16 Elektroniikka / Electronics

Elektroniikan valmistus on moninaista sekä laajasti automatisoitua, joten kilpailuun siitä on otettu vain elektroniikkalaitteiden protomallien valmistuksessa käytettyä tekniikkaa. Kilpailija suunnittelee ja koostaa kilpailuprojektin laitteen, esimerkiksi robotin, sekä ohjelmoi mikroprosessorijärjestelmän niin, että laitteeseen saadaan älykkyyttä.

Kilpailija Benjam Partio

Riveria

Opiskelen Riveriassa kolmatta vuotta elektroniikka-asentajaksi.

Olen osallistunut Taitaja-kilpailuun vuosina 2018 ja 2019. Voitin molemmilla kerroilla kultaa.

Hain kilpailemaan, koska uskon, että työnantajat arvostavat sitä. Maininnat mitaleista näyttävät hyvältä CV:ssä.

Treenaan kilpailua varten valmentajani kanssa ohjelmointia ja piirilevysuunnittelua. Valmentajani asuu toisella puolella Suomea, joten harjoitukset tapahtumat suurelta osin etänä.

Parasta lajissani on se, että saa ratkaista asioita. On hienoa pystyä tekemään monimutkaisia laitteita itse. Värkkään aina sähkölaitteiden ja kaikkien mahdollisen elektroniikkaan liittyvä kanssa. Kaikenlaista on tullut purettua osiin.

Tavoitteeni EuroSkills-kilpailussa on päästä kymmenen parhaan joukkoon. Kilpailun taso on kova, sillä ikärajan puolesta vastassa voi olla vaikka sveitsiläinen insinööri.

Harrastukseni on yleinen tekninen räpeltäminen. Minulla on aina työn alla jokin laite, jota pitää korjata tai virittää. Teen myös erilaisia projekteja. Viimeksi rakensin älykkään valaisimen, kun kaupasta ei löytynyt valmista ratkaisua. Siinä on kolme spottia, joita pystyy erikseen ohjaamaan, esimerkiksi himmentämään. Itse tehtyä ohjelmointia voi myöhemmin helposti muuttaa ja täydentää.

Varapääekspertti Jari Koskinen

Kouvolan seudun ammattiopisto

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös lajipäällikkö Petri Koskinen (Kouvolan seudun ammattiopisto), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat