Skip to main content

Tietoa kilpailusta

WorldSkills Lyon 2024 on järjestyksessään 47. ammattitaidon MM-kilpailu.

WSL2024_KIT DE COM_MEMBRES_Social media banner (1)-03.jpg

WorldSkills Lyon 2024

Ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills järjestetään seuraavan kerran Ranskan Lyonissa 10.–15.9.2024. Suomesta kilpailuun osallistuu virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluu 22 kilpailijaa ja 22 eksperttiä. Suomen kilpailijat osallistuvat kilpailussa 20 lajiin.

Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat ovat korkeintaan 23-vuotiaita ammatillisia huippuosaajia. Ekspertit toimivat kilpailussa asiantuntijoinaja tuomareina. Ekspertit ovat usein ammatillisia opettajia, ja kilpailuvalmennusta tehdäänkin osana ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä.

WorldSkills Lyon 2024 -kilpailussa on yhteensä 62 lajia, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri ammatteja lähihoitajasta hitsaajaan ja kokista sähköasentajaan. Kilpailijoita on yhteensä 1500 ympäri maailman. Kävijöitä Eurexpo Lyon -messukeskukseen odotetaan 250 000.

WorldSkills Lyon 2024 -verkkosivut

Taustaa

WorldSkills-kilpailujen järjestämisoikeudet myöntää kansainvälinen WorldSkills International (WSI) -järjestö, johon kuuluu 87 jäsenmaata. Skills Finland liittyi WorldSkills International -järjestön (entinen IVTO) jäseneksi vuonna 1988. Jo seuraavana vuonna Suomen joukkue osallistui WorldSkills-kilpailuun Birgminghamissa.

Suomi on saavuttanut WorldSkills-kilpailuissa vuosien saatossa lähes 60 mitalia. Tämä kertoo suomalaisen ammatillisen koulutuksen korkeasta laadusta ja suomalaisten kovasta halusta treenata.

WorldSkills-kilpailu on järjestetty kaksi kertaa Suomessa. WorldSkills Helsinki 2005 -tapahtuma järjestettiin suurtapahtumana Helsingin Messukeskuksessa. Toisen kerran kilpailu rantautui Suomeen vuonna 2022, kun koronapandemian vuoksi lajien järjestäminen hajautettiin eri maihin. Suomi järjesti WorldSkills Competition 2022 Special Edition -kilpailussa Messukeskuksessa neljä lajia.

Suomen osallistumisen tavoite WorldSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen. WorldSkills-kilpailun lisäksi ammattitaitomaajoukkue osallistuu myös EuroSkills- ja Abilympics-kilpailuihin. Seuraava EuroSkills-kilpailu järjestetään Herningissä, Tanskassa 2025 ja Abilympics-kilpailu Helsingissä, Suomessa 2027.

Suomen joukkueen kilpailuun kokoaa ja lähettää WSI:n jäsen Skills Finland ry tiiviissä yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Skills Finland on yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu-ja valmennustoiminnan avulla. Kansainvälisen kilpailutoiminnan lisäksi Skills Finland on ammattitaidon SM-kilpailun Taitajan taustaorganisaatio. Vuonna 1993 perustetun yhdistyksen taustavoimia ovat opetus-ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina-ja opetusalan järjestöt.

WorldSkills International -järjestön verkkosivut