31 Muoti ja vaatetus / Fashion Technology

Tekstiili- ja muotialan ammattilaiset tekevät muun muassa suunnittelu-, muotipiirustus-, kaavoitus- ja ompelutöitä. Alalla tarvitaan kekseliäisyyttä, kykyä hahmottaa kokonaisuuksia sekä kiinnostusta väreihin ja materiaaleihin. Laji toteutetaan parikilpailuna.

Kilpailija Aino Juutilainen

Koulutuskeskus Salpaus

Suoritan parhaillaan käsi- ja taideteollisuusalan perustutkintoa Koulutuskeskus Salpauksessa.

Aiempaa kisakokemusta minulla on Taitaja2019-kilpailusta Joensuusta sekä WorldSkills 2019- ja EuroSkills 2020 -kilpailujen karsinnoista.

Alun perin hain kilpailemaan opettajani kannustuksesta. Innostuin asiasta, kun huomasin, miten paljon uutta kilpailuharjoittelun kautta on mahdollista oppia. Eniten kilpailemisessa kiehtoo se, että se antaa minulle hyvän mahdollisuuden kehittää itseäni.  

Valmentaudun harjoittelemalla vanhoja kisatehtäviä ja suorittamalla työssäoppimisjakson paikallisessa ompelimossa. Vahvuuksiani kilpailussa ovat nopeus, ompelutaidot ja keskittymiskyky.

Tykkään siitä, kun opin jotain uutta ja keksin uuden keinon onnistua. On ihanaa inspiroitua jostakin tuotteesta ja miettiä eri tapoja sen toteuttamiseen. Oman kehityksen huomaaminen kannustaa jatkamaan.

Kilpailutaipaleelta odotan eniten uusien asioiden oppimista sekä uusiin ihmisiin tutustumista. Olen aina ollut aika ujo, mutta uskon, että tällaiset kokemukset vetävät minua hiljalleen ulos kuorestani.

Harrastan keräilynukkejen valokuvausta ja niille ompelua. Innostuin alun perin vaatetusalasta juuri nukenvaatteiden ompelemisen kautta.

Kilpailija Enni Tulla

Gradia

Opiskelen tällä hetkellä vaatturiksi Gradiassa. Aikaisemmin olen suorittanut myös vaatetusalan artesaaniopinnot ja lukio-opinnot.

Kisakokemusta minulla on Taitaja2019-kilpailusta, jonka finaalissa sijoituin pronssille. Hain kilpailemaan, sillä Taitaja-kilpailun jälkeen minulle jäi pieni nälkä kokeilla uudestaan. Kisaamisessa kiinnostaa itsensä haastaminen ja erilainen intensiteetti harjoitella asioita – normaalisti työskennellessä ei tule treenattua samalla tavalla kuin kilpailuun valmentautuessa.

Olemme treenanneet kilpailuun tutustumalla vanhoihin tehtäviin ja tehneet erilaisia harjoitteita niiden pohjalta. Edessä on vielä paljon käytännön ompelua ja yleistä treeniä tekemisen varmuuden takaamiseksi.

Ammatissani parasta on vaatteiden tekemisen käytännöllisyys ja hyödyllisyys yhdistettynä luovuuteen ja estetiikkaan. On mahtavaa osata korjata jo olemassa olevia vaatteita, mutta on myös ihanaa päästä rakentamaan jotain uutta.

Päätavoitteeni kilpailussa on olla tyytyväinen omaan suoritukseeni. Tavoitteena on vähintään puolivälin paremmalle puolelle pääseminen. Koko matkaa ajatellen haluaisin saada uusia välineitä kehittää itseäni. Valmennusvaiheelta toivon uusia tapoja työskennellä, inspiroitua ja suunnitella. Itse kisamatkalla toivon saavani kisan lisäksi mahdollisimman paljon irti muustakin kisatoiminnasta. On aina mukava tutustua kansainvälisesti ihmisiin.

Opiskelujeni lisäksi teen omia, hieman erikoisempia ompelu- ja käsityöprojekteja NY-yritykseni kautta sekä olen silloin tällöin mukana kotipaikkakuntani näytelmissä. Vastapainoksi ompelukoneen ääressä istumiselle harrastan monenlaista liikuntaa, kuten capoeiraa, kiipeilyä ja uintia. Pidän myös lukemisesta. Teen monenlaista, mutta yhdistävä tekijä kaikelle on, että haluan jatkuvasti kehittyä ja kehittää asioita. Ajattelen, että vaikka kaikki ei olisikaan heti täydellistä, niin kyllä se siitä.

Ekspertti Minna Tammi

Koulutuskeskus Salpaus

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös lajipäällikkö Katja Anttila (Stadin ammatti- ja aikuisopisto), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa. Kilpailijoita valmentaa Heli Mäkinen (Gradia).

 

Tukijat