Skip to main content

Taitaja-kilpailu

Ammattiosaamisen suomenmestaruuskilpailussa Taitajassa nuoret tulevaisuuden huippuosaajat ja ammattilaiset kilpailevat ammattitaitokilpailun SM-mitaleista noin 45 eri ammattialalla yli neljänsadan kilpailijan voimin. Kilpailussa osa lajeista on erityistä tukea tarvitseville osaajille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja, ja joissain lajeissa myös kansainväliset kilpailijat sekä lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijat pääsevät näyttämään osaamistaan.

Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 21 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Kilpailu järjestetään vuosittain.

Taitaja_semifinaalit_Infrarakentaminen_4.jpg

Taitaja2021 Oulu, infrarakentamisen semifinaali. Kuva: Jouni Ylisuutari (OSAO).

Taitajien Taitaja

Taitaja2021_Oulu_Taitajien_Taitaja_Noora_Salo_2_1280px.jpg

Taitajien Taitaja 2021 on Noora Salo Perho Liiketalousopistosta. Kuva: jouni Ylisuutari (OSAO).

Taitaja-kilpailun jury on vuodesta 2002 alkaen valinnut kilpailijoiden joukosta Taitajien Taitajan. Säännöissä todetaan valinnan kriteereistä seuraavasti: "Taitajien Taitaja on oman lajinsa paras kilpailija. Hän on ylpeä omasta osaamisestaan ja omasta ammatistaan sekä ammatillisesta koulutuksesta. Hän on luonteeltaan positiivinen ja ulospäin suuntautunut, hyvä oman lajinsa sekä ammatillisen koulutuksen edustaja. Taitajien Taitaja on halukas ja kyvykäs toimimaan oman ammattialansa ja koko ammatillisen koulutuksen edustajana." Taitajien Taitajat löydät sivulta Taitaja kautta aikojen.

Julkaisut_Taitaja_saannot.pngSäännöt

Kilpailussa noudatetaan 9.9.2020 voimaan tulleita sääntöjä.

Taitaja-kilpailun säännöt (pdf)

TaitajaPLUS-lajien säännöt (pdf)

Taitaja9-kilpailun säännöt (pdf)

Ruotsinkieliset säännöt

Tuomaritesti

Taitaja2021-kilpailun lajivastaavien, varavastaavien ja päätuomarien tulee suorittaa Taitaja-tuomaritesti 30.4.2021 mennessä. Testin suorittamista suositellaan myös kaikille arviointeja tekeville tuomareille. Tuomaritesti perustuu 9.9.2020 hyväksyttyihin Taitaja- ja TaitajaPLUS-sääntöihin.

Siirry tuomaritestiin

Tehtäväpankki

Vanhoja Taitaja-tehtäviä voi hyödyntää opetuksessa, vaikka opiskelijat eivät olisi valmistautumassa kilpailuun. Niiden avulla voi yksilöllistää opetusta ja antaa opiskelijoille uusia haasteita. Tehtäväpankista löytyy tehtäviä niin suomenmestaruuslajeihin, TaitajaPLUSsaan kuin Taitaja9:iin.

Siirry tehtäväpankkiin