Skip to main content

40 / Graphic Design Technology / Mediasuunnittelu

Lajissa kilpaillaan kaksi- tai kolmiulotteisten tuoteiden kuten postikorttien, esitteiden, julisteiden tai pakkausten toteutuksessa. Yksittäisen tuotteen suunnittelun lisäksi voidaan suunnitella kokonaisen mainos- tai tiedotuskampanjan visuaalinen ilme. Visuaalisuuden lisäksi kilpailussa arvioidaan tuotteiden teknistä toteutusta.

Kilpailija Daniel Kytönen

Laji: Graphic Design Technology

Taustataho: Careeria

Missä opiskelet tai työskentelet?

Opiskelen kolmatta ja viimeistä vuotta media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa Careeriassa. Valmennuksen aikana suoritan mahdollisesti vielä ammattitutkinnon. Samalla teen useita keikkatöitä ja valmistaudun kisoihin, joten elämä on tällä hetkellä aika kiireistä.

Millaista aiempaa kisakokemusta sinulla on?

Taitaja2023-finaalissa saavutin mediasuunnittelussa pronssia. Lisäksi olen osallistunut harjoituskisoihin Abu Dhabissa (WorldSkills Asia 2023) sekä Australian järjestämään kansainväliseen etäkilpailuun. Järjestämme kansainvälisen harjoituskilpailun myös Taitaja2024-tapahtuman yhteydessä.

Olin seuraamassa EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailussa Suomen edustajan Petra Suomisen työskentelyä, ja sain hyvän kuvan tapahtuman laajuudesta.

Miten valmentaudut WorldSkills-kilpailuun?

Harjoittelen kisaa varten neljä päivää viikossa koulussani Careeriassa, jossa vastuuopettajani ohjeistaa minua ja antaa tehtäviä. Kerran viikossa kokoustamme porukalla myös ekspertin kanssa. Lisäksi valmentautumiseen kuuluu harjoituskilpailuihin osallistuminen ja esimerkiksi Taitaja2024-semifinaaleissa tuomaroiminen.

Mikä omassa lajissasi on parasta?

Alan monipuolisuus.

Mitkä ovat omat vahvuutesi alalla?

Osaan tekniset asiat hyvin ja panostan siihen, että kaikki menisi teknisesti oikein. Kilpailussa pisteytetään tekniset vs. visuaaliset asiat 50/50. Valmennuksessa panostetaan eniten tekniikkaan, mutta tietysti myös visuaalista käydään läpi.

Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Tähän asti elämäni on mennyt ”go with the flow” -mentaliteetilla, ja minulle on avautunut lukemattomia mielenkiintoisia ovia, joista en olisi osannut haaveillakaan. Olen avoin uusille mahdollisuuksille, mutta haaveilen ainakin omasta yrityksestä.

Onko sinulla harrastuksia?

Kiireisen arkeni vuoksi aika menee tällä hetkellä lähinnä treenaamiseen, töissä käymiseen ja opiskeluun. Uskon, että elämäntilanteen rauhoittuessa aikaa jää taas muullekin. Olen aiemmin harrastanut mm. sulkapalloa, salilla käymistä ja tietokoneella pelaamista. Olen myös toiminut varapuheenjohtajana Askolan nuorisovaltuustossa, sihteerinä ja somevastaavana Careerian opiskelijankunnan hallituksessa, tutorina sekä OSKU ry:ssä guruna/aktiivina.

 

Ekspertti Kimmo Koskinen

Laji: Graphic Design Technology

Taustataho: Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Minna Alanko-Pirinen (Tampereen seudun ammattiopisto Tredu), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat