Monta mahdollisuutta osallistua

Ammattitaitokilpailutoimintaan osallistuu vuosittain satoja ihmisiä ammatillisissa oppilaitoksissa, yrityksissä, yhdistyksissä ja muissa organisaatioissa sekä Suomessa että ulkomailla. Kilpailutoiminta antaa mahdollisuuden esimerkiksi omien taitojen kehittämiseen sekä uusien kontaktien luomiseen niin ammatillisille opiskelijoille ja opettajille kuin jo työelämässä oleville osaajille. Lisäksi se on hyvä keino opetuksen ja yritysmaailman yhteistyölle. Tapoja kansainväliseen kilpailutoimintaan osallistumiseksi on monia. Alla muutama esimerkki rooleista, joiden kautta toimintaan voi päästä mukaan.

Katso tulevien kilpailujen ajankohdat tapahtumakalenterista.

Kilpailija

Haemme vuosittain kansainvälisiin EuroSkills-, WorldSkills- ja International Abilympics -kilpailuihin motivoituneita ja osaavia nuoria.

Ilmoitamme verkkosivujemme uutisissa, kun hakuaika kilpailijaksi on käynnissä. Hakuaika avataan noin vuosi ennen kilpailun ajankohtaa.

Kilpailijat valitaan joukkueeseen avoimien karsintakilpailujen kautta. Suomesta haetaan kilpailijoita lajeihin, joihin Skills Finland on nimennyt lajipäällikön ja ekspertin.

Kilpailijakarsinnat järjestää lajipäällikkö. Skills Finland tekee lopulliset päätökset joukkueen kokoonpanosta lajipäälliköiden ehdotusten perusteella.

Kilpailijoiden lisäksi myös muiden opiskelijoiden on mahdollista osallistua lajien valmennusrinkeihin. Lisätietoa voi kysyä kunkin lajin lajipäälliköltä.

Ekspertti

Haemme vuosittain eksperttejä toimimaan tuomareina ja alan asiantuntijoina kansainvälisissä EuroSkills-, WorldSkills- ja International Abilympics -kilpailuissa. Ilmoitamme verkkosivujemme uutisissa, kun hakuaika ekspertiksi on käynnissä. Hakuaika avataan noin vuosi ennen kilpailun ajankohtaa. Ekspertit valitaan hakemusten ja haastatteluiden perusteella.

Skills Finlandin tavoitteena on, että kilpailutoiminta leviäisi mahdollisimman moneen oppilaitokseen. Näin yhä useammalla taholla on mahdollisuus kehittää toimintaansa kilpailujen avulla. Tämän vuoksi pääsääntönä on, että ekspertiksi ja lajipäälliköksi ei valita samaa henkilöä.

Lajipäällikkö

Kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittavat lajipäälliköt kehittävät ja koordinoivat lajien toimintaa Suomessa. Ilmoitamme verkkosivujemme uutisissa, kun hakuaika on käynnissä.

Lajipäälliköt
2018–2020 (pdf)

Valmentaja

Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuminen vaatii kilpailijalta tiukkaa valmentautumisjaksoa. Kilpailuun valmistaudutaan valmennusringissä, johon kuuluu usein lajipäällikkö, ekspertti sekä yksi tai useampi valmentaja. Valmentaja voi olla esimerkiksi alan opettaja, jo työelämässä oleva henkilö tai entinen kilpailija. Valmennustiimiin voi hakeutua ottamalla yhteyttä lajin lajipäällikköön.

Kannustamme valmentajia hakemaan myös Skills Finlandin virallisiksi valmentajiksi. Virallisena valmentajana olemisesta ei aiheudu lisäkustannuksia. Viralliseksi valmentajaksi voi ilmoittautua milloin vain, eli siihen ei ole erillistä hakuaikaa. Lisätietoa antaa huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila.

Joukkueenjohtaja

Suomen ammattitaitomaajoukkueella on 2–3 joukkueenjohtajaa, jotka vaihtuvat vuosittain. Joukkueenjohtajat ovat keskeisessä roolissa maajoukkueleirien suunnittelussa ja järjestämisessä. Lisäksi he toimivat kilpailijoiden apuna ja tukena kilpailumatkalla.

Yksi joukkueenjohtajista on Skills Finlandin edustaja, ja kaksi muuta haetaan avoimella haulla. Ilmoitamme verkkosivujemme uutisissa, kun hakuaika on käynnissä.

Yhteistyökumppani

Kilpailutoiminta antaa yrityksille hienon mahdollisuuden päästä mukaan alan opetustoimintaan ja sen kehittämiseen. Yhteistyökumppanuuden muotoja on monia. Yritys voi esimerkiksi tarjota koneita, laitteita tai materiaaleja kilpailijan käyttöön näkyvyyttä vastaan. Tulevat euroopan- ja maailmanmestarit ovat hyviä roolimalleja esimerkiksi koulutuspaikkaa miettiville nuorille. Toisaalta yrityksen edustaja voi myös itse toimia kilpailijana, eksperttinä, lajipäällikkönä tai valmentajana.

Tietyn lajin yhteistyökumppanuudesta voi keskustella lajin lajipäällikön kanssa. Koko joukkueen yhteistyökumppanuudesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattilaan.

Lisätietoja

Teija Ripattila

Huippuvalmennuspäällikkö
Virallinen delegaatti ja hallituksen jäsen, WorldSkills Europe
040 455 2020
teija.ripattila@skillsfinland.fi