Skip to main content

Kilpailuja kameran linssin läpi

Mediapalveluiden toteuttajaksi Omniassa opiskeleva Laura Luomalehto suoritti syksyllä 2023 työharjoittelun Skills Finlandilla. Haastattelussa Laura kertoo kokemuksistaan ja opeistaan ammattitaitokilpailujen video- ja valokuvaajana.

Jutun kuvituksena on Lauran kuvaama ja editoima komposiittikuva itsestään. Se tarkoittaa, että kuvaan on yhdistetty elementtejä useasta kuvasta. Laura on tehnyt vastaavat myös muusta Skills Finlandin henkilöstöstä, ja ne julkaistaan Skills Finlandin Facebookissa ja LinkedInissä alkuvuodesta 2024. Laura_Luomalehto_1000px.jpg

Mitä opiskelet ja missä vaiheessa opintojasi olet?

Opiskelen media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa. Olen opintojen loppupuolella, valmistuminen on työharjoittelun ja muutaman etäkurssin päässä.

Miten päädyit opiskelemaan juuri kyseistä alaa?

Pienestä pitäen olen valokuvannut harrastuksena ja kulkenut sinne sun tänne kameran kanssa. En ajatellut, että siitä voisi tulla työ, ennen kuin siskoni ehdotti alaa minulle. Päätin tarttua härkää sarvista ja hakea opiskelupaikkaa Omniasta. Valokuvaus on siitä lähtien vallannut yhä isompaa osaa elämästäni. Kuvaamisessa on kivointa päästä tekemään erilaisia toteutuksia erilaisten ihmisten kanssa.

Olen aiemmalta koulutukseltani tieto- ja viestintätekniikan insinööri. Ehkä voisin jossain vaiheessa yhdistää aiemman tutkintoni ja valokuvauksen. Osaan koodata ja tunnen tietokoneen läpikotaisin, mistä voi olla hyötyä tässäkin ammatissa.

Miten päädyit harjoittelijaksi Skills Finlandille?

Syksyllä 2022 opettajani kertoi mahdollisuudesta päästä valokuvaamaan WorldSkills Competition 2022 Special Edition -kilpailua, jolloin kuulin ensimmäistä kertaa Skills Finlandista. Lähetin portfolion Skills Finlandille ja pääsin kuin pääsinkin kuvaamaan kyseistä kilpailua. Jatkoin kilpailujen kuvaamista Taitaja2023-tapahtumassa, jolloin työskentelin Omnian Taitaja-toimistolle osana opintojani. Tapasin tapahtumassa Katjan [viestintäpäällikkö Katja Katajamäki], joka ehdotti minulle työharjoittelua syksylle.

Mikä on ollut mieluisinta harjoittelussa? Entä mikä haastavinta?

Skills Finlandilla olen päässyt työskentelemään monipuolisesti niin valokuvien kuin videoiden parissa. Harjoittelu kohokohta on varmasti toiminnantäyteinen EuroSkills-kilpailu Puolan Gdanskissa, jossa kuvasin Suomen maajoukkueen kilpailijoita. Sain matkan jälkeen tehtäväkseni koota kilpailuista viisi koostevideota, jotka saivat kiinnostukseni videokuvaamiseen ja -editoimiseen heräämään. Annetut tehtävät ovat olleet kiinnostavia ja ovat tuoneet positiivista haastetta työskentelyyn.

Millaisia asioita olet oppinut harjoittelusi aikana?

Olen oppinut valtavasti. Koulusta saa hyvän teoriapohjan, mutta tekemällä näkee itse, miten alalla toimitaan ja mitä siinä vaaditaan. Huomaan, että visuaalinen silmäni on parantunut. Kuvien muokkaaminen on nopeutunut ja muuttunut hienovaraisemmaksi. Olen aikaisemmin opiskellut After Effectsin perusteita, mutta täällä olen päässyt syventämään niitäkin taitoja eri projektien parissa.

Mitä toivot tulevaisuudelta?

Valmistumisen jälkeen haluaisin päästä kuvaamaan tapahtumia tai töihin valokuvausstudioon. Myös yrittäjyys on yksi vaihtoehto. Aion myös suorittaa amk-kursseja, josta saan lisäaikaa etsiä omaa suuntaani. Haluaisin kehittyä salamakuvauksessa, mutta kuvattuani ammattitaitokilpailuja olen entistä kiinnostuneempi myös tapahtumakuvauksesta.