Skip to main content

48 / Industry 4.0 / Teollisuus 4.0

Teollisuus 4.0 on teknologia, joka yhdistää esineiden internetin, tuotantoautomaation ja kyberfyysisen datalla ohjaamisen. Se voidaan nähdä teollisuuden neljäntenä vallankumouksena, josta pääte 4.0 tulee. Teknologiaa voi soveltaa esimerkiksi verkkokaupassa, jossa polku tilauksesta toimitukseen tapahtuu täysin automaattisesti. Lajissa kilpaillaan pareina. Suosituksena on, että toinen kilpailijoista on erikoistunut IT- ja verkkoteknologioihin, toinen automaatioon ja mekatroniikkaan.

 

Kilpailija Daniel Alenius

Laji: Industry 4.0

Taustataho: Turun ammatti-instituutti TAI

Haastattelu julkaistaan elokuussa.

Kilpailija Eeli Pulkkinen

Laji: Teollisuus 4.0

Taustataho: Turun ammatti-instituutti TAI

LinkedIn: Eeli Pulkkinen

Missä opiskelet tai työskentelet?

Olen opiskellut Turun ammatti-instituutissa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon ja valmistunut automaatioasentajaksi. Haaveilen jatkavani opiskeluita armeijan jälkeen. Tällä hetkellä työskentelen robotiikka-asiantuntijana hitsausautomaatioratkaisuja tarjoavassa yrityksessä.

Millaista aiempaa kisakokemusta sinulla on?

Voitin kilpailuparini kanssa Taitaja2023-kilpailussa hopeaa lajissa kappaletavara-automaatio. Syksyllä 2023 saimme pronssia Itävallassa pidetystä kilpailusta, joka pidettiin AustrianSkills-tapahtuman yhteydessä.

Mikä kilpailemisessa kiinnostaa?

Hain alun perin kilpailemaan, sillä laji tarjoaa haasteita ja auttaa minua oppimaan alan uusimmista laitteista ja ohjelmistoista. Olen myös saanut hyvää kokemusta edellisistä kilpailuista, jotka menivät hyvin ja olivat hienoja kokemuksia.

Miten valmentaudut kilpailuun?

Valmentautuminen on melko itsenäistä ja tapahtuu pitkälti töiden ohessa vapaa-ajalla. Pyrin pitämään vapaata ennen kilpailua, jotta pystyisin paneutumaan valmentautumiseen fyysisen laitteen kanssa Turussa.

Mikä lajissasi on parasta?

Pidän lajini haastavuudesta sekä siitä, miten paljon se sisältää soveltamista ja kilpailutilanteessa oppimista. Industry 4.0 -lajin kilpailutehtävät ovat tähän mennessä olleet hyvin erilaisia eri kilpailuissa, joten pelkkää kisatehtävää varten ei pysty valmentautumaan. Mielestäni tässä lajissa korostuu todellinen osaaminen, ei ulkoa opetteleminen.

Mikä ovat omat vahvuutesi lajissa?

Ominaisuudet, joita arvostan itsessäni, ovat soveltamisen taito ja muuttuviin tilanteisiin sopeutuminen.

Mitä harrastat?

Tärkeimpänä harrastuksena on erinäisen tietotekniikan ja elektroniikan kanssa kokeileminen. Tällä hetkellä olen perehtynyt mm. 3D-mallintamiseen ja 3D-tulostamiseen. Tämän lisäksi harrastan partiota, golfia ja autoilua.

Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Lähitulevaisuuden haaveita ovat muutto ja yliopistoon/ammattikorkeaan pääsy.

Ekspertti Juha Ahanen

Laji: Industry 4.0

Taustataho: Turun ammatti-instituutti TAI

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Jyri Tulonen (Turun ammattikorkeakoulu), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat