Skip to main content

Tietoa kansainvälisistä kilpailuista

Suomen maajoukkue osallistuu vuorovuosin EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuun. Erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien Abilympics-kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi.

tietoa_kv_kilpailuist_banneri.png

Kilpailujen ja niihin valmistautumisen avulla edistetään toisen asteen ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä. Tätä tukee myös kilpailujen ympärille muodostunut laaja kansainvälisten toimijoiden ja asiantuntijoiden verkosto keskustelufoorumeineen. Suomesta kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa ovat mukana valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret. Valmennukseen valikoidutaan muun muassa Taitaja-kilpailun tai suoraan oppilaitosten ja yritysten kautta. Lopullinen valinta maajoukkueeseen tapahtuu karsintakilpailujen kautta.

WorldSkills

Seuraava WorldSkills-kilpailu järjestetään Lyonissa, Ranskassa, 10.–15.9.2024.

WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat voivat täyttää kilpailuvuonna korkeintaan 22 vuotta.

WorldSkills-kilpailujen järjestämisoikeudet myöntää kansainvälinen WorldSkills International -järjestö. Skills Finland liittyi WorldSkills International -järjestön (entinen IVTO) jäseneksi vuonna 1988. Jo seuraavana vuonna Suomen joukkue osallistui WorldSkills-kilpailuun Birgminghamissa. Suomi järjesti WorldSkills-kilpailun vuonna 2005 Helsingissä.

Suomen virallinen delegaatti on Skills Finlandin puheenjohtaja, osaamispalvelupäällikkö Marja Vartiainen Vantaan ammattiopisto Variasta. Tekninen delegaatti on Skills Finlandin tekniikkapäällikkö ja Turun ammatti-instituutin palvelualuejohtaja Hannu Immonen.

Suomen osallistumisen tavoite WorldSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen.

Lisätietoa WorldSkillsistä

EuroSkills

Seuraava EuroSkills-kilpailu järjestetään Herningissä, Tanskassa, 9.–13.9.2025.

EuroSkills on joka toinen vuosi järjestettävä ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailu. Kilpailussa ammattiin opiskelevat ja jo valmistuneet nuoret mittelevät oman alansa paremmuudesta noin 50 lajissa. Kilpailussa korostuvat tiimilajit ja uudet ammatit. Kilpailijat saavat olla maksimissaan 25-vuotiaita.

Skills Finland on ollut WorldSkills Europen (entinen ESPO) jäsen sen perustamisesta, vuodesta 2007, alkaen. Suomen virallinen delegaatti on Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila. Suomen tekninen delegaatti on lehtori/projektipäällikkö Vesa Iltola Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiasta.

Suomen osallistumisen tavoite EuroSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen eurooppalaisen yhteistyön vahvistaminen.

Lisätietoa EuroSkillsistä

International Abilympics

Seuraava Abilympics-kilpailu järjestetään Helsingissä toukokuussa 2027.

Erityistä tukea tarvitsevien ja vammaisten ammattiosaajien ammattitaitokilpailutoiminnalla edistetään ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja arvostusta maailmalla sekä lisätään yhteistyötä oppilaitosten ja työelämän välillä. Kilpailussa ei ole ikärajaa. Abilympics-kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi.

Skills Finland liittyi International Abilympic Federationin jäseneksi vuonna 2005. Suomi osallistui Abilympics-kilpailuun ensimmäisen kerran Japanissa 2007. Skills Finlandin virallisena edustajana IAF:ssä ja sen hallituksessa toimii Petteri Ora Kiipulasäätiöistä.

Suomen osallistumisen tavoite International Abilympics -kilpailuissa on ammatillisen erityisopetuksen huippuosaamisen kehittäminen ja kansainvälistymisen vahvistaminen.

Lisätietoa Abilympics-kilpailusta