Skip to main content

Om tävlingen

WorldSkills Lyon 2024 är den 47:e VM-tävlingen i yrkesskicklighet.

WSL2024_KIT DE COM_MEMBRES_Social media banner (1)-03.jpg

WorldSkills Lyon 2024

VM i yrkeskunnighet WorldSkills ordnas nästa gång i Frankrike i Lyon 10–15.9.2024. Från Finland deltar ett officiellt landslag med 22 tävlande och 22 experter i tävlingen. Finlands tävlande deltar i tävlingen i 20 grenar.

I största delen av grenarna är de tävlande högst 23 år gamla yrkeskunniga. Experter fungerar som sakkunig och domare i tävlingen. Experterna är ofta yrkeslärare och tävlingsträningen görs som en del av samarbetet mellan yrkesutbildningen och arbetslivet.

Tävlingen WorldSkills Lyon 2024 omfattar sammanlagt 62 grenar som representerar olika yrken inom yrkesutbildningen, från närvårdare till svetsare och från kock till elmontör. Det finns sammanlagt 1500 tävlande från hela världen. Vi förväntar oss 250 000 besökare till mässcentret Eurexpo Lyon.

Webbplatsen för WorldSkills Lyon 2024

Bakgrund

Rätten att ordna WorldSkills-tävlingar beviljas av den internationella organisationen WorldSkills International (WSI) som består av 87 medlemsländer. Skills Finland blev medlem i organisationen WorldSkills International (tidigare IVTO) år 1988. Redan följande år deltog Finlands lag i WorldSkills-tävlingen i Birmingham.

Under årens lopp har Finland uppnått nästan 60 medaljer i WorldSkills-tävlingarna. Detta vittnar om den finländska yrkesutbildningens höga kvalitet och finländarnas hårda vilja att träna.

WorldSkills-tävlingen har ordnats två gånger i Finland. Evenemanget WorldSkills Helsinki 2005 ordnades som ett storevenemang i Helsingfors Mässcentrum. Tävlingen ordnades andra gången i Finland år 2022, då man utlokaliserade anordnandet av grenarna till olika länder på grund av coronapandemin. Finland ordnade fyra grenar i Mässcentrum i tävlingen WorldSkills Competition 2022 Special Edition.

Målet för Finlands deltagande i WorldSkills-tävlingarna är att utveckla den finländska spetskompetensen och internationalisera yrkesutbildningen. Utöver WorldSkills-tävlingen deltar också landslaget i EuroSkills- och Abilympics-tävlingarna. Nästa EuroSkills-tävling ordnas i Herning, Danmark år 2025 och Abilympics i Helsingfors, Finland år 2027.

Finlands lag samlas och skickas till tävlingen av WSI:s medlem Skills Finland rf i nära samarbete med yrkesläroanstalterna. Skills Finland är en allmännyttig förening som främjar yrkesutbildningens kvalitet och dragningskraft med hjälp av tävlings- och träningsverksamhet. Utöver den internationella tävlingsverksamheten är Skills Finland bakgrundsorganisation för Mästare, FM-tävlingen i yrkesskicklighet. Bakgrundskrafterna för den förening som grundades 1993 är undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen och yrkesläroanstalterna samt de centrala arbetsmarknads- och undervisningsorganisationerna.

Webbplatsen för WorldSkills International