34 Kokki / Cooking

Kokki suunnittelee ja valmistaa annoksia ravintolan asiakkaille. Työssä vaaditaan ripeyttä, organisointikykyä, mielikuvitusta sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia.

Kilpailija Tommi Karvonen

Keuda

Olen suorittanut hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon Keudassa Järvenpäässä ja valmistunut kokiksi. Suoritan kaksoistutkintoa, ja tavoitteenani on valmistua ylioppilaaksi keväällä 2020.

Aikaisemmin olen kilpaillut Taitajassa vuosina 2018 ja 2019. Ensimmäisellä kerralla olin finaalin neljäs, ja jälkimmäisellä kerralla voitin kokkilajissa kultaa.

Hain kilpailemaan, sillä kisoista ja niihin valmistautumisesta oppii sellaisia taitoja, joita ei mistään muualta pystyisi oppimaan. Hakemisen perusteena olivat myös kunnianhimo sekä halu saada uusia, hienoja kokemuksia.

Ammatissani parasta on uusien tekniikoiden oppiminen sekä se, että kehittyminen on helposti havaittavissa. Tulevaisuudessa voisin ajatella toimivani yrittäjänä. En välttämättä haaveile omasta ravintolasta, vaan jostain muusta elintarvikealaan liittyvästä yrityksestä.

Valmentaudun EuroSkills-kilpailuun harjoittelemalla koulullani sovittuina ajankohtina. Myös päivätyöni tukee kilpailuun valmistautumista. Kilpailumatkassa tärkein tavoitteeni on menestyä. Uskon, että itse matka ja siihen liittyvä harjoittelu ovat asioita, joista jää mukavia muistoja.

Parasta kilpailemisessa on itsensä ylittäminen ja onnistumisen tunteet. Se tunne, kun huomaa kisa-ajan loputtua, että kaikki on hoidettu. Vaikka ennen kisasuoritusta jännittää, kun pääsee työhön kiinni, niin työn imu, flow, vie mukanaan.

Ekspertti Antti Porna

Perho Liiketalousopisto

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös valmentaja ja lajipäällikkö Arto Oinonen (Keuda). Lajipäällikön tehtäviin kuuluvat lajin toiminnan kehittäminen ja koordinoiminen Suomessa.

Tukijat