Skip to main content

På färd med Mästarnas Mästare – Emilia Pääkkönen

Skador, bucklor och skråmor, fordonsdelarna får ett nytt liv och en vacker lackering under billackerare Emilia Pääkönens behandling. En grundexamen inom bilbranschen och erfarenhet från arbetslivet ger en god grund till yrket som billackerare. Därutöver har Emilia ökat sitt kunnande vid Yrkes-FM Mästare och Yrkes-VM WorldSkills.

Det är måndag morgon och klockan är 7.45 vid K-Caaras skadeverkstad i Joensuu. Billackerare Emilia Pääkkönen har redan klätt på sig arbetskläderna och kollat in vilka jobb som är på schemat idag.

Trots att det är tidigt är Emilia inte trött. Hon har vaknat klockan sex och kört till jobbet med Mästarnas Mästares röda Nissan Qashgai, som hon får använda i ett år efter att ha vunnit priset.

– Jag har kört jättemycket med bilen. Jag hade en egen bil redan före jag vann, men nu har den fått stå vid sidan för ett år. Det är roligt att ha en splitterny bil. Nytt är alltid nytt, ler Emilia.

Samarbete och ett öga för färg

Billackeraren är ett proffs vid ytbehandling av fordonsdelar. Hon behandlar en bucklad eller på annat sätt skadad bils yta så att reparation inte går att märka längre. Arbetet slår ihop fordonsteknik med konstnärlig kreativitet.

– Man måste ha samarbete mellan händer och ögon som billackerare. När man känner på ytan kan man redan bedöma vilka behandlingar som krävs. Det är också en fördel att ha ett bra öga för färg. Att välja rätt nyans är ett arbete som kräver mycket noggrannhet, berättar Emilia.

Emilia följer med sina kommande arbetsuppgifter via systemet i vilket alla fordon som anländer hos K-Caara registreras. Arbetsledaren markerar fordonet i systemet, vilka åtgärder som ska utföras och en bedömning på hur länge reparationen tar. Ofta krävs det arbetsinsatser från både montörer, mekaniker och billackerare för att få en bil tillbaka i körskick.

Ett nytt liv för en Volkswagen Passat

Klockan är åtta och Emilia förbered sin verktygsarsenal och inleder arbetandet. Nu behandlas dörrar, stötfångare och backspegeln i en Volkswagen Passat. Emilia har hunnit börja behandlingen redan förra veckan genom att med fyllmedel jämna ut dörrarna. Till näst gäller det att slipa ytorna, så att dörren är slät.

– Trots billackerarens yrkesnamn går det mest tid till att förbereda ytorna inför lackeringen, främst handlar det om att fylla in depressioner och slipa ytan. Det här skedet kräver både precision och tålamod, för om man tar genvägar i grundarbetet syns det i slutresultatet, berättar Emilia.

Ytans släthet kontroller med kontrollpulver, som visar även de minsta ojämnheterna. Slipandet tar sin tid, eftersom ytan måste vara jämn och tillräckligt grov både på inner- och yttersidan.

Utmaningar genom tävlandet

Emilia har tävlat i Yrkes-FM Mästare både år 2018 i Tammerfors och 2019 i Joensuu, samt vid Yrkes-VM WorldSkills i Ryssland år 2019. Vid Mästare-tävlingarna vann Emilia silver och guld samt även priset som Mästarnas Mästare, den bästa vid hela tävlingen.

– Det är synd att billackering inte är en gren vid Yrkes-EM EuroSkills. Det hade varit roligt att tävla en gång till ännu, funderar Emilia.

– Vid tävlingarna får man utmana sig själv i flera olika delområden. Nya uppgifter och tävlingskumpaner gör varje tävling olik de andra. Det är också trevlig att få nya bekanta och nya nätverk. Jag har fortfarande aktiv kontakt med vissa medtävlare, berättar Emilia.

Trots att karriären som yrkestävlare är över, trivs Emilia bra med sitt jobb vid K-Caara.

– Jag trivs väldigt bra vid mitt nuvarande jobb. Vi har en bra grupp och enligt många den bästa verkstadslokalen i Joensuu, berömmer Emilia.

Miljoner nyanser

När Passatens delar har fått den ändamålsenliga behandlingen och ytan till fullo slipats till passlig grovhet, fästs delarna vid målställningen och först till hallen där målandet sker.

Emilia byter till målaroverall och sätter på andningsskyddet, som skyddar målaren både från stänk och ångor. Efter att ha blandat rätt nyans för grundfärgen inleder Emilia målandet. Efter ett par minuter är det klart. Delarna får stå och torka över lunchpausen.

– Min styrka vid det här jobbet är att jag konstant vill lära mig nytt och utveckla mig själv. Ibland har man sämre perioder då det känns att man gör fler misstag. Men jag vet att alla ibland har sådana perioder, och man är allt duktigare efter det.

Efter lunchpausen har grundfärgen torkat och det är dags att blanda topplacket. Ett noggrant nyansarbete är viktigt, så att den reparerade delen inte står ut från resten av bilen. Som hjälpmedel används datorn, som berättar hur många gram av vilken målfärg som ska användas. Det finns även flera alternativ vitt.

Efter målandet läggs delarna i en ugn på 60-grader, och Emilia inleder förberedandet inför nästa arbetsuppgift.

– Genom tävlingarna och arbetslivet har jag utvecklats mest i fråga om planerandet av arbetet och kontroll över arbetsprocessen. Exempelvis kan jag avgöra hur länge de olika arbetsskeden kommer att ta och vad jag hinner göra medan delarna torkar.

Stark rekommendation för yrket

Klockan närmar sig fyra, och Emilias arbetsdag är snart över.

Efter att ha spenderat hela dagen bland bilar vill Emilia gärna göra något annat efter arbetstiden. Under fritiden sysslar hon bland annat med idrott, musik och konst.

Vad har Emilia för hälsning till någon som funderar på yrket som billackerare?

– Jag kan varmt rekommendera yrket. I det här jobbet får man själv reparera skadade delar till så gott som nya. Det är väldigt givande att se sina vad man fått till stånd med sina egna händer, och dessutom är arbetsuppgifterna ytterst mångsidiga. Det lönar sig definitivt att ta och prova!

Mästare-tävlingens jury har från och med år 2002 valt Mästarnas Mästare ur de deltagande tävlarna. I reglerna konstateras det följande om valkriterierna: ”Mästarnas Mästare är den absolut bästa i sin gren. Han eller hon är stolt över sitt eget kunnande, sitt eget yrke och sin yrkesutbildning och är till sin natur positiv och utåtriktad, en god representant för sin gren och för yrkesutbildningen. Mästarnas Mästare är villig och duktig på att representera sitt eget yrkesområde och hela yrkesutbildningen.” Det går att bekanta sig med tidigare Mästarnas Mästare på webbsidan Mästare genom tiderna.

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide