Skip to main content

Yrkestävlingar utvecklar färdigheter som är viktiga i arbetslivet

Maiju Korhonen, styrelseledamot i Skills Finland, skriver om den viktiga kopplingen mellan arbetslivet och yrkestävlingar.

Maiju_Korhonen.jpgMaiju Korhonen

  • Ledande sakkunnig, Livsmedelsindustriförbundet rf (2022–), tidigare bland annat generalsekreterare för yrkesstuderandenas organisation Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU rf 2014–17.
  • Styrelseledamot i Skills Finland 2015–17 och från 2022, medlem i styrelsens Arbetsutskott från 2022 och vice ordförande från början av 2025.
  • Jag beundrar toppkompetens, men själv är jag inte alls en praktisk utövare. Däremot är jag ganska bra på lobbying!

DSC_4941.jpg
Tävlingsdeltagaren i konditoribranschen (Pâtisserie and Confectionery) Jenna Kattilakoski under sitt tävlingsarbete i EuroSkills 2023 i Gdańsk. Hon vann brons. Foto: Paulina Latek-Przybylska / WorldSkills Europe.

Näringslivet och företagen i Finland har redan i årtionden erfarenhet av yrkestävlingar. Finlands Näringsliv EK:s föregångare Industrins och Arbetsgivarnas Centralförbund var en gång med och grundade Skills Finland rf och tog hit tävlingar från utlandet.

Syftet med tävlingsverksamheten var – och är fortfarande – att höja yrkesutbildningens status. De livsmedelsgrenar jag representerar är publikfavoriter i tävlingarna när bagare och konditorer gör sitt bästa i tävlingsuppgifterna. I EuroSkills är även styckning och köttbehandling en tävlingsgren.

För företag inom olika branscher är det viktigt att vara med och utveckla toppkompetens inom sitt område och uppmuntra unga att testa sina färdigheter mot andra. Många företag inom livsmedelsbranschen deltar i tävlingarna som sponsorer, råvaruleverantörer, domare eller som medlemmar i styrgrupper.

Toppförmågor och -utövare behövs lika mycket som toppsakkunniga. Jag anser att de internationella tävlingarna har en viktig uppgift eftersom de stärker den finländska yrkesstoltheten och bilden av vår höga kompetensnivå.

Det är viktigt att se mot toppen och sträva dit, även om man inte alltid når ända fram. Man har åtminstone försökt och gjort sitt yttersta.

Många yrkesområden har långa traditioner av interna tävlingar, så även livsmedelsyrken som bagare och konditorer.

53168037062_5c2edf40e2_k.jpg

Styckning (Butchery) är en tävlingsgren i EuroSkills. Foto från tävlingarna i Gdańsk 2023. Foto: Paulina Latek-Przybylska / WorldSkills Europe.

Man får inte kompromissa med tävlingsuppgifternas arbetslivsrelevans. Uppgifterna måste ständigt utvecklas så att de motsvarar verkliga situationer och yrkesskicklighetskrav i arbetslivet.
Företagen är stolta över sina medarbetare som deltagit i yrkestävlingar eftersom tävlingarna ger uppdaterad kompetens, nya idéer och förmågan att klara sig under press och iakttagande blickar. Till exempel besökte cirka 250 000 personer WorldSkills-tävlingarna i Lyon 2024.

53992658048_4446b5cfef_k.jpg
Bedömningen av tävlingsarbeten är noggrant arbete. På bilden domare i bagargrenen (Bakery) vid WorldSkills 2024 i Lyon. Foto: WorldSkills.

Företagen använder också yrkestävlingar som rekryteringskanal. Finalisterna i Mästare får ofta jobberbjudanden – för att inte tala om de internationella tävlande. I arbetslivet är det en stor merit när deltagande i tävlingar syns i CV:n.
Utöver själva tävlingsprestationen utvecklar redan förberedelserna många färdigheter som annars är svåra att bevisa. Dit hör till exempel stresstålighet och förmågan att hantera nervositet, kommunikationsförmåga, uthållighet, problemlösning och anpassning till förändringar samt att uppträda och prestera inför publik.

Man kan inte veta sina gränser om man inte ibland prövar dem – tävlingarna ger ofta studerande upplevelser av att överträffa sig själva, erfarenheter som bär långt också i arbetslivet. Samtidigt är även förmågan att hantera besvikelser en viktig del av tävlingarna.