistä tukea tarvitseville osaajille suunnattuja PLUS-lajeja, joissa kilpaillaan Taitaja-lajien tapaan SM-mitaleista. Kilpailulajeja on 3–5 ja ne vaihtelevat vuosittain. TaitajaPLUS-lajeissa ei ole yläikärajaa, mutta osallistujien tulee olla ammattiin opiskelevia. TaitajaPLUS-lajeissa järjestetään Taitaja-lajien tapaan semifinaalit.
  • Mikäli oman alan lajia ei järjestetä TaitajaPLUS-lajina, voi kilpailuvuonna korkeintaan 22-vuotias erityistä tukea tarvitseva opiskelija osallistua Taitajaan niin sanottuna +1-kilpailijana. Tällöin hän ei kilpaile SM-mitalin vaan kokemuksen ja itsensä voittamisen vuoksi. Lajit, joihin on mahdollista osallistua +1-kilpailijana, vaihtelevat vuosittain.

Kansainvälisesti Abilympicsissa

International Abilympics -kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi jossakin päin maailmaa. Edellinen kilpailu järjestettiin Metzissä, Ranskassa, vuonna 2023. Seuraava Abilympics-kilpailu järjestetään vuonna 2027. Erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien kilpailussa on reilut 30 lajia ja satoja osallistujia kymmenistä maista. Skills Finland lähettää Suomen joukkueen kilpailuun.

Tule mukaan

Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailuihin voivat osallistua kaikki opiskelijat, joille on tehty erityisen tuen päätös. Oppilaitokset ilmoittavat opiskelijat Taitaja-semifinaaleihin ja Abilympics-karsintoihin.