Skip to main content

Abilympics Helsinki 2027

Toukokuussa 2027 Helsingin Messukeskuksessa nähdään ainutlaatuinen suurtapahtuma, kun siellä järjestetään samanaikaisesti erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien MM-kilpailu Abilympics ja ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2027.

Abilympics2027_banneri.jpg

Kolmipäiväinen Abilympics-kilpailu järjestetään yhdessä ammattitaidon SM-kilpailun Taitajan kanssa Helsingin Messukeskuksessa toukokuun ensimmäisellä viikolla vuonna 2027. Abilympics Helsinki 2027 -kilpailu järjestetään yhteistyössä Skills Finlandin ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien, erityisesti ammatillisten erityisoppilaitosten Ameo-verkoston, kanssa.

Abilympicsin kautta voidaan entistä paremmin nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun erityistä tukea tarvitsevien ammattilaisten oikeutta päästä mukaan työelämään ja sitä osaamista, mitä heillä on tarjota työelämän tarpeisiin. Abilympicsin ja Taitajan järjestäminen samanaikaisesti antaa hienon tilaisuuden ammatillisten erityisoppilaitosten ja muiden ammatillisten oppilaitosten yhteistyölle. Samanaikaisella järjestämisellä saadaan myös kustannushyötyjä ja tapahtumat voidaan järjestää kestävä kehitys huomioiden.

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö tukee ammattitaitokilpailujen järjestämistä ja Abilympics Helsinki 2027 -kilpailua.

Tietoa kansainvälisistä Abilympics-kilpaluista

Erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien ammattitaitokilpailu Abilympics järjestetään joka neljäs vuosi. Kilpailussa ei ole ikärajaa. Suomi osallistui Abilympics-kilpailuun ensimmäisen kerran Japanissa 2007.

Suomen osallistumisen tavoite International Abilympics -kilpailuissa on ammatillisen erityisopetuksen huippuosaamisen kehittäminen ja kansainvälistymisen vahvistaminen. Skills Finlandin virallisena edustajana IAF:ssä ja sen hallituksessa toimii Petteri Ora Kiipulasäätiöstä.

Edellisen kerran kilpailu järjestettiin Ranskan Metzissä 24.–25.3.2023. Kilpailuun osallistui noin 400 kilpailijaa 27 maasta. Lajeja oli yhteensä 44, ja Suomen joukkue osallistuu niistä yhdeksään. Suomi saavutti kilpailussa viisi mitalia: yhden kullan ja neljä hopeaa.

International Abilympic Federationin jäsenmaat valitsivat lokakuussa 2023 Skills Finlandin Abilympics 2027 -kilpailun järjestäjäksi.

Lisätietoja

Maria Ekroth

Toiminnanjohtaja
040 707 9114
maria.ekroth@skillsfinland.fi

Petteri Ora

Hallituksen jäsen,
International Abilympic Federation
050 300 3764
petteri.ora@kiipula.fi