Skip to main content

Taitajien Taitajan matkassa – automaalari Emilia Pääkkönen

Ruhjeiset, lommoiset ja naarmuuntuneet autokorien osat saavat uuden elämän ja kauniin maalipinnan automaalari Emilia Pääkkösen käsittelyssä. Riveriassa opiskeltu autoalan perustutkinto ja työelämän kokemus ovat antaneet hyvän pohjan automaalarin työlle. Lisäksi oppia on haettu Taitaja- ja WorldSkills-ammattitaitokilpailuista.

Kello on 7.45 maanantaiaamuna K-Caaran vauriokorjaamolla Joensuussa. Automaalari Emilia Pääkkönen on jo vaihtanut työvaatteet päälle ja tarkistanut, minkälaisia töitä tänään on vuorossa.

Vaikka aamu on aikainen, Emiliaa ei väsytä. Hän on herännyt jo kuudelta ja ajanut töihin Taitajien Taitajan punaisella Nissan Qashqai -palkintoautollaan.

– Olen ajellut autolla tosi paljon. Minulla oli jo ennen voittoa oma auto, mutta sen laitoin täksi vuodeksi seisontaan. On kiva, kun on tuliterä auto käytössä. Uusi on aina uusi, Emilia hymyilee.

Yhteistyötä ja värisilmää

Automaalari on autokorien pintakäsittelyn ammattilainen. Hän käsittelee kolarikorjatun tai muuten vahingoittuneen auton pinnan niin, ettei korjausta erota paljaalla silmällä. Työ yhdistää ajoneuvotekniikan taiteelliseen luovuuteen.

– Automaalarin työssä tarvitaan käden ja silmän yhteispeliä. Kun pintaa kokeilee, voi siitä jo arvioida, mitä toimenpiteitä pinnalle pitää tehdä. Myös hyvästä värisilmästä on hyötyä. Sävyjen valitseminen on tarkkaa työtä, Emilia kertoo.

Tulevia työtehtäviä Emilia seuraa järjestelmästä, johon kirjataan kaikki K-Caaralle saapuvat ajoneuvot. Työnjohtaja merkitsee järjestelmään ajoneuvon, sille tehtävät toimenpiteet ja arvion korjaukseen kuluvasta ajasta. Usein autot kaipaavat sekä autoasentajan, autokorinkorjaajan sekä automaalarin työpanosta niiden kuntoon saattamiseksi.

Passatin uusi elämä

Kello on kahdeksan, ja Emilia valmistelee tottuneesti korjauspakin kuntoon ja alkaa töihin. Nyt käsittelyyn pääsee Volkswagen Passatin ovet, puskuri ja sivupeili. Emilia on ehtinyt aloittaa osien työstämisen jo edellisellä viikolla kittaamalla ovien pienet epätasaisuudet. Seuraavaksi on vuorossa pinnan hiominen, jotta ovesta tulee täydellisen tasainen.

– Automaalarin ammattinimikkeestä huolimatta työpäivässä vie eniten aikaa maalattavan pinnan valmistelu, joka koostuu esimerkiksi kittaamisesta ja hiomisesta. Tässä vaiheessa tarvitaan sekä tarkkuutta että kärsivällisyyttä, sillä jos pohjatöistä luistaa, se näkyy myös lopputuloksessa, Emilia kertoo.

Välissä pinnan tasaisuutta tarkastellaan käyttämällä kontrollijauhetta, jonka avulla pienetkin epätasaisuudet saadaan esiin. Hiominen vie aikaa, sillä pinnan tulee olla tasainen ja sopivan karkea sekä etu- että takapuolelta.

Kilpailuista haastetta

Emilia on kilpaillut ammattitaidon SM-kilpailussa Taitajassa Tampereella 2018, Joensuussa 2019 sekä MM-kilpailussa WorldSkillsissä Venäjällä 2019. Taitaja-kilpailuista taskuun jäi hopea- ja kultamitalit sekä koko kilpailun kirkkain palkinto, Taitajien Taitajan titteli.

– Harmi, että EM-tasolla EuroSkills-kilpailussa ei ole automaalauslajia ollenkaan. Olisi ollut hauskaa kilpailla vielä kerran, Emilia miettii.

– Kilpailussa pääsee haastamaan itseään monella eri osa-alueilla. Uudet tehtävät ja kilpakumppanit tekevät jokaisesta kisasta erilaisen. Myös uusia tuttavia ja verkostoja on aina mukava saada, ja joidenkin kanssakilpailijoiden kanssa olenkin edelleen aktiivisesti tekemisissä, Emilia kertoo.

Vaikka oma ura nuorten ammattitaitokilpailuissa on ohi, on päivätyö K-Caarallakin mielekäs.

– Viihdyn nykyisessä työssäni tosi hyvin. Meillä on kiva työporukka ja monet sanovat, että Joensuun parhaat korjaamotilat, Emilia kehaisee.

Miljoonia värisävyjä

Kun Passatin osat ovat saaneet asianmukaisen käsittelyn ja pinta on hiottu kauttaaltaan karheaksi, kiinnitetään osat maalaustelineisiin ja viedään halliin, jossa maalaus tapahtuu.

Emilia vaihtaa ylleen maalaushaalarin ja hengityssuojaimen, jotka suojaavat maalaria sekä fyysisiltä tahroilta että maalikäryltä. Sekoitettuaan oikean sävyn pohjamaalille, Emilia siirtyy maalaamaan. Muutaman minuutin kuluttua on jo valmista. Osat saavat jäädä kuivumaan lounastauon ajaksi.

– Vahvuuteni tässä työssä on se, että haluan oppia koko ajan uutta ja kehittää itseäni. Joskus on huonompia kausia, jolloin virheitä tuntuu tulevan enemmän. Tiedän kuitenkin, että näitä kausia sattuu kaikille, ja sellaisen jälkeen olen entistä taitavampi.

Lounastauon jälkeen pohja on kuivunut ja on aika sekoittaa pintamaali. Tarkka sävyttäminen on tärkeää, jotta korjattu osa ei erotu muusta autosta. Apuna on onneksi tietokone, joka kertoo, kuinka monta grammaa mitäkin väriä on laitettava. Myös valkoisista löytyy lukuisia vaihtoehtoja.

Maalaamisen jälkeen osat jäävät kuivumaan 60-asteiseen uuniin, ja Emilia pääsee valmistelemaan seuraavaa kohdetta.

– Työelämässä ja kilpailuissa olen kehittynyt eniten työn suunnittelussa ja työprosessin hallinnassa. Osaan esimerkiksi arvioida, kuinka pitkään missäkin työvaiheessa kestää ja mihin minulla on aikaa esimerkiksi näin osien kuivuessa.

Ammatille iso suositus

Kello lähestyy neljää, ja Emilian työpäivä kääntyy pikkuhiljaa loppua kohti.
Vietettyään päivän autojen parissa Emilia puuhaa töiden jälkeen mielellään jotain muuta. Nykyään vapaa-aika kuluu esimerkiksi urheilemisen, musiikkiharrastuksen sekä piirtämisen parissa.

Millaisia terveisiä Emilia lähettää automaalarin ammattia miettivälle?

– Voin suositella lämmöllä. Tässä työssä saa itse aikaan korjattujen, hieman rumienkin osien muutoksen jälleen uudenveroisiksi. Oman käden jäljen näkeminen on palkitsevaa, ja lisäksi työtehtävät ovat hyvin monipuolisia. Kannattaa lähteä reippaasti kokeilemaan!

Taitaja-kilpailun jury on vuodesta 2002 alkaen valinnut kilpailijoiden joukosta Taitajien Taitajan. Säännöissä todetaan valinnan kriteereistä seuraavasti: "Taitajien Taitaja on oman lajinsa paras kilpailija. Hän on ylpeä omasta osaamisestaan ja omasta ammatistaan sekä ammatillisesta koulutuksesta. Hän on luonteeltaan positiivinen ja ulospäin suuntautunut, hyvä oman lajinsa sekä ammatillisen koulutuksen edustaja. Taitajien Taitaja on halukas ja kyvykäs toimimaan oman ammattialansa ja koko ammatillisen koulutuksen edustajana." Aikaisempiin Taitajien Taitajiin pääsee tutustumaan sivulla Taitaja kautta aikojen.

  • slide

    Emilia kiinnittää puskurin telineeseen ennen maalausta.

  • slide

    Kahvitauolla on mukava rupatella työkavereiden kanssa.

  • slide

    Maalisävyissä ja -tyypeissä on lukuisia vaihtoehtoja.

  • slide

    "Työelämässä ja kilpailuissa olen kehittynyt eniten työn suunnittelussa ja työprosessin hallinnassa", Emilia kertoo.

  • slide

    K-Caaran maalauspuolella työstetään useita toimeksiantoja yhtä aikaa.

  • slide

    Emilia Pääkkönen palkittiin Taitaja2019-kilpailun päättäjäisissä sekä automaalauslajin kultamitalistiksi että Taitajien Taitajaksi 2019. Kuva: Irma Lehikoinen

  • slide

    Taitajien Taitaja palkittiin perinteisesti palkintoautolla, vuonna 2019 punaisella Nissan Qashqailla. Kuva: Riikka Hurri