Skip to main content

Suomi on valittu Abilympics-ammattitaitokilpailun järjestäjäksi

Ainutlaatuinen suurtapahtuma, erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien MM-kilpailu Abilympics, järjestetään toukokuussa 2027 Helsingin Messukeskuksessa yhdessä Taitaja2027-tapahtuman kanssa.

Abilympics2023_palkintojenjako.png

Suomi menestyi hienosti vuoden 2023 Abilympics Metz -kilpailussa saavuttaen yhden kullan ja neljä hopeaa. Kuvassa kultamitalisti Saga Naumanen. Kuva: Skills Finland / Juha Nurminen.

International Abilympic Federationin jäsenmaat ovat hyväksyneet organisaation hallituksen ehdotuksen, että vuoden 2027 Abilympics-kilpailun järjestämisoikeus annetaan Suomeen. Suomen lisäksi järjestämisoikeutta haki Intia.

Abilympics-kilpailussa erityistä tukea tarvitsevat ammattiosaajat kilpailevat oman ammattinsa osaamista vaativissa tehtävissä kolmipäiväisessä kilpailutapahtumassa. Tapahtuman järjestämisellä Skills Finland haluaa nostaa esiin Suomen korkeatasoista erityisopetusta ja sen yhteyttä työelämään. Kansainvälisen Abilympics-kilpailun ja ammattitaidon suomenmestaruuskilpailun Taitajan järjestäminen samanaikaisesti antaa hienon tilaisuuden myös ammatillisten erityisoppilaitosten ja muiden ammatillisten oppilaitosten yhteistyölle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee kilpailun järjestämistä

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö tukee ammattitaitokilpailujen järjestämistä ja Abilympics Helsinki 2027 -kilpailua.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö iloitsee Suomen mahdollisuudesta järjestää erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien kansainvälinen Abilympics-kilpailu vuonna 2027, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Petri Lempinen.

– Kansainvälisten ammattitaitokilpailujen järjestäminen ja niihin osallistuminen on ollut erinomainen tapa lisätä ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa. Se antaa Suomelle mahdollisuuden verrata kansallista ammatillista koulutustamme kansainvälisesti. Suomi järjesti vuonna 2005 ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailun WorldSkillsin, mikä oli merkittävä sysäys ammatilliselle koulutukselle. Uskon, että Abilympics-kilpailut tulevat positiivisesti viemään myös ammatillista erityisopetusta eteenpäin, Lempinen kannustaa.

Tapahtuman suunnittelu aloitetaan vuonna 2024. Abilympics Helsinki 2027 -kilpailu järjestetään yhteistyössä Skills Finlandin ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien, erityisesti ammatillisten erityisoppilaitosten Ameo-verkoston, kanssa. Samaan aikaan tullaan järjestämään myös Taitaja2027 Helsinki. Samanaikaisella järjestämisellä saadaan kustannushyötyjä ja tapahtumat voidaan järjestää kestävä kehitys huomioiden.

Tietoa kansainvälisistä Abilympics-kilpaluista

Erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien ammattitaitokilpailu Abilympics järjestetään joka neljäs vuosi. Kilpailussa ei ole ikärajaa. Suomi osallistui Abilympics-kilpailuun ensimmäisen kerran Japanissa 2007.

Suomen osallistumisen tavoite International Abilympics -kilpailuissa on ammatillisen erityisopetuksen huippuosaamisen kehittäminen ja kansainvälistymisen vahvistaminen. Skills Finlandin virallisena edustajana IAF:ssä ja sen hallituksessa toimii Petteri Ora Kiipulasäätiöstä.

Edellisen kerran kilpailu järjestettiin Ranskan Metzissä 24.–25.3.2023. Kilpailuun osallistui noin 400 kilpailijaa 27 maasta. Lajeja oli yhteensä 44, ja Suomen joukkue osallistuu niistä yhdeksään. Suomi saavutti kilpailussa viisi mitalia: yhden kullan ja neljä hopeaa.

Lisätietoja

Maria Ekroth
Toiminnanjohtaja, Skills Finland
040 707 9114
maria.ekroth@skillsfinland.fi

Petteri Ora
Hallituksen jäsen, International Abilympic Federation
050 300 3764
petteri.ora@kiipula.fi