35 Ravintolapalvelu / Restaurant Service

Tarjoilija työskentelee ravintoloiden ja kahviloiden tarjoilu-, asiakaspalvelu ja myyntitehtävissä. Työssään hän huolehtii myös asiakastilojen viihtyvyydestä.

Kilpailutehtäviin kuuluu erilaisia moduuleita, jotka koostuvat esimerkiksi asiakaspalvelutilanteista sekä drinkki- ja kattaustehtävistä.

Kilpailija Leila Karhunen

Turun ammatti-instituutti

Kiinnostuin kilpailemisesta, kun pääsin ensi kerran katsomaan Taitaja-kilpailun tarjoilijalajin finaalia. Siellä huomasin, että haluan kokea kisaamisen mukanaan tuoman tunteen myös itse. Hain koulumme valmennusryhmään, minkä myötä aloitin matkani kohti unelmia. Matkan varrella rakastuin kisaamiseen, enkä halunnut lopettaa, vaikka jo valmistuin. Koen, että kilpaileminen on minulle hyvä tapa kehittää omaa osaamistani ja pitää itseäni ajan tasalla alan asioista.

Olen suorittanut kaksoistutkinnon ja valmistuin keväällä 2019 sekä tarjoilijaksi että ylioppilaaksi. Tällä hetkellä työskentelen Ravintola NOOAssa ja suoritan tarjoilijan ammattitutkintoa oppisopimuksella. Työhöni kuuluu muun muassa päivittäistä asiakaspalvelua, ja olen myös mukana uusien juomalistojen suunnittelussa. Ammattitutkinnon opiskelun myötä pääsen mukaan esimerkiksi inventaarioiden tekemiseen ja näkemään myös muita vuoropäälliköiden työtehtäviä.

Olen ollut mukana koulumme valmennusryhmässä jo pitkään, minkä myötä olen päässyt osallistumaan erilaisiin kilpailuihin; Taitaja2019-kilpailuun, ravintolakoulujen väliseen pari-SM-kilpailuun 2019, WorldSkills-maajoukkueen karsintakilpailuun 2018 ja Nuorten Baarimestarien SM-kilpailuun 2019.

Olemme tehneet yhdessä valmentajieni kanssa minulle valmennussuunnitelman, jossa on eritelty jokaiselle viikolle oma erityisalue, jota hiomme. Minulla on myös itsenäisiä tehtäviä, joita harjoittelen kotona tai töissä.

Parasta työssäni on asiakkaiden kanssa toimiminen. Pääsen suosittelemaan ja kertomaan tuotteistamme. Joskus pääsen myös käyttämään luovuutta asiakkaan toivoessa minulta ”jotain hyvää” cocktailia. Asiakkaan tyytyväisyys on aina etusijalla. Kun toteutamme yhdessä keittiön kanssa onnistuneen illallisen tai lounaan, on myös itsellä onnellinen olo. Mieleenpainuvimpia ovat asiakkaat, jotka kyselevät ruuista, juomista tai ravintolastamme − tai haluavat jutella ihan muuten vain.

Tavoitteeni kilpailuun ovat korkealla: lähden tekemään parasta mahdollista kilpailusuoritusta. On upeaa päästä näkemään uutta kulttuuria ja eri maiden osaamista. Haluan nauttia jokaisesta hetkestä!

Olen harrastanut pianonsoittoa 5-vuotiaasta lähtien. Se on tuonut minulle nuoresta asti kärsivällisyyttä ja tahtoa parantaa taitojani.

Mottoni on: ”Oppiminen tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella”. Sillä periaatteella aion myös valmentautua kohti EuroSkillsiä.

Ekspertti Sari Tarvainen

Savon ammattiopisto

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös lajipäällikkö Raisa Cantos (Gradia), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat