Skip to main content

Tietoa kilpailusta

EuroSkills-kilpailu on järjestetty vuodesta 2008 alkaen.

EuroSkills_2023_Gdańsk_Lähettämistilaisuus-01.jpg

EuroSkills Gdansk 2023

Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills järjestetään seuraavan kerran Puolan Gdanskissa 5.–9.9.2023. Suomesta kilpailuun osallistuu virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluu 25 kilpailijaa ja 22 eksperttiä. Suomen joukkue osallistuu yhteensä 21 lajiin.

Kilpailijat ovat korkeintaan 25-vuotiaita ammatillisia huippuosaajia kukin omalta alaltaan. Ekspertit toimivat kilpailussa asiantuntijoina ja tuomareina. Ekspertit ovat usein ammatillisia opettajia, ja kilpailuvalmennusta tehdäänkin osana ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä.

EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailussa on yhteensä 43 lajia, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri ammatteja lähihoitajasta hitsaajaan ja kokista sähköasentajaan. Kilpailijoita on yhteensä 600 ja kävijöitä AmberExpo-messukeskukseen odotetaan 100 000.

Suomen joukkueen kilpailuun kokoaa ja lähettää Skills Finland ry yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa.

Suomen osallistumisen tavoite EuroSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen eurooppalaisen yhteistyön vahvistaminen. EuroSkills-kilpailun lisäksi ammattitaitomaajoukkue osallistuu myös kansainvälisiin WorldSkills- ja Abilympics-kilpailuihin.

Joukkueen aikataulu

Skills Finlandin järjestämillä maajoukkueleireillä joukkue hitsautuu yhteen ja saa ohjeita henkisen ja fyysisen kunnon kohottamiseen. Kukin kilpailija treenaa lisäksi ammatillisia taitoja ja kilpailutehtäviä oman valmentajan tai valmentajien sekä lajin ekspertin eli tuomarin kanssa.

  • Eksperttien eli tuomarien valinta hakemusten perusteella syksyllä 2022
  • Kilpailijoiden karsintakilpailut syksyllä 2022
  • Kilpailija- ja eksperttivalmennukset sekä maajoukkueleirit vuoden 2023 aikana
  • EuroSkills Gdansk 2023 Puolassa 5.–9.9.2023
  • Kisaviikon aikataulu kisavieraan sivulla

Historiaa

Ensimmäinen EuroSkills-kilpailu järjestettiin vuonna 2008 Rotterdamissa. Suomi oli yksi EuroSkills-kilpailujen perustamisjäsenistä.

Suomalaiset ovat saavuttaneet EuroSkills-kilpailuissa yli 80 mitalia, mikä kertoo suomalaisen ammattikoulutuksen ja valmennuksen hyvästä tasosta sekä nuorten kovasta motivaatiosta treenata.

Skills Finland lähettää joukkueen myös ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkillsiin ja erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien Abilympics-kilpailuun. Seuraava WorldSkills-kilpailu järjestetään syyskuussa 2024 Lyonissa, Ranskassa. Seuraava Abilympics-kilpailu järjestetään vuonna 2027.

Lisätietoa

Skills Finlandin kuvapankki

Maajoukkue Facebookissa

EuroSkills Gdansk 2023 -tapahtuman verkkosivut

Viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, katja.katajamaki@skillsfinland.fi, p. 040 732 0691.