Skip to main content

Ranskalaisia Abilympics-vieraita Suomessa

Suomalaiset ja ranskalaiset opiskelijat kohtasivat Abilympics-harjoituskilpailussa Liven ja Luovin toimipisteissä.

Abilympics_ryhmäkuva.png
Suomalaiset ja ranskalaiset Abilympics-kilpailijat ja toimitsijat. Kuva: Abilympics France.

Ranskan Abilympics-joukkueessa on 17 eri kilpailulajissa lähes 60 kilpailijaa ja eksperttiä. Osa heistä vieraili Suomessa 2.–6.5.2022. Mukana 17 hengen seurueessa oli kilpailijoita ja eksperttejä neljästä lajista: cooking (kokki), cleaning services (puhdistuspalvelu), photography outdoor (valokuvaus) sekä postern desing (graafinen suunnittelu).

Kaikissa näissä lajeissa järjestettiin matkan aikana harjoituskilpailu, jossa suomalaiset ja ranskalaiset ottivat mittaa toisistaan. Ammattiopistot Live ja Luovi vastasivat kilpailujen järjestelyistä. Tuomareina toimivat ranskalaiset ekspertit sekä suomalaisten oppilaitosten opettajat, jotka myös suunnittelivat kilpailutehtävät.

Kilpailusta uusia kokemuksia

Livessä kodinhoitajaksi opiskeleva Sari Stirkkinen osallistui puhdistuspalvelu-lajiin.

–Työskentelin aiemmin keittiöhommissa ja nyt olen vaihtamassa alaa, Stirkkinen kertoo. –Ajattelen uutta ammattiani asiakaspalveluna. Opintoni ovat edenneet nopeasti ja kesätyöpaikkakin on varmistunut dementiaosastolta palvelutalosta. Työpaikalla oppii minusta hyvin, ja olisin voinut suorittaa koko tutkinnonkin oppisopimuksena, mutta sopivaa paikkaa ei valitettavasti löytynyt.

Stirkkinen lähti mukaan kilpailuun opettajan rohkaisemana ja on ollut tyytyväinen kokemukseensa.

–Harvoin sitä pääsee ranskalaisten kanssa tekemään töitä. Olen kilpailuun valmistautuessani oppinut paljon englantia.

Kisasuoritus Sari Stirkkinen Live Leppävaarassa Kuvaaja Katja Katajamäki 01.JPG

Livessä kodinhoitajaksi opiskeleva Sari Stirkkinen osallistui puhdistuspalvelulajin kilpailuun. Tuomarina Liven opettaja Mervi Rantanen. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

Onnistunut vierailu

Suomen päässä vierailua koordinoineet Ammattiopisto Liven koulutuspäällikkö Anu Kilkku ja Skills Finlandin erityisen tuen kilpailutoiminnasta vastaava Petri Hämäläinen Ammattiopisto Luovista olivat tyytyväisiä vierailuun.

−Kilpailijat kokivat, että tehtävät edustivat sitä osaamista, jota lajien ammattityöskentelyssä tarvitaan. Koneet, välineet ja tarvikkeet ovat Suomessa ja Ranskassa pääsääntöisesti samoja, mutta esimerkiksi kokkikilpailijoiden elintarvikkeiden vastaavuudessa on eroja, kertoo Kilkku.

−Joukkueen jäsenet ovat erittäin iloisia tutustumisestaan Suomeen ja suomalaiseen ammatilliseen opetukseen. He olivat otettuja tämän heille järjestetyn tapahtuman hyvistä järjestelyistä ja toimivista puitteista. Ranskalaiset kehuivat joukkuehengen lujittuneet vierailun aikana, Hämäläinen täydentää.

Jean Claude Duee Catheline Hugon Sari Stirkkinen Kuvaaja Katja Katajamäki.JPG

Puhdistuspalvelulajin kilpailijat Jean Claude Douée, Cathelin Hugon ja Sari Stirkkinen. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

Lisätietoja

Petri Hämäläinen, 040 319 3124, petri.hamalainen@luovi.fi

Anu Kilkku, 040 482 2606, anu.kilkku@inlive.fi

Abilympics

  • International Abilympics-kilpailu on tarkoitettu vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville ammatillisille osaajille. Suomi lähettää kilpailuun ammatillisessa koulutuksessa opiskelevia. Kilpailussa ei ole ikärajaa.
  • Suomi on osallistunut kilpailuun Japanissa 2007, Soulissa 2011 ja Bordeaux’ssa 2016. Seuraavan Abilympics-kilpailun ajankohta ja isäntämaa varmistunevat tänä vuonna.
  • Skills Finland liittyi International Abilympic Federationin (IAF) jäseneksi vuonna 2005. Skills Finlandin virallisena edustajana IAF:ssä ja sen hallituksessa toimii Petteri Ora Kiipulasäätiöstä.

Inclusive Skills Europe

  • Erasmus+ vaihto-ohjelmaan kuuluva Ranskan koordinoima hanke.
  • Vaihto-ohjelma on alkanut vuonna 2018 Englannin, Skotlannin, Saksan, Suomen ja Ranskan vaihto-ohjelmana. Brexitin jälkeen kilpailu- ja koulutustoiminnan kehittämiseen jäivät Saksa, Ranska ja Suomi.
  • Koronan takia varsinainen vaihto toteutui vasta toukokuussa 2022, kun Ranskan joukkue saapui Suomeen valmentautumaan kilpailuja varten.