Från Saimens stränder mot stjärnorna – en resa till toppkompetensens kärna
När passion, motivation och kärlek till grenen möts kan något unikt uppstå. Årets Skills-aktör Markku Vengasaho öppnar i sin blogg upp sin egen resa i Mästare-tävlingarnas värld – och berättar hur Pastry Saimaa, som har sina rötter i Villmanstrand, har vuxit till ett internationellt centrum för toppkompetens.
Markku Vengasaho
-
Lektor, Skills-grenansvarig, projektchef för Pastry Saimaa, Saimaan ammattiopisto Sampo.
-
Grenansvarig för konditorgrenen 2015–2017 och från 2020–, medlem i konditorgrenens WorldSkills- och EuroSkills-träningsteam från 2017.
-
Yrkeslärare sedan 1995. Årets yrkeslärare i Europa 2019, Pro-lärarkandidat 2022, Årets Skills-aktör 2025.
-
Cyklar och plockar bär på fritiden.
Jag deltog första gången i Mästare-semifinalerna i Seinäjoki i början av 2010-talet. Då hade jag redan i några år arbetat som lärare i grundexamen inom livsmedelsbranschen vid Saimaan ammattiopisto Sampo. Jag undervisade bagare-konditorer och hittade i gruppen två unga som var intresserade av att delta i Mästare. Jag hade redan innan dess funderat på tävlingsverksamheten, men det tog sin tid innan tanken ledde till handling. I de första tävlingarna gick vi till final med studerandena, vilket var en fin upplevelse.
Tävlingsverksamheten kom igång på allvar när jag deltog tillsammans med vår studerande Emeliina Papinniemi i Mästare-tävlingarna i Lahtis 2014. Emeliina blev femma i Lahtis, och följande år kom segern. Där började en tio år lång resa inom konditorbranschens tävlingsverksamhet, som har lett fram till öppnandet av toppkompetenscentret Pastry Saimaa i år.
Tävlingsverksamhet med ett stort hjärta
Att vinna är en stor inspirationskälla, likaså framgång och själva tävlingsverksamheten. Ändå inspireras jag mest i tävlingsverksamheten när jag ser studerandenas potential och hur de tänds av att göra och tävla. Jag lever för mål och är till min natur sådan att jag strävar högt. När man har ett stort mål i sikte är det lättare att göra rätt val. Jag vill alltid gå framåt, utveckla och verka i nätverk – andra människor är en inspirationskälla för mig. Jag tycker om att vara med människor, att hitta deras bästa sidor och hjälpa dem att glänsa i sitt, så att de kan lyckas.
I tävlingsverksamheten handlar det om mycket mer än att sträva efter en guldmedalj. Tävlandet väcker känslor och i bästa fall görs det med passion. Det är ett sätt att lära sig och väcka gnista, göra vår bransch känd och skapa kontakter. En seger är alltid en seger, men dessutom utvecklar tävlingsverksamheten vår bransch och de tävlandes egna färdigheter samt för människor samman. I slutet av tävlingen är alltid någon en stjärna – vi behöver människor i branschen som lyckas och blir förebilder för andra.
Inte heller en stjärna tänds ensam, utan allt detta görs tillsammans, vilket gör det så fint. Studeranden är alltid i centrum och vår uppgift är att stärka tävlandens egen passion och kärlek till grenen, så att hen kan lysa. Lagets betydelse kan inte betonas för mycket: det är viktigt att samla människor med olika styrkor och perspektiv, vare sig det gäller tävlingsverksamhet eller vilket som helst arbete. Jag är oerhört lyckligt lottad att få göra ett arbete som är mitt eget på Sampo. Att få utveckla, handleda och skapa nätverk stärker min kärna och uppmuntrar mig att fortsätta.
Från Saimen till världen
Pastry Saimaa, som invigdes i början av 2025, är resultatet av åratal av arbete där många pusselbitar faller på plats och vår kärlek till branschen konkretiseras. Det är ett toppkompetenscentrum inom konditorbranschen där vårt mål är att höja branschens kunnande till europeisk nivå inom fem år. Vi tar internationella topputbildare till Villmanstrand, som delar sin specialkompetens med våra studerande. Vi har fantastiska produkter, de bästa studerandena och samarbetspartnerna samt förstås de bästa internationella topputbildarna. Dessutom erbjuder vi produktutvecklingsmöjligheter för företag och skapar internationella nätverk.
Fast man kanske inte genast tror det, är Villmanstrand en exotisk plats för internationella gäster: vi är vid den storslagna naturen och Saimen, nära gränsen och med utmärkta förbindelser. En två timmars resa från Helsingfors till Villmanstrand ger en möjlighet att varva ner och rikta tankarna mot framtiden. Vi är mitt i staden med ett bra läge, vi har topputrymmen och viktigast av allt – här tror man på oss. Jag upplever att vi redan nu har lyckats skapa en egen kultur vid Pastry Saimaa. Här har det bildats en konditorifamilj där vi samarbetar brett, både med externa intressenter och internt på Sampo mellan olika utbildningsområden. Vi har fått en stark ställning inom konditorbranschen i Finland och vår blick är riktad långt in i framtiden. Inte heller denna resa görs ensam, och det är viktigt att säkerställa verksamhetens kontinuitet på längre sikt.
Jag fick frågan vad priset som Årets Skills-aktör betyder för mig. Jag är mycket hedrad över priset och vad det representerar. I internationella sammanhang uppskattas det och det ger ytterligare trovärdighet åt vår verksamhet. Jag ser det främst som en förtroendeförklaring. Att det arbete vi har gjort tillsammans med mitt team har haft en bredare betydelse. När förtroendet är på plats kan man bygga precis vad som helst på det. Hela världskartan ligger öppen framför oss – bara himlen är gränsen.