Skip to main content

TIEDOTE: Suomi mitalisijoille kuudessa lajissa ammattitaidon EM-kilpailussa

Suomen joukkueen mitalisaalis tänään päättyneessä ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailussa EuroSkillsissä oli upea: yksi kulta, kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Lisäksi yhdeksässä lajissa suomalaiset palkittiin keskitasoa paremmasta suorituksesta.

Linn_winners_circle.jpg

Linn Ahlskog voitti kultaa Health and Social Care -lajissa juuri päättyneessä EuroSkills-kilpailussa. Kuva: Olaf Sawajner / WorldSkills Europe

Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills järjestettiin Puolan Gdanskissa 5.–9.9.2023. Suomesta kilpailuun osallistui 25 kilpailijaa, jotka ovat korkeintaan 25-vuotiaita ammatillisia huippuosaajia kukin omalta alaltaan.

Suomen mitalistit

 • Linn Ahlskog (Yrkesakademin I Österbotten), kultaa lajissa Health and Social Care
 • Hermanni Huuskonen (Savon ammattiopisto) ja Wilhelmiina Saarijärvi (SASKY koulutuskuntayhtymä), hopeaa parilajissa Landscape Gardening
 • Paulus Kivelä (OSAO), hopeaa lajissa Electronics Prototyping
 • Mirva Alasjärvi (Luksia), hopeaa lajissa Beauty Therapy
 • Leila Karhunen (Turun ammatti-instituutti, TAI), pronssia lajissa Restaurant Service
 • Jenna Kattilakoski (Esedu), pronssia lajissa Pâtisserie and Confectionery

Kilpailussa jaetaan mitalien lisäksi Medallion for Excellence -tunnustus kilpailijoille, jotka ovat saavuttaneet oman lajinsa keskitasoa paremman tuloksen. Suomen joukkueesta tunnustuksen saivat:

 • Minna Ala-Penttilä (Vamia), Hairdressing
 • Hiep Nguyen (Perho Liiketalousopisto), Cooking
 • Ilo Pesonen (Luksia), Cabinetmaking
 • Petra Suominen (Tampereen seudun ammattiopisto Tredu), Graphic Design Technology
 • Julia Lundell (Turun ammatti-instituutti, TAI) ja Jenna Maukonen (Koulutuskeskus Salpaus), Fashion Design and Technology Team Challenge
 • Jesse Eskelinen ja Pyry Nordström (Turun ammatti-instituutti, TAI), ICT Specialists
 • Teemu Laitinen (Savon ammattiopisto), Welding
 • Mikko Motin (Tampereen seudun ammattiopisto Tredu), Plumbing and Heating
 • Anna-Sofia Tiainen (Riveria), Car Painting

Kilpailijoiden haastattelupyynnöt

Joukkue matkustaa Suomeen sunnuntaina 10.9. Haastattelupyynnöt
joukkueenjohtaja Emmi-Maria Husu, emmi-maria.husu@skillsfinland.fi, 050 544 6197 tai viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, katja.katajamaki@skillsfinland.fi, 040 7320691.

Lisätietoja

Ammattimaajoukkueen verkkosivut

Skills Finlandin kuvapankki

WorldSkills Europen kuvapankki

EuroSkills Gdansk 2023

EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailussa on yhteensä 43 lajia, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri ammatteja lähihoitajasta hitsaajaan ja kokista sähköasentajaan. Kilpailijoita on yhteensä lähes 600.

Suomen joukkueen kilpailuun kokoaa ja lähettää Skills Finland ry yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Kilpailijoiden lisäksi joukkueeseen kuuluu 21 eksperttiä, jotka toimivat kilpailussa asiantuntijoina ja tuomareina. Ekspertit ovat usein ammatillisia opettajia, ja kilpailuvalmennusta tehdäänkin osana ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä.

Suomen osallistumisen tavoite EuroSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen eurooppalaisen yhteistyön vahvistaminen. EuroSkills-kilpailun lisäksi ammattitaitomaajoukkue osallistuu myös kansainvälisiin WorldSkills- ja Abilympics-kilpailuihin.

Skills Finland on yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Kansainvälisen kilpailutoiminnan lisäksi Skills Finland on ammattitaidon SM-kilpailun Taitajan taustaorganisaatio. Vuonna 1993 perustetun yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.