Skip to main content

07 / CNC-jyrsintä / CNC Milling

CNC-koneistaja muotoilee tietokoneohjatulla jyrsinkoneella tuotteita, joita käytetään lähes kaikilla nykyajan elämän osa-alueilla autoista ja älypuhelimista keittiökoneisiin ja proteeseihin.

Kilpailija Aapo Paunonen

Laji: CNC Milling

Taustataho: Savon ammattiopisto

Instagram: @aapopaunonen

Missä opiskelet tai työskentelet?

Olen suorittanut Savon ammattiopistossa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon erikoistuen CNC-koneistukseen ja Mastercam-ohjelmointiin. Sen jälkeen aloitin työt RollTest Oy:ssä vakituisella työsopimuksella. Tällä hetkellä olen armeijassa kesäkuuhun saakka sekä syvennän osaamistani suorittamalla tuotantotekniikan ammattitutkintoa Savon ammattiopistossa. Kilpailun jälkeen haluaisin lähteä opiskelemaan ammattikorkeakouluun konetekniikkaa.

Millaista aiempaa kisakokemusta sinulla on?

Kilpailin vuoden 2022 Taitaja-kilpailussa Porissa, jossa otin voiton kotiin CNC-koneistus-lajissa.

Miksi hait kilpailemaan?

Ensimmäistä kertaa hain kilpailemaan vain testimielessä. MM-kisoihin hain, sillä ne ovat paras mahdollinen paikka kehittää omaa osaamista huippuunsa ja haastaa itseään. Pääsen myös kokeilemaan, mikä on minun tasoni maailman parhaita vastaan.

Miten valmentaudut WorldSkills-kilpailuun?

Valmentaudun WorldSkillsiin noin joka toinen viikko valmentajan Niko Mähösen tai ekspertin Jari Tuhkasen kanssa. Sen lisäksi harjoittelen sen verran, mitä armeijasta käsin kerkeän viikonloppu- ja iltavapailla. Kotiutumisen jälkeen harjoittelu muuttuu päivittäiseksi. Saan tukea valmentautumiseeni Mastercamin maahantuojalta Camcutilta ja työkaluvalmistajalta Sandvik Coromantilta. Lisäksi kilpailen harjoitusmielessä muita kansainvälisiä kilpailijoita vastaan ainakin Taitaja2024-finaalin yhteydessä.

Mikä omassa lajissasi on parasta?

Omassa lajissani parasta on, että koskaan ei voi osata kaikkea tai olla paras. Aina oppii uutta. Ala kehittyy koko ajan, joten opiskella täytyy jatkuvasti ja pysyä kehityksen mukana.

Mitkä ovat omat vahvuutesi alalla?

Omat vahvuuteni ovat nopea oppiminen, halu kehittyä ja haastaa itseäni.

Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Tulevaisuudessa haluisin olla alan kehityksessä mukana ja kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia.

Kerro itsestäsi jotain, esimerkiksi mitä harrastat tai mikä on mottosi.

Tällä hetkellä kaikki aikani menee armeijassa sekä kisaharjoittelussa, mutta kun aikaa taas vapautuu muuhun, harrastan frisbeegolfia ja yleisesti ulkona liikkumista. Mottoni elämässä on "Älä tyydy riittävään, vaan vaadi parasta."

 

Ekspertti Jari Tuhkanen

Laji: CNC Milling

Taustataho: Savon ammattiopisto

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Veli-Matti Hauta (Vamia), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat