Skip to main content

WorldSkills Europen hallinto uudistuu suomalaisotteella

Teija Ripattila toimii WSE:n puheenjohtajana kauden 2021–2022. Tehtävänä on uudistaa yhdistyksen säännöstö yhteistyössä jäsenten, hallituksen, sihteeristön ja muiden yhteistyökumppanien kanssa.

Kuka?

Teija RipattilaTeija_Ripattila_2_800px.jpg

  • Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö.
  • Toiminut työnsä ohella WorldSkills Europen (WSE) hallituksen jäsenenä vuodesta 2014. Valittiin hallituksen puheenjohtajaksi 2021.
  • Ennen Skills-uraansa työskennellyt pitkään graafisen teollisuuden eri tehtävissä sekä alan ammatillisena opettajana. Opiskellut lisäksi mm. joogaopettajan tutkinnon.
  • Vapaa-ajallaan opettaa joogaa, ui meressä ympäri vuoden, pienviljelee siirtolapuutarhamökillään sekä viettää aikaa lapsenlapsensa kanssa.

Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö ja pitkäaikainen WorldSkills Europen hallituksen jäsen Teija Ripattila sai heinäkuussa 2021 uuden luottamustehtävän, kun hänet valittiin WSE:n puheenjohtajaksi. Vuonna 2007 perustettu järjestö hallinnoi joka toinen vuosi järjestettäviä EuroSkills-kilpailuja.

WorldSkills Europessa puhaltavat tällä hetkellä muutoksen tuulet, ja puheenjohtajan tärkein työ onkin järjestön hallinnon uudistaminen. Teija toimii puheenjohtajana uudistustyön ajan, joka on tarkoitus saada valmiiksi ennen kesäkuun 2022 yleiskokousta.

Järjestö uudistuu monella saralla. Työn tavoitteena on päivittää muun muassa hallituksen jäsenten tehtäviä ja kausien pituuksia sekä strategiakomitean toimintaa. Käytännössä koko järjestön säännöt kirjoitetaan uudestaan.

– Puheenjohtajana minulla on tukenani neljä muuta hallituksen jäsentä sekä erittäin ammattitaitoinen sihteeristö. Oma tapani työskennellä on tiimijohtaminen ja sen tuomat mahdollisuudet ihmisten aktivoimiseksi ja innostamiseksi, Teija kertoo.

Teija_Ripattila_WSE_2.jpg

Teija Ripattila WorldSkills Europen yleiskokouksessa Riiassa 2019. Kuvassa myös silloiset hallituskumppanit Stefan Praschl ja Francis Hourant. Kuva: WorldSkills Europe.

Myös jäsenmaat ovat aktiivisesti mukana muutostyössä. Yhteyttä jäseniin pidetään muun muassa säännöllisesti järjestettävin Zoom-kokouksin, joissa ajankohtaisimpia ehdotuksia pääsee kommentoimaan. Lisäksi WorldSkills International konsultoi tarvittaessa muutoksia.

Mutta miten 31 Euroopan maata kattavan järjestön johtoon valittiin juuri suomalainen?

– Suomi on aina tarttunut haasteeseen, kun apua on pyydetty. Meidät tunnetaan maailmalla vastuunkantajina ja haastavissakin tilanteissa luotettavina kumppaneina. Koen, että pitkä puurtaminen WSE:n hyväksi ja sitä kautta kertynyt kokemus pääsee nyt näkyville. Toivon, että puheenjohtajuuskauteni kirkastaa edelleen Skills Finlandin ja Suomen huippuosaamisen mainetta maailmalla.

Teija_Ripattila_WSE_1.jpg

WorldSkills Europe ja Skills Denmark allekirjoittivat EuroSkills Herning 2025 -tapahtuman sopimuksen Kööpenhaminassa. Kuva: WorldSkills Europe.

Teijan päivätyö on edelleen huippuvalmennuspäällikkönä Skills Finlandilla. Hänet on nimetty myös WorldSkills Shanghai 2022 -joukkueenjohtajaksi. WorldSkills Europen puheenjohtajan työlle on löydetty aikaa työtehtäviä sisäisesti järjestelemällä.

– Puheenjohtajuus vie päivittäisestä työajastani melko lailla aikaa. Suurin osa WSE:n kokouksista on iltaisin, joten ne eivät häiritse arkityötäni. Nautin siitä, että saan tehdä näinkin erilaisia työtehtäviä: järjestön puheenjohtajuus, joukkueenjohtajana toimiminen ja lajipäälliköiden kanssa kädet savessa työskentely. Jokainen tehtävä antaa jotain uutta näkökulmaa toisiin tehtäviini sekä pitää jalat sopivasti maassa ja mielen virkeänä.

Teijan ura ammatillisen koulutuksen parissa alkoi graafisen suunnittelun opettajana yli 20 vuotta sitten.

– Suomen ammatillisten opettajien osaaminen on tunnettua ja arvostettua maailmalla. Puheenjohtajuuteni on loistava esimerkki siitä, mihin kaikkeen ammatillinen opettaja voi urallaan päätyä, Teija kertoo.