19 Automaatioasennus / Industrial Control

Automaatioasentaja vastaa teollisuuden prosessien hallintaan liittyvien laitteiden ja järjestelmien asennuksesta, käyttöönotosta ja kunnossapidosta.

Kilpailija Jesse Leskinen

Savon ammattiopisto

Työnantajani on Savon Automaatio, pieni teollisuusautomaatioon keskittyvä yritys Sorsakoskella. Olen suorittanut sähkö- ja automaatioasentajan perustutkinnon Savon ammattiopistossa. Olen käynyt tutkinnon molemmat suuntautumislinjat, eli opiskellut sekä automaatioasentajaksi että sähköasentajaksi. Nyt suoritan automaatioasentajan ammattitutkintoa kisavalmennuksen yhteydessä.

Tiesin jo pienenä, että minusta tulee sähköasentaja. Rakentelin mökillä majaan kaikkia mahdollisia laitteita. Siellä oli esimerkiksi toimivat valot, ikkuna tuulilasinpyyhkimellä ja tietysti radio. Kiinnostuin kuitenkin jo varhain myös ohjelmoinnista, ja automaatioalassa yhdistyykin sopivasti nämä molemmat osaamisalat.

Taitaja-kisoihin pyrin ensimmäistä kertaa vuonna 2013, mutta en päässyt semifinaalista läpi. Kokemuksesta oppineena yritin uudestaan vuonna 2014, ja finaalista tuli hopeaa. Vuonna 2015 kävin hakemassa kultamitalin kotiin.

Kilpailuissa kiinnostaa erityisesti oman ammattitaidon kehittyminen. Kilpailuun harjoitellessa tulee väkisinkin opeteltua uusia asioita ja hiottua toimintatapoja viimeisen päälle.

Valmentaudun kilpailuun harjaannuttamalla työmenetelmiä muun muassa aikaisempien vuosien kisatehtävien pohjalta. Saan myös vinkkejä aiempien vuosien maajoukkuekilpailijoilta. Vaikka olen ollut työelämässä jo muutaman vuoden, kilpailua varten pitää harjoitella esimerkiksi asennustöiden nopeutta. Ne eivät kuulu jokapäiväiseen työhöni, joka on enemmän ohjelmointia.

Parasta työssäni on nähdä oman työn jälki käytännössä, kuten tuotteina ruokakauppojen hyllyillä. Esimerkiksi monet ruokakaupassa myytävät salaatit ovat pakattu minun ohjelmoimallani pakkauskoneella. Viimeisin työni on raejuustojen pakkauskone.

Tavoitteenani kisamatkasta on oppia mahdollisimman paljon uutta ja haastaa itseäni. Odotan matkasta ainutlaatuista kokemusta. Mitalikin tietysti kiinnostaa, mutta koska odotettavissa on korkeatasoinen kilpailu, sen saaminen ei ole itsestään selvää.

Ekspertti Juha Ahanen

Turun ammatti-instituutti

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös valmentaja ja lajipäällikkö Jarmo Kainumaa (Luksia). Lajipäällikön tehtäviin kuuluu lajin kehittäminen ja koordinoiminen Suomessa.

Tukijat