Skip to main content

WorldSkills Lyon -valmisteluviikon terveiset

WorldSkills-kilpailun valmisteluviikolla laitettiin lajeja kisakuntoon, julkistettiin One school, one country -koulut ja edistettiin myös Abilympics & Taitaja 2027 -asiaa.

2024 02 07 CPW.jpg
Valmisteluviikolla maat saivat tutustua omiin One school, one country -ystävyyskouluihinsa. Toiminnanjohtaja Maria Ekroth, joukkueenjohtaja Teija Ripattila, tekninen delegaatti Hannu Immonen ja virallinen delegaatti Marja Vartiainen tutustuivat Collège Clément Marotin edustajiin. Kuva: WorldSkills.

WorldSkills International ja WorldSkills Lyon 2024 -organisaatio järjestivät Lyonissa 28.–2.2.2024 kilpailun valmisteluviikon (Competition Preparation Week, CPW), johon osallistuivat kaikkien lajien suunnittelusta ja rakentamisesta vastaavat Skill Competition Managerit ja Workshop Managerit. Mukaan oli kutsuttu myös jäsenorganisaatioiden toiminnanjohtajat, tekniset ja viralliset delegaatit sekä viestijät.

Lajit ovat valmistumalla vauhdilla

Ahkerimmin työn touhussa olivat lajiryhmät, joiden tehtävänä oli valmistella kaikki lajit siihen kuntoon, että tehtävien tekeminen voi alkaa. Työhön kuului saada viikon aikana kuntoon infralista, lajin layout sekä määritellä henkilöstön tarve. Joissakin lajeissa päästiin jo suunnittelemaan tehtävää yhteistyössä paikalla olleiden lajin sponsoreiden kanssa.

Lajiryhmiä vetävät WorldSkillsin nimittämät Skill Competition Managerit, joita on Lyonin kilpailussa useasta eri maasta. Suomesta tähän tehtävään on nimitetty Katri Pokkinen hiusmuotoiluun ja Leena Kainulainen laboranttilajiin. Lajien käytännön rakentamisesta vastaavat ranskalaiset Lyonin organisaation Workshop Managerit, jotka työskentelevät tiiviissä yhteistyössä Skills Competition Managerien kanssa.

–Valmisteluviikko toi mahdollisuuden tutustua kunnolla ranskalaisiin lajitoimijoihin. Tärkeitä olivat myös keskustelut muiden lajien edustajien kanssa. Niistä sai vinkkejä myös oman lajin suunnitteluun, Katri ja Leena kertovat.

FJKX7273.JPG
Skill Competition Managerit Leena Kainulainen (vas.) Tredusta ja Katri Pokkinen Careeriasta. Kuva: Teija Ripattila.

Kohti vastuullisia ja turvallisia kilpailuja

WorldSkills Internationalin toiminnanjohtaja David Hoey korosti, että tavoitteena on lisätä vaikuttavuutta ja laatua, mutta samalla pitää kustannukset ja tapahtuman laajuus kurissa vastuullisuus (erityisesti ympäristö ja sosiaalinen kestävyys) huomioiden. Tällä tavalla halutaan myös lisätä niitä maita, jotka pystyvät järjestämään tapahtuman.

Lyonissa vastuullisuuden toteuttamiseen on 21 mitattavaa tavoitetta. Keskiössä ovat kiertotalous ja jätteen vähentäminen, hiilijalanjäljen pienentäminen sekä veden ja energiankulutuksen vähentäminen, inkluusio ja diversiteetti, turvallisuus ja hyvinvointi, eettinen ja läpinäkyvä hallinto sekä paikallisten toimijoiden mukaan ottaminen tapahtuman tekemiseen.

Vuodesta 2017 lähtien WorldSkills-kilpailussa on jaettu Sustainable Practise Award. Sillä palkitaan kilpailija, joka omassa lajissaan toteuttaa vastuullisuutta parhaiten. Yleensä vuosien aikana 1–6 lajia on osallistunut, mutta tänä vuonna tavoitteena on nostaa määrä 15–20 lajiin.

Kestävää kehitystä on sekin, että työkalupakkien kuljettamista ympäri maailman pyritään välttämään. Enää 32 % lajeista kilpailija tuo mukanaan oman toolboxin.

Turvallisuudella tarkoitetaan niin lajeja (koneet, työolosuhteet, henkilökohtaiset suojavarusteet jne.) kuin koko tapahtumaa ja kaikkia siihen osallistuvia.

Vaikuttavuutta kävijäkokemuksen kehittämisellä

Lyonin tapahtuman suunnitelmissa asiakaskokemuksen parantamisella ja sitä kautta vaikuttavuuden lisäämisellä on vahva rooli. Lisäksi halutaan varmistaa, että lajit ovat työelämälle merkityksellisiä ja vastaavat niiden tarvetta.

WorldSkills Lyon 2024 -tapahtuman pääkohderyhmä on nuoret ja heidän vanhempansa. Tavoitteena on antaa vahva tunnekokemus nuorille ja heidän vanhemmilleen eri ammatteja näkemällä ja kokeilemalla. Lajeissa on erilaisia mahdollisuuksia tutustua lajiin aktivoivan sisällön kautta. Niille, jotka eivät pääse paikan päälle, tarjotaan mahdollisuus digitaaliseen osallistumiseen.

Ranskassa järjestetään tänä vuonna kolme suurtapahtumaa: olympialaiset, paraolympialaiset ja WorldSkills-kilpailu. Kilpailuorganisaatio tekee yhteistyötä olympialaisten kanssa ja pyrkii tuomaan esille sen, että molemmissa kilpailuissa kohtaavat omien alojensa huippuosaajat.

Uudistuksia kilpailun toteuttamiseen

WorldSkills Lyon 2024 -kilpailuun on rekisteröitynyt jo lähes 1500 kilpailijaa 69 jäsenmaasta.

Kilpailun toteutuksessa on tehty monenlaisia uudistuksia. Jo useamman kilpailun ajan on pyritty siihen, että ekspertit eivät tee tehtävää, vaan siihen pyydetään riippumaton taho. Lyonissa tämä toteutuu jo 53 lajissa. Vain kuudessa lajissa ekspertit ovat mukana tekemässä tehtävää.

Deputy Chief Expert -roolia ei enää ole, vaan pääekspertin tukena on 2–4 Expert Leadiä, jotka Skill Competition Manager ja Chief Expert valitsevat ja esittelevät WorldSkillsille, joka vahvistaa valinnan. Suomesta Margit Tennosaar on valittu oman lajinsa (Web Technologies) Expert Leadiksi.

Merkittävä muutos on sekin, että jatkossa ekspertit näkevät tulokset vasta palkintojenjaossa. Ekspertti ei myöskään enää tarkista oman maansa kilpailijan arviointimerkintöjä, jotka muut ekspertit ovat tehneet.

2024 02 07 CPW venue.jpg
Kisa-alueen kartta. Kuva: WorldSkills.

IMG_0871web.jpg

CPW-väki pääsi tutustumaan kisa-alueeseen, joka on valtavan kokoinen, n. 140 000 m2. Kuva: Katja Katajamäki.

Agendalla myös Abilympics & Taitaja 2027

Meillä suomalaisosallistujilla oli tavoitteena tietysti myös Abilympics & Taitaja 2027 -tapahtuman esiin nostaminen. Toiminnanjohtaja Maria Ekroth esitteli toiminnanjohtajien tapaamisessa erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien kilpailutoiminnan järjestämistä Suomessa. Usean maan toiminnanjohtajat kertoivat, että asia on heillekin tärkeä ja he ovat innolla lähettämässä kilpailijoita seuraavaan Abilympics-kilpailuun.

WorldSkillsin markkinointi- ja viestintäjohtaja Shawna Bourke lupasi jakaa kaikki WorldSkills-tapahtuman viestintä- ja markkinointisuunnitelmat kanssamme. Tämä mahdollistuu erityisen hyvin siksi, että pitkästä aikaa Abiympic-kilpailun järjestää taho, joka on myös maansa edustaja WorldSkillsissä.

Valmisteluviikon aikana vahvistui ajatus siitä, että WorldSkills Lyon 2024 -tapahtuma on hyvä paikka esitellä suomalaista ammatillista erityisosaamista ja vuoden 2027 Abilympics-kilpailua muulle maailmalle.