Skip to main content

Tietoa kilpailusta

EuroSkills on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten ammattitaitokilpailu, joka järjestetään seuraavan kerran Grazissa, Itävallassa 6.–10.1.2021. Kilpailu siirrettiin syyskuulta 2020 tammikuulle 2021 maailmassa vallinneen koronaviruspandemian vuoksi.

Suomen joukkueen edustajat valittiin avoimilla karsintakilpailuilla syksyn 2019 aikana. EuroSkills-kilpailijat saavat olla kilpailuvuonna korkeintaan 25-vuotiaita. Kilpailijoiden lisäksi Suomesta lähtee matkaan eksperttejä, jotka toimivat kilpailussa alan ammattilaisina ja tuomareina.

Kilpailulajit edustavat laajasti ammatillisen koulutuksen aloja. EuroSkills-kilpailussa on mukana lajeja rakentamisen, tieto- ja viestintätekniikan, teollisuuden ja palvelujen aloilta, luovilta aloilta sekä auto- ja kuljetusalalta.

Osassa lajeista keskitytään koko kilpailun ajan yhteen suureen työhön, osassa tehdään monia pieniä tehtäviä. Perinteisesti esimerkiksi hiusmuotoilijat tekevät monia töitä, kuten värjäyksiä ja kampauksia. Ravintolapalvelu- ja lähihoitaja-lajien kilpailijat käyvät kilpailualueella kukin omalla vuorollaan suorittamassa tehtävän kerrallaan, ja huonekalupuusepillä on kiinteä työpiste, jossa he työstävät samaa huonekalua kolmen täyden työpäivän ajan.

Suomen joukkueen lähettää kilpailuun Skills Finland yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.

Vierailu tapahtumassa

Yleisö pääsee seuraamaan kilpailusuorituksia läheltä, mikä tekee tapahtumasta kiinnostavan vierailijoille ja jännittävän kilpailijoille. Vaikka kilpailusuoritusta pääsee seuraamaan läheltä, on kilpailutilanteessa ehdottomasti kiellettyä puhua kilpailijoille tai muuten häiritä heidän suoritustaan.

Tapahtuma on yleisölle avoin ja maksuton, mutta vierailijoiden tulee rekisteröityä etukäteen.

Joukkueen aikataulu

Skills Finlandin maajoukkueleireillä joukkue hitsautuu yhteen ja saa ohjeita henkisen ja fyysisen kunnon kohottamiseen. Kukin kilpailija treenaa lisäksi ammatillisia taitoja ja kilpailutehtäviä oman valmentajan tai valmentajien sekä lajin ekspertin eli tuomarin kanssa.

  • Eksperttien eli tuomarien valinta hakemusten perusteella syksyllä 2019
  • Kilpailijoiden karsintakilpailut syksyllä 2019
  • Joukkueen julkistaminen joulukuussa 2019
  • Maajoukkueleirit ja tuomarikoulutukset vuoden 2020 aikana
  • EuroSkills Graz 6.–10.1.2021

Historiaa

Ensimmäinen EuroSkills-kilpailu järjestettiin vuonna 2008 Rotterdamissa. Suomi on kilpaillut EuroSkillsissä sen alusta lähtien.

Suomalaiskilpailijat ovat tuoneet jokaisesta EuroSkills-kilpailusta kotiin mitalin tai useampia. Se kertoo suomalaisen ammattikoulutuksen ja valmennuksen hyvästä tasosta sekä nuorten kovasta motivaatiosta treenata.

Skills Finland lähettää joukkueen myös ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkillsiin, joka järjestetään vuorovuosin EM-kilpailujen kanssa. Seuraava MM-kilpailu järjestetään syyskuussa 2021 Shanghaissa, Kiinassa.

Nuorten huippuosaajien valmentautumisapuraha

Käsiteollisuuden Edistämissäätiö ja Skills Finland ry ovat sopineet yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on tukea WorldSkills-, EuroSkills-tai Abilympics-kilpailuihin valittuja nuoria kädentaitoihin liittyvän huippuosaamisen viimeistelyssä apurahan turvin. Lisätietoja ja hakulomake (pdf)

Lisätietoa

Skills Finlandin kuvapankki

Maajoukkue Facebookissa

EuroSkills Graz 2020 -tapahtuman verkkosivut

Viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, katja.katajamaki@skillsfinland.fi, p. 040 732 0691.