Taitaja2025 Turku – Ammattitaidolla tulevaisuuteen
Kilpailujohtaja Petri Hörkkö toivottaa kaikki tervetulleeksi ammatillisen koulutuksen suurtapahtumaan Turkuun 5.–8.5.2025. Kaksi vuotta kestänyt projekti on ollut iso yhteistyöponnistus koko Varsinais-Suomen alueella.
Taitaja2025-tiimin jäseniä (eivät kaikki) 17.4.2025 juuri pystytetyssä kumppanuusteltassa. Petri Hörkkö kuvassa oikealla.
Taitaja2025 Turku -tapahtuman lähtölaukaus oli 27.2.2023, kun Turun kaupunginhallitus teki päätöksen järjestämisoikeuden hakemisesta Skills Finlandilta, jonka hyväksynnän jälkeen alkoi yli kaksi vuotta kestänyt tapahtuman valmistelu. Taitaja2025-tapahtuma on suunniteltu yhteistyössä pääasiassa Varsinais-Suomen koulutuksen järjestäjien kanssa, kuten se tehtiin myös aikaisempina Turun järjestämisvuosina 2005 ja 2015.
Päävastuullinen toimija on Turun ammatti-instituutti, jonka kumppaneina on 12 toisen asteen oppilaitosta sekä Turun ammattikorkeakoulu. Lajikilpailusta vastaavat lajivastaavat nimettiin kaikista kumppanuusoppilaitoksista. He ovat tehneet hienoa työtä kilpailutehtävien ja lajialueiden suunnittelussa sekä yhteistyökumppanien kanssa neuvotteluissa.
Yhteistyötä monella tasolla
Yhteistyö on avainsana, jolla Taitaja2025-tapahtumaa on suunniteltu ja viety eteenpäin. Sitä on tehty sekä organisaatioiden että henkilöiden välillä. Opiskelijoiden mukaan ottaminen suunnitteluun tehtiin heti elokuussa 2023, kun Turun konservatorio julkisti oppilaitoksen sisäisen kilpailun Taitaja-biisin sävellyksestä ja toteutuksesta. Tätä ovat seuranneet monet opinnollistamisen projektit, kuten Taitaja-kalusteiden ja jättikirjainten valmistus, mediatuotanto, CAD-suunnittelu, painotuotteet, logistiikka ja rakentaminen. Taitaja ei ole opetuksesta erillinen projekti, vaan osa opiskelijoiden oppimispolkua. Se tuo myös uuden näkökulman opettajan omaan ohjaustyöhön ja tuo mahdollisuuden pedagogiseen kehittymiseen sekä yhteistoimintaan.
Yksi uusi yhteistyötä edistävä toteutustapa Taitaja2025-tapahtuman yhteydessä on ollut TaitajaPLUS-lajien toteutus, jossa lajin toteuttamisvastuu on jaettu Spesian ja Turun ammatti-instituutin välille. Tavoitteena on, että yhteistyö jatkuisi myös Taitajan jälkeen. Taitaja2025 on tehnyt monia muitakin uudistuksia, kuten kumppanuustasojen ja niiden sisältöjen uudistuksen, finalistien tuloslähetyksen, finaaliviikon majoitusten koordinoinnin sekä uusien oheistapahtumakonseptien käyttöönoton.
Taitaja2025-kaupungin kirjaimet, joita opiskelijat ovat pystyttämässä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Kävijöitä odotetaan 70 000
Taitaja-tapahtuman ytimessä ovat ammattitaidon SM-kilpailu, jossa Turussa 400 finalistia kilpailee 47 lajissa. Lisäksi yli 100 yläkoululaista ympäri Suomea kilpailee Taitaja9-finaalissa, joka järjestetään Gatorade Centerissä. Kävijöitä Turkuun odotetaan 70 000 ja tapahtumaa markkinoidaan laajalle kohdeyleisölle koko Varsinais-Suomen alueella. Varsinais-Suomen peruskoulujen 8.-luokkalaisia tulee tutustumaan noin 5 000. Yhteistyökumppaneita on lähes 400 ja he pääsevät lajiyhteistyön lisäksi esittelemään omaa toimintaansa kumppanuustorilla.
Tämän vuoden Taitajassa kävijöillä on mahdollista ammattitaidon SM-kilpailuiden lisäksi osallistua seminaareihin ja kokea simulaattorimaailma, sekä vierailla ruoka-, tapahtuma- ja turvallisuustorilla. Erityisesti viimeksi mainittu, Turvallisesti tulevaisuuteen -tori, on ennätyksellisen laaja. Puolustusvoimat on suurella panostuksella mukana, jonka lisäksi ovat muut Suomen turvallisuusviranomaiset ja -tahot, kuten Lounais-Suomen poliisilaitos, Poliisiammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Pelastusopisto, Rajavartiolaitos, SPR, Vapepa, Turun meripelastusyhdistys, Maanpuolustuskoulutus MPK ja Varsinais-Suomen reserviläispiiri. Edellä mainitut tarjoavat hyviä opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksia nuorille, mutta aihepiiri on myös suuren yleisön kannalta ajankohtainen ja kiinnostava.
Tarkempi aikataulu ja tapahtumainfo on nähtävillä verkkosivuillamme.
Taitaja-henki kantaa loppuun saakka
Tällä hetkellä Taitaja-kaupunki rakentuu Turun Artukaisiin Messukeskuksen ja Turun AKK:n kampuksen alueelle. Rakentaminen työllistää 500–600 opiskelijaa päivittäin ja finaaliviikon aikana opiskelijoiden työtehtävien kirjo laajenee entisestään, kun sadat finaalikilpailijat ja tuhannet ammatillisen koulutuksen edustajat ympäri Suomea tulevat Turkuun 5.–8.5.
Pitkään tehty suunnittelu- ja valmistelutyö alkaa konkretisoitumaan, kun teltat, seinät ja messukalusteet nousevat ja lajialueet valmistuvat. Tapahtuman yleissuunnittelua tekevän Taitaja2025-tiimin osalta tämä merkitsee kiivastahtista loppusuoraa, jotta kaikki suunnitellut asiat saadaan maaliin. Olemmekin tiimin kesken todenneet, että finaalia kohden päivät pitenevät ja yöt lyhenevät. Työtä tehdään kuitenkin energisellä ja positiivisella asenteella, toinen toista auttaen ja yhdessä toimien, aitoa Taitaja-henkeä ylläpitäen.
Haluan koko Taitaja2025-järjestäjäorganisaation puolesta toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi Turkuun ja nauttimaan jännittävästä kilpailutunnelmasta sekä elämyksellisestä tapahtumasta! Vapusta viis, Taitajiin siis, vuonna kakskytviis.