Skip to main content

Elämää WorldSkills Europen hallituksessa

Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila työskenteli WorldSkills Europen (WSE) hallituksessa yli yhdeksän vuotta, joista kaksi hallituksen puheenjohtajana. WorldSkills Europe on EuroSkills-kilpailujen taustaorganisaatio. Blogikirjoituksessaan Teija kertoo, mitä kaikkea viime vuodet ovat pitäneet sisällään.

Teija_Ripattila_1920.jpg

Yhdeksän vuotta ovat sisältäneet runsaasti uusia kokemuksia ja kohtaamisia. Kuvassa Teija Ripattila EuroSkills Graz 2020 -kilpailun allekirjoitustilaisuudessa Wienissä 2017. Vieressä Tommy Hällström Ruotsista.

Takana on yli yhdeksän vuoden työrupeama WorldSkills Europella. Olen hyvin kiitollinen ja onnellinen tästä kokemuksesta ja kaikista niistä ihmisistä, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä viimeisten vuosien aikana.

Hallitustaipaleeni alkoi vuonna 2014, kun minut valittiin WorldSkills Europen hallitukseen strategiavastaavaksi. Seurasin tässä luottamustehtävässä Eija Alhojärven arvostettuja jalanjälkiä. Eija on yksi WorldSkills Europen perustajajäsenistä. Ensimmäinen hallitusvuosi meni pitkälle oppien ”talon tavoille”. Kun olin saanut kokonaisuuden haltuun, oli helpompi lähteä toimimaan omana itsenäni ja omalla tyylilläni ammatillisen opettajan näkökulmasta. Kansainvälisessä organisaatiossa eri maiden edustajat ja heidän kulttuuriset eronsa ovat juuri se mukava suola, mutta myös asia, joka tuo työhön omat haasteensa.

Vuosien saatossa olen huomannut, että suomalaisten ammattitaito, rauhallisuus ja kyky katsoa asioita kokonaisuuksina monelta eri kantilta ovat ne syyt, joiden takia meitä arvostetaan maailmalla. Tämän takia meitä halutaan vaativiin tehtäviin Skills-maailmassakin.

WorldSkills Europella ei ollut omaa sihteeristöä vuonna 2014, vaan organisaatiota johti WorldSkills Netherlandsin toiminnanjohtaja Jos de Goey. WSE:n hallitus vei organisaatiota eteenpäin yhdessä Hollannin kansallisen Skills-organisaation sihteeristön kanssa.

Vuonna 2017 WSE:n hallitus uudistui ja puheenjohtajaksi valittiin Dita Traidas Latviasta. Samaan aikaan WorldSkills Europelle perustettiin oma sihteeristö, johon liittyi osapäiväisenä työntekijänä mm. Maria Atzmon Skills Finlandilta. Organisaatio lähti kasvamaan ja kehittymään toiminnanjohtaja Laurence Gatesin johdolla. Tällöin hallituksen jäsenet pystyivät keskittymään entistä enemmän organisaation strategisiin linjauksiin ja jättämään itse käytännön työskentelyn sihteeristölle.

Puheenjohtajaksi poikkeusoloissa

Teija_kollaasi1.jpg

Puheenjohtajana Teija on allekirjoittanut lukuisia sopimuksia. Ylärivissä oikealla Saksan ja Luxemburgin järjestämän EuroSkills 2027 -kilpailun järjestämissopimus. Alarivissä vasemmalla Teijan kanssa Tommy Hällström Ruotsista sekä Harald de Negro ja Angelika Nedilek Grazin kisaorganisaatiosta. Oikealla yksi lukuisista puheista, joista Teija on oppinut vuosien varrella nauttimaan.

EuroSkills Graz 2020 -kilpailu piti järjestää syyskuussa 2020. Koronapandemian suljettua maailman päätimme siirtää kilpailut vuodella eteenpäin. Saman vuoden toinen merkittävä asia oli, kun saimme vihdoin vietyä kestävän kehityksen organisaation strategiaan.

EuroSkills Graz 2021 -kilpailu järjestettiin pandemiasta huolimatta. Hallitus kokoontui kesän ajan joka toinen viikko, ja joka kokouksessa jouduimme miettimään, missä kohdin kisat voi vielä perua, jos koronatilanne pahenee. Kilpailu toteutui itävaltalaisten ammattitaidon ja sisun kannattelemina opettaen meille, miten voidaan järjestää koronaturvallinen tapahtuma.

Itävallan EuroSkills-kilpailun jälkeen minut nimitettiin WorldSkills Europen hallituksen puheenjohtajaksi. Päätehtäväni oli organisaation hallinnon uudistaminen.

Olimme kaikki onnellisia mutta väsyneitä Itävallan tapahtuman toteutumisen jälkeen. Lähdimme valmistelemaan EuroSkills St. Petersburg 2023 -tapahtumaa ajatuksella: korona on pian ohitse ja pääsemme uuteen normaaliin. Vähänpä tiesimme sillä hetkellä. Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 oli välittömästi selvää, että seuraavia kilpailuja ei tulla järjestämään Venäjällä.

Järjestimme kevään aikana lukuisia Zoom-kokouksia jäsenmaille: halusimme pitää kiinni hallinnon uudistamisesta, mutta lisäksi etsimme uutta kisajärjestäjää Venäjän tilalle. Kesäkuussa 2022 Puolassa pidetyssä yleiskokouksessa jäsenet hyväksyivät niin hallinnon uudistamisesityksen kuin myös Puolan vuoden 2023 EuroSkills-kisajärjestäjäksi. Hallituskauteni olisi pitänyt päättyä tässä kokouksessa kestettyään maksimiajan kahdeksan vuotta, mutta jäsenet pyysivät minua jatkamaan vuoden 2023 kilpailuihin asti. Alkoi kilpajuoksu aikaa vastaan.

EuroSkills 2023 teki mahdottomasta mahdollista

Kisaorganisaatioilla on normaalisti neljä vuotta aikaa järjestää kilpailut, ja nyt aikaa olikin vain 15 kuukautta. Puolan kisaorganisaatio teki tuon koko ajan täysillä töitä yhdessä WorldSkills Europen sihteeristön ja hallituksen kanssa, jotta kilpailut saatiin järjestettyä syyskuussa 2023. Nämä kilpailut tulen aina muistamaan osoituksena siitä, miten yhdessä tekemällä ja toisten osaamista arvostamalla mahdottomastikin saadaan mahdollinen. Nostan hattua Puolan EuroSkills 2023 -organisaatiolle ja WorldSkills Europen sihteeristölle!

Puheenjohtajakauteni päättyi vuoden 2023 EuroSkills-kilpailujen päätyttyä. Oli hienoa lopettaa kausi juuri kilpailun jälkeen: kisaviikosta muodostui ikimuistoinen. WorldSkills Europen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Guillaume Suteau Ranskasta. Hän on ollut yhdistyksen hallituksessa vuodesta 2015 lähtien. Yksi hallinnon uudistamiskohde oli juuri se, että hallituksen puheenjohtajaksi voidaan jatkossa valita vain sellainen henkilö, joka on ollut jo jonkin aikaa hallituksessa ja ymmärtää organisaation toimintakulttuurin. Kukaan meistä ei ole korvaamaton, ja sen tähden luovutinkin tehtäväni Guillaumelle luottavaisin mielin. Hän tietää mikä on WorldSkills Europelle parhaaksi.

Työ kohti yhteistä päämäärää jatkuu

Teija_kollaasi2.jpg

Ylhäällä vasemmalla ”dream team” eli WSE:n viimeisin hallitus Teijan aikana. Oikealla kuva ensimmäisistä hallitusvuosista, kokouspöydän äärellä mm. Laurence Gates ja Jos de Goey. Alhaalla vasemmalla yhteiskuva WSE:n sihteeristöön kuuluvan Eugene Incertin kanssa. Oikealla puhe EuroSkills Gdansk 2023 -tapahtuman päättäjäisissä.

Tänään en voi kuin ihmetellä, mihin nuo 9,5 vuotta hallituksessa menivät. Tänä aikana hallituksen puheenjohtajana toimi viisi eri henkilöä. Se osaltaan kuvannee vauhtia ja organisaatiossa tapahtuneita muutoksia. Vuodet opettivat minulle paljon ammatillisesti mutta myös henkilökohtaisesti.

Nykyään rakastan erilaisten puheiden kirjoittamista ja pitämistä. Pidän hankalien tilanteiden hoitamisesta, sillä tiedän, että olen hyvä niissä. Huomasin, että tiimityöskentely sopii kaikenlaisiin organisaatioihin: WSE:n hallituksen kanssa se oli todella opettavaista ja tehokasta. Hallituksen jäsenet Guillaume Suteau, Patrik Svensson, Ben Blackledge ja Terry Cooke muodostivat kanssani oikean Dream Teamin. WorldSkills Europen sihteeristö sai rauhassa tehdä omaa työtään, kun hallitus keskittyi omiin tehtäviinsä.

Kansainvälinen verkostoni ja tätä kautta myös Skills Finlandin verkosto kasvoivat ja saimme uusia yhteistyökumppaneita. Suomalaisen osaamisen arvostus on kasvanut entisestään. Hallitustyöskentelyn kautta pystyimme myös varmistamaan, että WordSkills Europe ja EuroSkills-kilpailut kehittyivät Suomen kannalta oikeaan suuntaan.

Tällä hetkellä jatkan työtäni Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkönä. Lisäksi toimin Suomen virallisena delegaattina EuroSkills-kilpailuissa ja joukkueenjohtajana WorldSkills-kilpailuissa. Tulevaisuuden tavoitteenani on myös löytää uusia haasteita kansainvälisiltä Skills-kentiltä. Juuri nyt on kuitenkin aika vielä palastella kokemaani ja vetää hetken aikaa ihan rauhassa syvään henkeä.

Vuosiin on mahtunut paljon iloa ja hauskoja hetkiä, mutta myös surua ja vaikeitakin asioita. Moni kollega on menehtynyt ja monia uusia tullut toimintaan mukaan. Myös henkilökohtaisessa elämässäni on tapahtunut paljon. On ollut tärkeää muistaa, että myös muuta elämää on hyvä olla työn rinnalla. Kun puhumme Skills-perheestä ja Skills-viruksesta, allekirjoitan ne molemmat täysin. Parhaimmillaan olemme yhtä suurta perhettä, joka työskentelee yhteistä päämäärää kohti: turvataksemme nuorille hyvän tulevaisuuden. Sen olen aina kokenut elämäntehtäväkseni ja pitänyt mielessäni kaikkien näiden vuosien ajan.