Skip to main content

52 / Laborantti / Chemical Laboratory Technology

Laborantit analysoivat aineiden ja tuotteiden kemiallista koostumusta. Laborantilta vaaditaan kriittistä ajattelua, ajanhallintataitoja, ongelmanratkaisukykyä sekä kemian, fysiikan ja biologian tuntemusta. Laborantit voivat työskennellä erimerkiksi erilaisissa tutkimuslaitoksissa tai lääketeollisuudessa.

Kilpailija Toivo Särkkinen

Laji: Chemical Laboratory Technology

Taustataho: Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Missä opiskelet tai työskentelet?

Opiskelen tällä hetkellä laboratorioalan perustutkintoa kolmatta vuotta Tampereen seudun ammattiopistossa. Tarkoitus on valmistua laborantiksi keväällä 2024. Opiskelen samalla laboratoriotekniikan insinöörin väyläopintoja Tampereen ammattikorkeakoulussa. Suoritan väyläopinnot toisen työssäoppimisen sijaan.

Miksi hait kilpailemaan?

Lähdin kilpailemaan, koska halusin lähteä haastamaan itseäni ja oppia paljon kaikkea uutta kisamatkalla. Eteen sattui once in a lifetime -mahdollisuus lähteä kisaamaan MM-tasolla ja en voinut kieltäytyä, vaikka en normaalisti ole kauhean kilpailuhenkinen.

Miten valmentaudut WorldSkills-kilpailuun?

Kilpailuun valmentaudun osittain passiivisesti koulun kautta, sillä koulussa opiskellaan paljon valmennukselle hyödyllistä teoriaa ja labratyöskentelyä. Varsinaiseen valmentautumiseen kuuluu esimerkiksi aikaisempien kilpailutehtävien treenaamista ja suorituksen arviointia. Treenejä on suunniteltu 1–2 kerralle viikossa, riippuen koulun lukujärjestyksestä. Treeneihin osallistuu lähinnä vain lähivalmentajani, sillä eksperttini asuu kauempana.

Mikä omassa lajissasi on parasta?

Omassa alassani parasta on monipuolisuus. Siihen sisältyy kaikkea epäorgaanisesta kemiasta geenitekniikkaan. Rakastan myös mielenkiintoisen tiedon käytännössä rajatonta määrää.  Voit perehtyä johonkin aiheeseen tosi syvällisesti, muttet silti oikeasti tiedä mitään isolla mittakaavalla. Ala kasvaa ja edistyy, joka päivä julkaistaan uusia mielenkiintoisia tutkimuksia.

Mitkä ovat omat vahvuutesi?

Vahvuuksiani ovat tarkkuus, huolellisuus ja englannin taito. Pidän myös kiinnostustani alaa kohtaan vahvuutena.

Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Tulevaisuuden haaveitani on jatkaa opintoja ja lopulta saada mielenkiintoinen työpaikka. Haluaisin mahdollisesti myös jatkaa kilpailuhommia jossain muodossa.

Onko sinulla harrastuksia?

Vapaa-ajalla tykkään lukea sarjakuvia ja kirjoja, pelata tietokoneella, katsella elokuvia ja kuunnella musiikkia.

 

Ekspertti Petra Gynther

Laji: Chemical Laboratory Technology

Taustataho: Omnia

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Sanna Matinaho (Omnia), joka koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat