Saimaan rannoilta kohti tähtiä – matka huippuosaamisen ytimeen
Kun intohimo, motivoituneisuus ja rakkaus lajiin kohtaavat, voi syntyä jotain ainutlaatuista. Vuoden Skills-toimija Markku Vengasaho avaa blogissaan omaa matkaansa Taitaja-kilpailujen maailmassa – ja kertoo, miten Lappeenrannasta ponnistava Pastry Saimaa on kasvanut kansainväliseksi huippuosaamisen keskukseksi.
Markku Vengasaho
- Lehtori, Skills-lajipäällikkö, Pastry Saimaa -projektipäällikkö, Saimaan ammattiopisto Sampo.
- Kondiittorilajin lajipäällikkö vuodesta 2015–2017 ja 2020–, kondiittorilajin WorldSkills- ja EuroSkills-valmennustiimien jäsen vuodesta 2017 alkaen.
- Ammatillinen opettaja vuodesta 1995 alkaen. Euroopan vuoden ammatillinen opettaja 2019, Pro-opettaja-ehdokas 2022, Vuoden Skills-toimija 2025.
- Vapaa-ajalla pyöräilee ja marjastaa.
Osallistuin ensimmäistä kertaa Taitaja-semifinaaleihin Seinäjoella 2010-luvun alussa. Tuolloin olin toiminut jo joitakin vuosia elintarvikealan perustutkinnon opettajana Saimaan ammattiopisto Sampossa. Opetin leipuri-kondiittoreita ja löysin ryhmästä kaksi nuorta, jotka olivat kiinnostuneita lähtemään Taitajiin. Olin pyöritellyt kilpailutoimintaa mielessäni jo ennen sitä, mutta otti aikansa ennen kuin ajatus johti käytäntöön. Ensimmäisissä kisoissa pääsimme finaaliin opiskelijoiden kanssa, mikä oli hieno kokemus.
Kilpailutoiminta lähti toden teolla käyntiin, kun osallistuin opiskelijamme Emeliina Papinniemen kanssa Lahden Taitaja-kisoihin vuonna 2014. Emeliina tuli Lahdessa viidenneksi, ja seuraavana vuonna tulikin jo voitto. Siitä alkoi kymmenen vuoden matka konditoria-alan opetuksen kilpailutoiminnan parissa, joka on johtanut Pastry Saimaa -huippuosaamiskeskuksen avautumiseen tänä vuonna.
Kilpailutoimintaa suurella sydämellä
Voittaminen on suuri inspiraation lähde, samoin kuin menestys ja kilpailutoiminta itsessään. Kuitenkin eniten minua kilpailutoiminnassa inspiroi, kun näen opiskelijoiden potentiaalin sekä sen, miten he syttyvät tekemisestä ja kilpailemisesta. Elän tavoitteista ja olen luonteeltani sellainen, että tavoittelen korkealle. Kun on tähtäimessä jokin suuri päämäärä, on helpompi tehdä oikeita valintoja. Haluan aina mennä eteenpäin, kehittää ja toimia verkostoissa, toiset ihmiset ovat minulle inspiraation lähde. Minusta on ihana olla ihmisten kanssa, löytää heidän parhaimpia puoliaan sekä auttaa heitä loistamaan omassa jutussaan, jotta he voivat menestyä.
Kilpailutoiminnassa on kyse paljosta muustakin kuin kultamitalin tavoittelusta. Kilpaileminen herättää tunteita ja parhaimmillaan sitä tehdään intohimolla. Se on tapa oppia ja sytyttää, tehdä alaamme tunnetuksi ja luoda yhteyksiä. Voitto on aina voitto, mutta sen lisäksi kilpailutoiminta kehittää ammattialaamme ja kilpailijoiden omia taitoja sekä tuo ihmisiä yhteen. Kilpailun lopuksi joku on aina tähti – me tarvitsemme alalle ihmisiä, jotka onnistuvat ja nousevat esikuviksi muille.
Tähtikään ei syty yksin, vaan tätä kaikkea tehdään yhdessä, mikä tekee siitä niin hienoa. Opiskelija on aina kaiken keskiössä ja meidän muiden tehtävänä on vahvistaa kilpailijan omaa intohimoa sekä rakkautta lajiin, jotta hän voi loistaa. Tiimin merkitystä ei voi liiaksi korostaa: on tärkeää koota yhteen ihmisiä eri vahvuuksilla ja näkökulmilla, olipa kyse sitten kilpailutoiminasta tai mistä tahansa tekemisestä. Olen valtavan onnekas, että saan tehdä Sampossa omannäköistä työtä. Se, että saan kehittää, ohjata ja luoda verkostoja vahvistaa ydintäni ja rohkaisee jatkamaan.
Saimaalta maailmalle
Alkuvuodesta 2025 avajaisiaan viettänyt Pastry Saimaa on vuosikausien työn tulos, jossa monet palaset loksahtavat yhteen ja rakkautemme alaa kohtaan konkretisoituu. Se on konditoria-alan huippuosaamiskeskus, jossa tavoitteenamme on kasvattaa alan osaamista Euroopan tasolle viiden vuoden sisällä. Tuomme Lappeenrantaan kansainvälisiä huippukouluttajia, jotka jakavat erityisosaamistaan opiskelijoillemme. Meillä on huikeat tuotteet, parhaat opiskelijat ja yhteistyökumppanit sekä tietysti parhaat vierailevat kansainväliset huippukouluttajat. Tarjoamme lisäksi tuotekehitysmahdollisuuksia yrityksille ja luomme kansainvälisiä verkostoja.
Vaikkei sitä ehkä heti uskoisi, Lappeenranta on eksoottinen paikka kansainvälisille vieraille: olemme upean luonnon ja Saimaan äärellä, rajan tuntumassa erinomaisten kulkuyhteyksien päässä. Parin tunnin siirtymä Helsingistä Lappeenrantaan antaa tilaisuuden hiljentyä ja suunnata ajatukset kohti tulevaa. Olemme keskellä kaupunkia hyvällä sijainnilla, meillä on huipputilat ja mikä tärkeintä, täällä meihin uskotaan. Koen, että olemme onnistuneet jo nyt luomaan omaa kulttuuriamme Pastry Saimaassa. Tänne on muodostunut konditoriaperhe, jossa teemme laajasti yhteistyötä sekä ulkoisten sidosryhmien kanssa että talon sisäisesti Sampossa eri koulutusalojen kanssa. Olemme saaneet vahvan konditoria-alan aseman Suomessa ja katseemme on suunnattu pitkälle tulevaisuuteen. Tätäkään matkaa ei tehdä yksin, ja on tärkeää varmistaa toiminnan jatkuvuus pidemmällä tähtäimellä.
Minulta kysyttiin, mitä Vuoden Skills-toimijan palkinto merkitsee minulle. Olen erittäin otettu palkinnosta ja siitä, mitä se edustaa. Kansainvälisissä yhteyksissä sitä arvostetaan ja se tuo lisää luotettavuutta toimintaamme kohtaan. Ajattelenkin sen olevan ensisijaisesti juuri luottamuksen osoitus. Että yhdessä tiimini kanssa tekemällämme työllä on ollut laajempaa merkitystä. Kun luottamus on kunnossa, sen päälle voi rakentaa ihan mitä tahansa. Meidän edessämme aukeaa koko maailman kartta, vain taivas on rajana.