Skip to main content

Taitaja-kilpailu

Ammattiosaamisen suomenmestaruuskilpailussa Taitajassa nuoret tulevaisuuden huippuosaajat ja ammattilaiset kilpailevat ammattitaitokilpailun SM-mitaleista noin 45 eri ammattialalla yli neljänsadan kilpailijan voimin.

Kilpailussa osa lajeista on erityistä tukea tarvitseville osaajille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja, ja joissain lajeissa myös kansainväliset kilpailijat sekä lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijat pääsevät näyttämään osaamistaan.

Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 21 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Kilpailu järjestetään vuosittain.

Säännöt

Taitaja-kilpailun säännöt (pdf)

TaitajaPLUS-lajien säännöt (pdf)

Taitaja9-kilpailun säännöt (pdf)

Ruotsinkieliset säännöt

Taitaja2022-finaalin sääntötesti

Testin tavoitteena on tutustuttaa Taitaja-finaalituomarit ja muut toimijat kilpailun sääntöihin ja arviointitoimintaan. Testiä suositellaan kaikille Taitaja2022-tuomareille.

Siirry sääntötestiin

Tehtäväpankki

Vanhoja Taitaja-tehtäviä voi hyödyntää opetuksessa, vaikka opiskelijat eivät olisi valmistautumassa kilpailuun. Niiden avulla voi yksilöllistää opetusta ja antaa opiskelijoille uusia haasteita. Tehtäväpankista löytyy tehtäviä niin suomenmestaruuslajeihin, TaitajaPLUSsaan kuin Taitaja9:iin.

Siirry tehtäväpankkiin

Skills-foorumi

Taitaja-lajiohjausryhmien virallisena viestintävälineenä käytetään Skills Finlandin ja WorldSkills Internationalin (WSI) ylläpitämää Skills-foorumia. Foorumilla käydään kaikki lajijärjestelyihin liittyvä keskustelu, jolloin keskustelut ja materiaalit ovat helposti järjestäjän nähtävissä ja säilyvät apuna myös tuleville vuosille.

Taitaja2022-lajiohjausryhmien jäsenille on lisätty oikeudet oikeille keskustelualueille. Lajivastaavia pyydetään ilmoittamaan mahdolliset muutokset lajiohjausryhmien kokoonpanoihin osoitteeseen taitaja2022@winnova.fi. Oikeudet foorumille jaetaan Taitaja2022-toimistolla olevan tiedon perusteella.

Skills-foorumi on uudistettu syksyllä 2021, kun käyttöön otettiin WorldSkills Internationalin ylläpitämä järjestelmä. Tulevien kuukausien ja vuosien aikana foorumille lisätään myös muita käyttäjäryhmiä ja lisäosia, joiden käyttöönotosta tiedotetaan myöhemmin.

Siirry Skills-foorumille