Skip to main content

Lisävahvistusta Skills Finlandiin

Juho Viitanen aloitti alkuvuodesta osa-aikaisena erityisen tuen asiantuntijana. Samuil Uzunov suorittaa Skills Finlandilla siviilipalvelusta tämän vuoden ajan. Sari Mäenpää jatkaa Taitaja-päällikön tehtävässä.

Asiantuntemuksen tarjoaa Ammattiopisto Luovi

Juho Viitanen on aloittanut erityisen tuen asiantuntijana Skills Finlandilla. Päätyönään Juho työskentelee Ammattiopisto Luovin Helsingin yksikössä koulutuspäällikkönä. Työpanoksen Skills Finlandille tarjoaa Ammattiopisto Luovi.Juho_Viitanen.png

Aiemmin roolissa toiminut Petri Hämäläinen siirtyi tekemään täyttä työaikaa Osaamista ja työvoimaa kiertotalouteen -hankkeelle Luovissa.

Juho, millä mielin aloitat Skills Finlandilla?

– Aloitan työt erittäin innostuneena ja motivoituneena. Odotan mielenkiinnolla mitä tuleman pitää. On upeaa olla mukana Skills Finlandin toiminnassa ja tuoda omaa osaamistani mukaan tekemiseen. Odotukset ja ajatukset suuntaavat jo tässä vaiheessa vahvasti kohti Abilympics & Taitaja 2027 -tapahtumaa. Uutta opittavaa on paljon, mutta hyvällä yhteistyöllä ja yhdessä tekemällä tiedän, että tästä tulee mahtava reissu!

Mikä on päätyösi Luovilla, millaisia asioita siihen kuuluu?

– Toimin Ammattiopisto Luovilla koulutuspäällikkönä. Vastaan Helsingin toimipisteessä valmentavan koulutuksen kokonaisuudesta. Ajattelen, että oma työni on mahdollistamista. Minun tehtäväni on huolehtia, että taustakoneisto toimii, jotta henkilöstö voi keskittyä täysillä omaan tekemiseensä.

Millaisena näet erityisen tuen merkityksen ammatillisessa koulutuksessa?

– Ilman erityistä ja vaativaa erityistä tukea moni opiskelija Suomessa jäisi vaille sitä tukea, jota hän tarvitsee valmistuakseen ammattiin ja löytääkseen sitä kautta polun työhön ja hyvään elämään. Erityinen tuki ammatillisessa koulutuksessa antaa täsmätyökykyiselle mahdollisuuden työllistyä. Työnantajalle täsmätyökykyisen rekrytointi on mahdollisuus osoittaa vastuun ottamista myös enemmän tukea tarvitsevista ihmisistä. Erityisyys rikastuttaa jokaista työyhteisöä. Myös yhteiskunnallisesti on merkityksellistä, että kaikille erityistä ja vaativaa erityistä tukea tarvitseville tarjotaan yhdenvertaiset koulutusmahdollisuudet.

Millaista yhteistyötä haluaisit tulevaisuudessa rakentaa yleisen puolen oppilaitosten kanssa?

– Yhteistyön avulla voimme nostaa omaa osaamistamme, saada näkemyksiä, kasvattaa verkostoja ja ennen muuta toimia yhteisen ammatillisen koulutuksen arvostuksen nostamisen asialla. Yhteistyömuodot ja -tavat riippuvat tarpeista. Tulevaisuuden tarpeet ohjaavat yhteistyön malleja, mutta toivon omalta osaltani, että yhteistyötä tullaan tekemään, jotta voimme kaikki kehittyä.

Ammattiopisto Luovilla on paljon kokemuksia hyvästä yhteistyöstä, olemme mm. toimineet yhteisissä toimintaympäristöissä yleisten oppilaitosten kanssa. Yhteistyön perustana on oltava molemminpuolinen kunnioitus toistemme työtä ja osaamista kohtaan. Yhteistyötä rakentaessa emme kilpaile oppilaitoksina, vaan hyödynnämme osaamistamme puolin ja toisin, opiskelijoiden etujen mukaisesti.

Taitaja-mitalisti siviilipalveluksessa

Samuil Uzunov suorittaa siviilipalvelusta Skills Finlandin toimistolla vuoden 2024 loppuun saakka. Hän on valmistunut merkonomiksi ja ylioppilaaksi Perho Liiketalousopistosta ja kilpaillut myös Taitajassa. Samuil osallistui tietojenkäsittelylajiin vuonna 2022 ja 2023 ja pääsi molemmilla kerroilla myös mitalisijoille.Samuil_Uzunov.png

Samuil, mitä työtehtäviisi kuuluu?

– Työtehtäviini kuulu toimistotyöt, rekistereiden ylläpito ja päivittäminen, tiedonhaku, kokouspalvelut, mahdolliset ständipäivystykset, varastotyöt ja lähettinä toimiminen. Näiden lisäksi päiviin mahtuu paljon sekalaisia tehtäviä.

Mitä odotat eniten palvelukseltasi?

– Odotan eniten Skills Finlandin henkilökuntaan tutustumista, toimintaan perehtymistä sekä osallistumista erilaisiin tapahtumiin. Toivon myös, että voisin tutustua ja toimia Skills Finlandin suuren verkoston kanssa ja olla avuksi myös heille.

Miten päädyit siviilipalvelukseen juuri Skills Finlandille?

– Bongasin Siviilipalveluskeskuksen palveluspaikkahausta Skills Finland ry:n. Nimi kuulosti tutulta ja kävin yhdistyksen nettisivuilla. Yllätyin huomatessani, että hehän ovat taustaorganisaationa Taitaja-tapahtumassa! Olen kilpaillut Taitajassa Porissa 2022 ja Espoossa 2023. Saavutin tietojenkäsittelyssä ensimmäisellä kerralla hopeamitalin ja sitten kultaa. Oma Taitaja-kokemukseni oli niin positiivinen ja muistorikas, etten voinut olla hakematta tätä ainutlaatuista palveluspaikkaa.

Millaisia ammatillisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

– Olen ollut jo miltei parin vuoden ajan kiinteistöhallintoalalla Reilu Isännöinti Oy:ssä, mikä on ollut erittäin antoisa työkokemus. Olisi mahtavaa kehittyä alalla ja "kiivetä tikkaat" vaikutusvaltaisempiin työtehtäviin.

Sari Mäenpää jatkaa Taitaja-päällikkönäSari_Maenpaa.png

Taitaja-päällikön tehtävää elokuusta 2023 alkaen hoitanut Sari Mäenpää jatkaa Taitaja-päällikön tehtävissä. Taitaja-päällikkö työskentelee tiiviissä yhteistyössä Taitaja-tapahtuman järjestäjien, Taitaja9-aluevastaavien, alueellisten Taitaja-kehittämisryhmien ja muiden verkostomme jäsenten kanssa Taitajan pitkäjänteiseksi kehittämiseksi ja laadun takaamiseksi.
 
– Taitaja-työssä kohtaa huippuosaamisen asiantuntijoita nyt ja tulevaisuudessa. Heidän kanssaan tarjoamme kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden ottaa haaste vastaa lähteä mukaan huippuosaajien verkostoon, Sari sanoo.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Maria Ekroth, maria.ekroth@skillsfinland.fi, 040 707 9114

Erityisen tuen asiantuntija Juho Viitanen, juho.viitanen@luovi.fi, 040 319 3354

Siviilipalvelusmies Samuil Uzunov, samuil.uzunov@skillsfinland.fi

Taitaja-päällikkö Sari Mäenpää, sari.maenpaa@skillsfinland.fi, 046 875 2763