Skip to main content

Näin osallistut

Ammattitaitokilpailutoimintaan osallistuu vuosittain satoja ihmisiä oppilaitoksissa, yrityksissä ja yhdistyksissä. Löydä alta oma tapasi tulla mukaan!

nain_osallistut_banneri.png

Katso tulevien kilpailujen ajankohdat tapahtumakalenteristamme.

Kilpailutoiminta antaa mahdollisuuden esimerkiksi omien taitojen kehittämiseen sekä uusien kontaktien luomiseen niin ammatillisille opiskelijoille ja opettajille kuin jo työelämässä oleville osaajille. Lisäksi se on hyvä keino opetuksen ja yritysmaailman yhteistyölle. Tapoja kansainväliseen kilpailutoimintaan osallistumiseksi on monia. Alla muutama esimerkki rooleista, joiden kautta toimintaan voi päästä mukaan.

Kilpailija

Haemme vuosittain kansainvälisiin EuroSkills-, WorldSkills- ja International Abilympics -kilpailuihin motivoituneita ja osaavia nuoria osaksi Suomen ammattitaitomaajoukkuetta.

Ilmoitamme verkkosivujemme uutisissa, kun hakuaika kilpailijaksi on käynnissä. Hakuaika avataan noin vuosi ennen kilpailun ajankohtaa.

Kilpailijat valitaan joukkueeseen avoimien karsintakilpailujen kautta. Suomesta haetaan kilpailijoita lajeihin, joihin Skills Finland on nimennyt Skills-lajipäällikön ja ekspertin.

Kilpailijakarsinnat järjestää Skills-lajipäällikkö. Skills Finland tekee lopulliset päätökset joukkueen kokoonpanosta lajipäälliköiden ehdotusten perusteella. Tavoitteena on, että kaikki Suomen kilpailijat yltäisivät kilpailussa Medallion for Excellence -tunnustuksen tasoon (keskiarvoa parempi kilpailusuoritus).

Kilpailijoiden lisäksi myös muiden opiskelijoiden on mahdollista osallistua lajien valmennusrinkeihin. Lisätietoa voi kysyä kunkin lajin lajipäälliköltä.

Ekspertti

Haemme vuosittain eksperttejä toimimaan tuomareina ja alan asiantuntijoina kansainvälisissä EuroSkills-, WorldSkills- ja International Abilympics -kilpailuissa. Ilmoitamme verkkosivujemme uutisissa, kun hakuaika ekspertiksi on käynnissä. Hakuaika avataan noin vuosi ennen kilpailun ajankohtaa. Ekspertit valitaan hakemusten ja haastatteluiden perusteella.

Skills Finlandin tavoitteena on, että kilpailutoiminnan kautta saadut hyödyt ja opit olisivat mahdollisimman monen organisaation käytettävissä. Näin yhä useammalla taholla on mahdollisuus kehittää toimintaansa kilpailujen avulla. Tämän vuoksi pääsääntö on, että ekspertiksi ja lajipäälliköksi ei valita samaa henkilöä.

Skills-lajipäällikkö

Kolmeksi vuodeksi kerrallaan valittavat Skills-lajipäälliköt kehittävät ja koordinoivat lajien kansainvälistä kilpailutoimintaa ja -valmennusta Suomessa. Ilmoitamme verkkosivujemme uutisissa, kun hakuaika lajipäälliköksi on käynnissä.

Skills-huippuvalmentaja

Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuminen vaatii kilpailijalta tiukkaa valmentautumisjaksoa. Kilpailuun valmistaudutaan valmennusringissä, johon kuuluu usein Skills-lajipäällikkö, ekspertti sekä yksi tai useampi Skills-huippuvalmentaja. Huippuvalmentaja voi olla esimerkiksi alan opettaja, työelämässä toimiva alan ammattilainen tai entinen kilpailija.  

Lajin valmennusrinkiin voi hakeutua ottamalla yhteyttä kutakin lajia koordinoivaan Skills-lajipäällikköön. Viralliseksi Skills-huippuvalmentajaksi voi hakea oheisella lomakkeella. Huippuvalmentajia haetaan niihin lajeihin, joissa toteutetaan kansainvälistä kilpailuvalmennusta Skills-lajipäällikön johdolla. Katso yllä lista Skills-lajipäälliköistä.

Joukkueenjohtaja

Suomen ammattitaitomaajoukkueella on 2–3 joukkueenjohtajaa, jotka vaihtuvat kilpailuittain. Joukkueenjohtajat ovat keskeisessä roolissa maajoukkueleirien suunnittelussa ja järjestämisessä. Lisäksi he toimivat kilpailijoiden apuna ja tukena kilpailumatkalla.

Yksi joukkueenjohtajista on Skills Finlandin edustaja, ja kaksi muuta haetaan avoimella haulla. Ilmoitamme verkkosivujemme uutisissa, kun hakuaika on käynnissä.

Yhteistyökumppani

Kilpailutoiminta antaa yrityksille hienon mahdollisuuden päästä mukaan alan opetustoimintaan ja sen kehittämiseen. Yhteistyökumppanuuden muotoja on monia. Yritys voi esimerkiksi tarjota koneita, laitteita tai materiaaleja kilpailijan käyttöön näkyvyyttä vastaan. Tulevat euroopan- ja maailmanmestarit ovat hyviä roolimalleja esimerkiksi koulutuspaikkaa miettiville nuorille. Toisaalta yrityksen edustaja voi myös itse toimia kilpailijana, eksperttinä, lajipäällikkönä tai valmentajana.

Tietyn lajin yhteistyökumppanuudesta voi keskustella lajin lajipäällikön kanssa. Koko joukkueen yhteistyökumppanuudesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattilaan.

Lisätietoja

Teija Ripattila

Huippuvalmennuspäällikkö
040 455 2020
teija.ripattila@skillsfinland.fi