Skip to main content

34 / Cooking / Kokki

Kokki suunnittelee ja valmistaa annoksia ravintolan asiakkaille. Työssä vaaditaan ripeyttä, organisointikykyä, mielikuvitusta sekä hyvää väri-, maku- ja  hajuaistia. Kilpailussa tehdään useita annoskokonaisuuksia erilaisin toimeksiannoin oikeille asiakkaille. Yhteistyötä tehdään myös ravintolapalvelulajin kanssa.

Kilpailija Jasper Juutinen

Laji: Cooking

Taustataho: Turun ammatti-instituutti TAI

Missä opiskelet tai työskentelet?

Olen valmistunut ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta Turun ammatti-instituutista 2023. Perustutkinnon suoritin oppisopimuksella – ensimmäisen vuoden työskentelin Ravintola Pippurimyllyssä, sen jälkeen Ravintola Kaskiksessa. Tällä hetkellä suoritan kokin ammattitutkintoa.

Millaista aiempaa kisakokemusta sinulla on?

Ensimmäiset kisani kokkilajissa kilpailin 16-vuotiaana: osallistuin parini kanssa Mestarikoulu-kilpailuun, jonka onnistuimme voittamaan. Sen jälkeen olen osallistunut parien SM-kilpailuun 2022 (voitto), Nuori kokki -aluekarsintoihin 2022 (3. sija), PM-kilpailuihin (4. sija), Taitaja-finaaliin (4. sija), Nuori kokki -aluekarsintoihin 2023 (voitto) ja Nuori kokki -finaaliin 2024 (3. sija).

Miksi hait kilpailemaan?

Kilpailuissa minua kiinnostaa eniten uusien asioiden oppiminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Kilpailuista saa todella hyvin uusia verkostoja, joista on ja tulee olemaan apua urakehityksen kannalta. Kilpailuissa myös oma mieli (paineensietokyky jne.) kehittyy todella paljon.

Miten valmentaudut WorldSkills-kilpailuun?

WorldSkills-kilpailuun valmentaudun monella eri tasolla jo ennen kilpailutehtävän julkistamista. Aluksi keskitytään asioihin, joista tiedetään, että ne arvioidaan, ja yritetään saada ne rutiinitasolle. Samalla haetaan osaamista asioihin, joissa on vielä kehittämisen varaa. Myös henkinen valmentautuminen alkaa ennen tehtävän julkaisua. Kun kilpailutehtävä saadaan, ensimmäisen parin viikon aikana tehtävä hiotaan valmiiksi, minkä jälkeen kilpailusuoritus toistetaan 4–5 kertaa.

Mikä omassa lajissasi on parasta?

Omassa lajissani parasta on asiakaslähtöisyys. Pidän myös siitä, että omaa osaamista pystyy kehittämään moneen eri suuntaan, sillä kokilla on lukuisia erilaisia työpaikkavaihtoehtoja. Käsityö näkyy ammatissa vahvasti, mikä on myös omaan mieleeni.

Mitkä ovat omat vahvuutesi alalla?

Vahvuuksiani ovat hyvä paineensietokyky, kädentaidot ja hyvä silmä esillelaitolle.

Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Tulevaisuudessa haaveenani on oman ravintolan perustaminen.

Onko sinulla harrastuksia?

Vapaa-ajalla tykkään maalata, soittaa pianoa ja pelata sulkapalloa.

 

Ekspertti Riikka Mantila

Laji: Cooking

Taustataho: Turun ammatti-instituutti TAI

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Johanna Kiviö (Stadin AO), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat