34 Kokki / Cooking
Kokki suunnittelee ja valmistaa annoksia ravintolan asiakkaille. Työssä vaaditaan ripeyttä, organisointikykyä, mielikuvitusta sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia. Kilpailussa tehdään useita annoskokonaisuuksia erilaisin toimeksiannoin oikeille asiakkaille. Yhteistyötä tehdään myös ravintolapalvelulajin kanssa.
Kilpailija Hiep Nguyen
Laji: Kokki
Taustataho: Perho Liiketalousopisto

"Olen valmistunut kokiksi Perho Liiketalousopistosta. Tällä hetkellä työskentelen Ravintola Olossa.
Olen ottanut osaa moniin alan kilpailuihin, muun muassa Taitajaan (2019 ja 2020), Mestarikoulu-kilpailuun (2020) sekä Junior Nordic Chef -kilpailuun (2022). Lisäksi olen toiminut keittiöassistenttina useissa kilpailuissa.
Kilpailemisessa on parasta, että se kehittää omaa ammattitaitoa niin monella eri tasolla. Kilpaillessa ja treenatessa kehittyy muun muassa oma raaka-ainetuntemus, uusien tekniikoiden käyttö sekä oman ajankäytön hahmottaminen. Haluan jatkuvasti haastaa ja kehittää itseäni sekä oppia lisää, ja siihen kilpaileminen on mainio keino.
Valmentaudun WorldSkills-kilpailuun treenaamalla töiden ohella 1–5 kertaa viikossa. Harjoittelen mahdollisimman laajasti uusia tekniikoita, makukombinaatioita ja kokonaisuuksia.
Suurin osa ajastani menee tällä hetkellä töiden tekemiseen sekä kisatreenaamiseen. Vapaa-ajallani pyrin lepäämään sekä pitämään fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistani huolta. Vietän aikaa perheeni ja ystävieni kanssa sekä ulkoilen ja käyn kuntosalilla."
Ekspertti Antti Porna
Laji: Kokki
Taustataho: Perho Liiketalousopisto
Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina WorldSkills Shanghai 2022 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.
Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Johanna Kiviö (Stadin ammatti- ja aikuisopisto), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.