Skip to main content

36 / Bakery / Leipuri

Leipurit valmistavat sekä visuaalisesti näyttäviä että maultaan herkullisia leipomotuotteita leivistä piirakoihin ja makeisiin herkkuihin. Täydellisen leipomotuotteen valmistus vaatii hyvää raaka-ainetuntemusta sekä teknistä tietoa muun muassa paistoajoista ja -lämpötiloista.

Kilpailija Sofia Ratinen

Laji: Bakery

Taustataho: WinNova

Instagram: @_sofia_bakes

Missä opiskelet tai työskentelet?

Suoritan tällä hetkellä WinNovassa leipomoalan erikoisammattitutkintoa leipurimestariksi. Työskentelen samalla WinNovassa. Aiemmin olen opiskellut elintarvikealan perustutkinnon (leipuri-kondiittori ja kondiittorikisälli) sekä leipomoalan ammattitutkinnon (leipomokisälli).

Millaista aiempaa kisakokemusta sinulla on?

Aikaisempaa kisakokemusta minulla on Taitaja2020-semifinaaleista ja Rinkeli Grad Prix 2020 -kilpailusta. Lisäksi kuuluin Suomen EuroSkills 2020 ja WorldSkills 2022 -maajoukkueisiin.

Miksi hait kilpailemaan?

Haluan kehittää itseäni ja verkostoitua alani ammattilaisten kanssa. Kilpailussa haluan erityisesti haastaa itseäni ja saada mieleenpainuvia kokemuksia. Haluan kehittää itseäni omalla alallani, ja siihen kilpaileminen on loistava tilaisuus. Kilpailut ovat myös mahtava mahdollisuus verkostoitua muihin ammattilaisiin.

Miten valmentaudut EuroSkills-kilpailuun?

Tekemällä laajasti erilaisia tuotteita. Menemällä omien rajojen ulkopuolelle. Valmentautumalla myös henkisesti.

Mikä omassa lajissasi on parasta?

Omassa lajissani on parasta sen monimuotoisuus. Mikään tuote ei ole koskaan samanlainen ja vain mielikuvitus on rajana. On hienoa nähdä ilo ihmisten kasvoilla, kun he nauttivat luomuksistani.

Millaisia tulevaisuuden haaveita tai tavoitteita sinulla on?

Haaveilen työskentelemisestä ulkomailla ja uusien kulttuurien näkemisestä. Haluaisin kouluttaa itseäni vielä enemmän.

Ekspertti Hannele Laaksonen

Laji: Bakery

Taustataho: WinNova

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Hanne Rissanen (Savon ammattiopisto), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat