Skip to main content

EuroSkills opetti kilpailija Reetta Härköselle tarkkuutta, rohkeutta ja uusia taitoja

Aloitin pintakäsittelyalan perusopinnot Pohjois-Karjalan ammattiopisto Riveriassa heti peruskoulusta päästyäni. Omalla alallani olen ottanut osaa moniin eri kilpailuihin: Taitajaan, pohjoismaiden maalauskisoihin, MiniSkills-kilpailuun sekä EuroSkills Budapest -kisaan.

Pohjoismaiden maalauskisojen jälkeen, vuoden 2016 syksyllä, minun oli tarkoitus lopettaa kisaaminen. Entinen opettajani Jouko Igantius, joka toimii myös maalaus ja tapetointi -lajin lajipäällikkönä, sai minut kuitenkin houkuteltua mukaan EuroSkills-karsintoihin, minkä kautta sain paikkani vuoden 2018 ammattitaitomaajoukkueessa.
EuroSkillsiin mukaan lähtemistä mietin pitkään, sillä kisaan valmistautuminen vaatii paljon – täytyy omistautua harjoittelulle, mikä tarkoittaa pitkiä iltoja ja viikonlopputöitä. Onneksi kuitenkin lähdin mukaan, sillä omalta osaltani kisamatka onnistui hyvin.

Tein hyvän henkilökohtaisen kisasuorituksen ja myös matka sekä kisajärjestelyt oli hyvin hoidettu. Lajimme kisa-alue sai paljon kehuja niin ulkopuolisilta kuin myös lajissa toimivilta ihmisiltä. EuroSkills-kilpailu oli muutenkin iso ja hieno tapahtuma. Erityisesti avajaiset ja päättäjäiset yllättivät minut kokonsa puolesta. Juhlat olivat todella näyttävät!

EuroSills-kilpailussa sijoituin viidenneksi 15 kilpailijan joukosta. Olen kisasuoritukseeni tyytyväinen, sillä sain tehtävän tehtyä valmiiksi ja aikaa jäi vielä viimeistelyynkin. Tällä kertaa suoritus ei vaan riittänyt mitaliin. Sain kuitenkin suorituksestani Medallion for Excellence -tunnustuksen keskiarvoa paremmasta suorituksesta.

Vahvuuteni kilpailutilanteessa on keskittymiskykyni. Kilpailun aikana sadat ja tuhannet katsojat kävelevät selän takana arvioimassa suorituksia. Omaan työskentelyyn on tärkeää osata keskittyä, ja sulkea kaikki ulkopuolinen pois. Myös kilpailun eksperteiltä sain kehuja rauhallisuudestani. Osasin kilpailutehtävän aikana olla rauhallinen ja tarkka, mutta kuitenkin rivakka. En panikoinut kisassa missään vaiheessa. Tiesin mitä minun pitää tehdä.

Kilpailuissa ei koskaan voi tietää etukäteen, mitkä lopulliset sijoitukset ovat. MiniSkills-kisassa näin ensimmäistä kertaa osan EuroSkills-kanssakilpailijoistani. Sieltä sain myös oman ennakkosuosikkini. EuroSkills-kisassa yllätyin, kun hän ei pärjännytkään niin hyvin kuin ajattelin. Vaikka tehtävä näyttäisi hyvältä ja valmiilta, ei se välttämättä mitatessa saakaan pisteitä. Lisäksi yksi kilpailija, jonka työ näytti minusta keskeneräiseltä, pääsikin mitaleille.

Parasta tässä koko kisamatkassa ovat olleet kokemukset. Kisaamisen ansiosta olen päässyt matkustelemaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Olen tutustunut uusiin ihmisiin ja oppinut paljon. Kisaa varten on pitänyt opetella uusia asioita, sekä harjoitella erityistä tarkkuuta. Kaikkea opittua ei tulisi pelkästään työelämässä vastaan. Olen myös itsenäistynyt ja rohkaistunut. Kisataipaleella joutuu tilanteisiin, joihin on vain heittäydyttävä mukaan. Myös työnantajani on ollut hyvillään kisaan osallistumisestani. Jatkossa olisi tarkoitus hyödyntää kisassa saatua osaamista enemmän työelämässä.

Reetta Härkönen, maalaus ja tapetointi- lajin kilpailija, EuroSkills Budapest 2018

 • slide

  Reetta Härkönen (toinen vasemmalta) ja EuroSkills Budapest -kilpailussa palkitut suomalaiset.

 • slide

  Reetta saavutti EuroSkills-kilpailussa Medallion for Excellence -tunnustuksen keskiarvoa paremmasta suorituksesta. Kuvassa Reetta ja  Skills Finlandin hallituksen jäsen Seija Mahlamäki-Kultanen maajoukkueen palkitsemistilaisuudessa.

 • slide

  Reetta tuli EuroSkills-kilpailussa viidenneksi viidentoista maan joukosta.

 • slide

  Kilpailussa tarvittiin erityisesti tarkkuutta ja keskittymiskykyä.

 • slide

  Maalaus ja tapetointi -lajin Suomen edustus: kilpailija Reetta Härkönen ja ekspertti Markku Partanen.