Skip to main content

Taitaja-kultamitalisti Ulriika suoritti kolmoistutkinnon

Toiveammattini oli pitkään kaunokirjallisuuden kääntäjä, ja tiesin jo varhain, että tahdon käydä lukion. Matkailualasta innostuin 9.-luokalla, kun tein viikon TET-harjoittelun Huskypoint Käpälämäki -safariyrityksessä. Jäin heti koiravaljakkohommiin koukkuun! Sattumoisin heti harjoittelun loputtua kävimme tutustumassa silloiseen Lapin Matkailuopistoon (nykyiseen REDUun), jossa tutustuin paremmin matkailun ammattikoulutukseen. Silloin päätin hakea opiskelemaan matkailua ammattilukioon.

Neljän vuoden opiskelun jälkeen valmistuin 2018 keväällä matkailupalvelujen tuottajaksi ammattilukiosta. Suoritin kolmoistutkinnon, eli matkailun perustutkinnon, ylioppilastutkinnon sekä lukion oppimäärän.

Lukio- ja ammattijaksot tasapainottavat toisiaan

Olen todella tyytyväinen valintaani ja uskon, että lukion ja matkailun yhdistäminen oli juuri oikea valinta minulle. Amisopiskelu oli paljon käytännönläheisempää lukioon verrattuna, joten vaihtelu amis- ja lukiojaksojen välillä tasapainotti sopivasti opiskelua.

Etenkin lukion perinteisempi opiskelu tuntui paljon helpommalta, kun sitä ei tarvinnut tehdä koko vuotta putkeen. Useamman tutkinnon yhdistämisen teki vaivattomaksi Rovaniemen ammattilukion käytäntö jakaa lukio- ja ammattiopinnot jaksoittain. Tämä siisti jako salli keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, ja koska esimerkiksi lukiojaksojen välillä oli yleensä ainakin yksi ammattijakso, lukio-opiskelusta sai tavallaan pitää ”tauon” erilaisen opiskelun parissa ennen uutta rupeamaa.

Suoritin ensimmäisen ammattilukiovuoden työharjoitteluni samaisessa Huskypoint-yrityksessä, joka sai minut 9.-luokalla kiinnostumaan matkailusta. Harjoittelun jälkeen jatkoin työskentelyä yrityksessä koko ammattilukioni ajan; aluksi vain loma-aikoina, mutta myöhemmin myös viikonloppuisin.

Välillä töiden ja koulun yhdistäminen tuntui rankalta, mutta pääosin olen ollut tyytyväinen järjestelyihini. Työnantajani on onneksi ollut todella ymmärtäväinen opiskelujeni suhteen. Pidän työstäni, joten olen mielelläni käyttänyt aikaani siihen. Toki järjestely vaati esimerkiksi lukuloman aikana kurinalaisuutta, jotta jaksoi vapaapäivinä keskittyä kirjoituksiin lukemiseen. Töiden tekemisestä on kuitenkin ollut paljon apua etenkin ammattiopintojen kilpailutoiminnassa, joten käytetty aika ei ole kulunut hukkaan.

Taitaja-kilpailuista kultaa ja itsevarmuutta

Kilpailin kilpailuparini Noora Latvakosken kanssa kahtena vuonna Taitaja-kilpailussa; Taitaja2016-finaalissa Seinäjoella voitimme hopeaa ja 2017 Helsingissä kultaa. Helsingin voittomme kruunasi Nooran Taitajien Taitaja -voitto.

Minulle kisatilanteet tuntuivat paljon stressaavammilta kuin asiakkaiden kanssa toimiminen oikeissa työtilanteissa. Kisat antoivatkin itselleni rutkasti lisää itsevarmuutta ja ne kehittivät myös paineensietokykyäni. Lisäksi sain kisoissa tutustua moniin erilaisiin ihmisiin, mikä kehitti paljon sosiaalisia taitojani.

Opinnoista monipuolisia eväitä elämään

Amiksen kautta olen saanut paljon työkokoemusta ja myös tietenkin työpaikan. Olen sitä mieltä, että nimenomaan ammattiopintoni ovat kasvattaneet minua eniten ihmisenä. Minusta on tullut paljon avoimempi, itsevarmempi ja itsenäisempi. Lisäksi ongelmanratkaisukykyni ja sosiaaliset taitoni ovat kehittyneet.

Toisaalta lukion avulla olen oppinut ajattelemaan asioita kriittisemmin ja monipuolisemmin. Lisäksi yleistieto on auttanut minua töissä, kun pystyn keskustelemaan asiakkaiden kanssa laaja-alaisemmin esimerkiksi historiasta ja maantieteestä. Kielet on lähellä sydäntäni enkä usko, että englannin, ruotsin tai ranskan opintoni kuluvat hukkaan.

Tulevaisuus avoinna

Tulevaisuuteen suhtaudun avoimin mielin. Olen hakenut Oulun yliopistoon opiskelemaan englantilaista filologiaa. Minulla ei ole mitään tiettyä toiveammattia tällä hetkellä, mutta minua kiinnostaisi kovasti jokin englantiin ja mahdollisesti kirjallisuuteen liittyvä. En myöskään sulje matkailua pois laskuista.

Voin sanoa, että kuluneella neljällä vuodella on varmasti suuri merkitys tulevaisuudelleni. Uskon, että jos olisin mennyt alkuperäisen suunnitelman mukaan päivälukioon, olisin muuttunut näiden vuosien aikana paljon vähemmän. Olisin todennäköisesti paljon epävarmempi kuin olen nyt, ja olisin jäänyt paitsi mahtavista kokemuksista, joita olen saanut ammattilukiossa.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Ulriika Väisänen on vuonna 2018 valmistunut matkailupalvelujen tuottaja. Hän suoritti opinnoissaan kolmoistutkinnon, eli matkailun perustutkinnon, ylioppilastutkinnon ja lukion oppimäärän. Ylioppilaskirjoituksissa hän kirjoitti kuusi laudaturia. Ulriika voitti Taitaja2016-kisoissa hopeaa ja Taitaja2017-kisoissa kultaa matkailulajissa parinsa Noora Latvakosken kanssa.

 

 • slide

  Ulriika innostui 9.-luokalla matkailualasta koiravaljakkoyrityksessä suorittamansa TET-harjoittelun jälkeen.

 • slide

  Ulriika Väisänen (oik.) ja Noora Latvakoski kilpailivat Taitaja2016-matkailulajissa ja voittivat hopeaa.

 • slide

  Taitaja2017-kilpailussa Ulriika (vas.) ja Noora voittivat kultaa.

 • slide

  Taitaja2016-matkailulajin hopeamitalistit Ulriika ja Noora Lapin koulutuskeskus REDUsta.