28 Floristiikka / Floristry

Floristi tekee yksilöllistä kukkasidonaa, myy kukkia sekä neuvoo asiakkaita kukkakauppa-alalla. Floristilta vaaditaan hyvää kasvituntemusta, käsityötaitoa, luovuutta ja asiakaspalveluhenkisyyttä.

Kilpailija Ilona Paaso-Rantala

Keuda

Olen suorittanut puutarha-alan perustutkinnon ja valmistunut puutarhuriksi Keudasta. Tällä hetkellä työskentelen floristina Kukkavarpukassa Ikaalisissa ja suoritan samalla alan ammattitutkintoa. Valmistumisen jälkeen aloitan floristimestarin tutkinnon, joka on puutarha-alan erikoisammattitutkinto. Samalla teen töitä ja treenaan kisoihin.

Olen kilpaillut aikaisemmin Taitajassa, jossa voitin 2018 kultaa ja 2019 hopeaa. Lisäksi olen kilpaillut useita kertoja Joulumaa Cupissa. Kisavalmennuksen yhteydessä aion osallistua Helsinki Open 2020 -kilpailuun.

Hain mukaan EuroSkills-kilpailuun, sillä haluan lisäkokemusta ja haasteita muuten tuttuun ammattiin. Kilpailu on opettava kokemus, josta saan sellaisia oppeja, joita ei välttämättä töissä tulisi vastaan.

Olemme tehneet valmennustiimini kanssa suunnitelman, jossa kehitetään puuttuvia taitoja, hiotaan parempia tekniikoita sekä valmistaudutaan kilpailuun fyysisesti ja henkisesti. Koko kisavalmistautuminen on iso kokonaisuus, jossa on paljon käytännön harjoituksia sekä usean päivän valmennusjaksoja. Erilaisia sidontatöitä täytyy harjoitella monesti, jotta työhön käytetty aika on mahdollisimman pieni ja realistinen toteuttaa, mutta lopputulos paras mahdollinen.

Omassa ammatissani on parasta tehdä asiakkaille heidän näköisiään töitä. Toteutan työt usein yhdessä tehtyjen suunnitelmien pohjalta.

Odotan matkalta paljon uusia ideoita ja inspiraatiota tekemiseen. Tavoittelen onnistuneita kisoja ja tietenkin kilpailun voittoa. Haluan tehdä parhaani, nauttia tekemisestä, saada lisää kokemusta ja menestyä.

Harrastan liikuntaa ja monenlaisia käsitöitä. Saan paljon inspiraatiota luonnosta, sen väreistä, muodoista ja materiaaleista. Niitä voin hyödyntää hyvin omassa ammatissanikin.

Ekspertti Katri Gummerus

Gradia

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös lajipäällikkö Kirsi Vesalainen (Livia), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

 

Tukijat