Skip to main content

28 Floristiikka / Floristry

Floristi tekee yksilöllistä kukkasidontaa, myy kukkia sekä neuvoo asiakkaita kukkakauppa-alalla. Floristilta vaaditaan hyvää kasvituntemusta, käsityötaitoa, luovuutta ja asiakaspalveluhenkisyyttä.

Kilpailija Kiia Ylönen

Laji: Floristiikka

Taustataho: Gradia

Instagram: @kiiaylonen

Kilpailuaika ja -paikka: 20.–23.10.2022 Helsinki, Suomi

Olen suorittanut Gradiassa puutarha-alan perustutkinnon, kukka- ja puutarhakaupan osaamisalan, ja valmistunut puutarhuriksi. Sen jälkeen jatkoin opintojani puutarha-alan ammattitutkintoon ja valmistuin floristiksi 2021.

Suomen Kukkakauppiasliitto ry valitsi minut Vuoden Nuoreksi Floristiksi 2021. Olen hyvin kiitollinen tunnustuksesta. Se muistuttaa minua pysymään uteliaana itsensä haastajana, joka on ylpeä ammatistaan ja alastaan.

Ammatillinen kehittyminen on minulle tärkeää ja se on saanut minut myös kilpailemaan. Kukkasidontakilpailut haastavat osaamistani ja kehittävät taitojani monipuolisesti. Se opettaa minulle sekä kukkasidonnasta että itsestäni. Opin työskentelemään paineen alla, tekemään johdonmukaisia, nopeita päätöksiä sekä saan nähdä, miten erilaisia sidontatöitä muut kilpailijat tekevät samoista materiaaleista.

Kilpailukokemusta minulla on muun muassa Taitajasta 2018–2021 sekä Sadonkorjuu Cupista 2018 ja 2020. Uutena kokemuksena olen päässyt myös tuomaroimaan. Tuomaroin Taitaja2022-kilpailun semifinaalissa ja finaalissa floristiikkalajia.

WorldSkills-kilpailu on hieno tilaisuus kokeilla omia rajojani ja haastaa osaamistani entisestään. Suomen maajoukkueeseen pääseminen ylitti odotukseni!

Valmentaudun kilpailuun harjoittelemalla monipuolisesti useita eri tekniikoita, joita voin hyödyntää ja muokata tehtävänantojen mukaisesti. Pääsääntöinen lähivalmennus tapahtuu Gradiassa opettajani Katri Gummeruksen ohjeistuksella. Mukana valmennuksessani on tiimi eri koulujen ja työelämän moniosaajia. Käymme yhdessä läpi harjoitustyöni, jotta saan monipuolisesti palautetta. Valmentautumiseen kuuluu myös henkinen valmentautuminen, joka on tärkeä huomioida, etenkin näin suuren mittakaavan kansainvälisessä kilpailussa.

Työssäni saan ihailla ja inspiroitua luonnosta joka päivä. Saan käyttää luovuuttani sekä yhdistellä erilaisia kasvien pintoja, muotoja ja värejä. Pidän siitä, ettei mikään päivä ole samanlainen, vaan aina voi kokeilla jotain uutta.

Tulevaisuudessa aion vielä jatkokouluttautua ja opiskella floristimestariksi suorittamalla puutarha-alan erikoisammatitutkinnon. Tiedän olevani nuori, mutta se ei määritä osaamistani. Olen löytänyt intohimoni ja tehnyt kovasti töitä kehittyäkseni. Tiedän olevani vasta alussa, mutta sehän tässä on parasta. Kaikki ihana on vielä edessä!

 

Ekspertti Tuija Näriäinen

Laji: Floristiikka

Taustataho: Keuda

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Kirsi Vesalainen (Livia), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa sekä Skills-huippuvalmentajat Katri Gummerus (Gradia), Leila Alamiekkaoja (Keuda) ja Tiina Räihä (Keuda).

Tukijat