Taitajien Taitajan Roope Juutilaisen matkassa

Kello on 7.15 tiistaiaamuna, kun yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Roope Juutilainen kaartaa Vuosaaren ABC:n pihaan kuorma-autollaan. Olemme sopineet, että tutustun Roopen työpäivään haastattelua tehdessä.

Siitä on miltei vuosi, kun vantaalainen Roope valmistui Vantaan ammattiopisto Variasta logistiikan perustutkinnon suorittaneena. Viimeisenä opiskeluvuonnaan hän osallistui myös ammattitaidon SM-kilpailu Taitajaan. Roope voitti kuljetuslogistiikassa kultaa ja samalla kilpailun kirkkaimman palkinnon – Taitajien Taitajan tittelin.

Ensimmäinen vuosi työelämässä alkaa pian olla ohi. Minkälainen vuosi on ollut?

– Vuosi on mennyt mukavasti. Tein töitä paljon jo opiskeluaikana, joten sinällään mitään uutta ei ole tullut. Mielestäni työnteko on jokaisen velvollisuus.

Roope perusti pian valmistumisensa jälkeen oman yrityksen, mutta on hiljattain luopunut osakkeistaan ja siirtynyt työntekijäksi nykyiselle työnantajalleen Sajotransille.

– Oman yrityksen pyörittäminen oli opettavainen kokemus, eikä ole poissuljettua, että lähtisin sille tielle vielä joskus. Tässä elämänvaiheessa työntekijänä oleminen sopii minulle kuitenkin paremmin. On vapauttavaa, kun joku muu aikatauluttaa keikat puolestani ja itse voin keskittyä ajamiseen.

Vaaka näyttää 41 400 kiloa

Saavumme päivän ensimmäisen asiakkaan luo Porvooseen. Roope täyttää tottuneesti rahtikirjat, pukee suojavarusteet päälle ja käy ilmoittautumassa lähettämöön. Itse menen odottelemaan lähettämöön lastauksen ajaksi, sillä tuotantolaitoksen porttien sisäpuolelle ei ole ilman asianmukaisia turvavarusteita asiaa.

Ennen lastin hakemista mitataan ajoneuvon paino, jotta tiedetään kyytiin otettavan tavaran tarkka määrä. Roope etsii oikean laiturin ja ajaa auton paikalleen odottamaan lastausta, jonka hoitavat tuotantolaitoksen työntekijät. Kun lastaus on ohi, ajetaan jälleen vaa’an läpi. Paino näyttää 41 400 kiloa.

– Tavaran laadulla tai määrällä ei sinänsä ole vaikutusta ajettavuuteen, vaikka toki ajoneuvon paino vaikuttaa esimerkiksi jarrutusmatkan pituuteen, selventää Roope.

Yöksi kotiin

Lähdemme viemään kuormaa kohti Vuosaaren satamaa, jonka kautta liikkuu suurin osa Suomen vientitavarasta. Siellä on tarkoitus luovuttaa kontti sisältöineen eteenpäin, ja sen matka jatkuu jonnekin päin maailmaa.

Satamaoperaattorille ilmoittautumisen jälkeen ajamme kentälle, josta trukki tulee rutiininomaisesti nostamaan kontin pois auton perästä. Pian menetetty kontti korvataan uudella, ja matka kohti Porvoota voi jälleen alkaa.

– Välillä saatan kuusikin kertaa päivässä tehdä tämän saman reissun. Tällaiset päivät ovat mielestäni kivoimpia, sillä tämä reitti on yksinkertainen ja helppo. Monet tykkäävät tehdä pidempiä työkeikkoja ulkomaillekin asti, mutta itse pidän siitä, että pääsen yöksi kotiin. Työnantajani kanssa pystyn onneksi joustavasti sopimaan asioista, ja suurin osa ajoistani onkin Mäntsälän eteläpuolella.

Parasta on itsenäinen tekeminen

Vaikka ajot tapahtuvat suurimmaksi osaksi Etelä-Suomessa, on päivissä silti paljon muuttujia ja tilanteet elävät koko ajan. Roopen puhelimessa oleva aikataulu päivittyy jatkuvasti ja seuraavasta päivästä ei vielä varmaksi tiedä. Aikataulut kuitenkin pitävät yleensä kutinsa – siitä pitää huolen esimies, joka aikatauluttaa kaikkien kuskien ajot.

– Vaikka päivät ovat välillä pitkiä ja autossa istutaan yksin, ei tässä työssä ole yksinäinen olo. Asiakkaiden luona näkee tuttuja naamoja ja puhelimessa tulee puhuttua välillä tunteja kollegoiden kanssa.

Tulevaisuutta Roope ei ole vielä pitkälle suunnitellut, mutta tällä hetkellä oma ala tuntuu oikealta.

– Mielestäni tässä työssä on parasta itsenäinen tekeminen. Lisäksi meillä on hyvä porukka töissä, mikä vaikuttaa paljon työviihtyvyyteen. Vaikka ohjeita on paljon, saa työn suorittaa omalla tyylillään. Työ on vapaata, ja asiat saa tehdä omaan tahtiin. Siitä minä tykkään.

Päiväni Roopen apukuskina on tullut päätökseensä. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työhön tutustuminen on ollut mielenkiintoista. Itsenäinen työskentely ja rauhalliselta tuntuvat hetket auton ratissa tasapainottavat suuresta ajoneuvosta, kalliista lastista, aikatauluista ja lukuisista turvallisuusmääräyksistä koituvaa vastuuta.

Hyppään pois kyydistä Vuosaaren ABC:llä. Roope tarkistaa tottuneesti puhelimestaan seuraavan asiakkaan, heilauttaa kättään ja kurvaa pois kohti uusia reittejä.

 • slide

  Roope Juutilainen (keskellä) voitti kultaa Taitaja2018-kilpailussa kuljetuslogistiikassa.

 • slide

  Roope palkittiin myös Taitajien Taitajan tittelillä, ja palkinnoksi hän sai käyttöönsä auton Antti ja Airi Soljan Säätiöltä.

 • slide

  Syksyllä 2018 Roope kilpaili Ajotaidon MM-kilpailussa Belgiassa, ja voitti omassa sarjassaan kultaa. Kuva: Rahtarit Ry

 • slide

  Nykyään Roope työskentelee yhdistelmäajoenuvonkuljettajana Sajotransilla.

 • slide

  Vuosaaren satama on tullut Roopelle tutuksi, sillä satamaan kuljetetaan paljon Suomesta lähtevää vientitavaraa.