Skip to main content

MEDDELANDE: Historisk medaljskörd för Finland i Abilympics-tävlingen

Den internationella yrkesskicklighetstävlingen Abilympics avslutades på lördagen med avslutningsceremoni och prisutdelning. Finlands yrkeslandslag klarade sig fint i tävlingen och vann ett guld och fyra silver. Det är de första medaljerna som finländarna har vunnit i Abilympics-tävlingen.

Abilympics2023_mitalistit_1920px.jpg

Miia Harpo, Saga Naumanen, Tom Moilanen och Milla Tiira. Bild: Skills Finland / Juha Nurminen.

Den internationella yrkesskicklighetstävlingen Abilympics för yrkeskunniga som behöver särskilt stöd ordnades i år i Metz i Frankrike den 24–25 mars. Från Finland deltog 13 unga toppexperter inom sin bransch i tävlingen. De deltog i grenar som mäter färdigheterna inom respektive yrkesområde, till exempel anläggning av grönområde, fotografering, rengöringsservice, kock och affischplanering.

Den två dagar långa tävlingen kulminerade i prisutdelningen på lördagskvällen. Det blev ett riktigt medaljregn för Finland. Det är fråga om Finlands första medaljer i Abilympics-tävlingarna, där Finland deltog för fjärde gången. Finlands medaljörer är:

  • Saga Naumanen (Yrkesinstitutet Luovi), guld i grenen Character Design
  • Miia Harpo (Yrkesinstitutet Spesia), silver i grenen Cake Decorating
  • Tom Moilanen (Yrkesinstitutet Spesia), silver i grenen Landscape Gardening
  • Jonne Salo (Yrkesinstitutet Live), silver i grenen Massage
  • Milla Tiira (Yrkesinstitutet Luovi), silver i grenen Outdoor Photography

I grenen Character Design skulle man skapa framtidens människa.
– Jag fick inspiration av cyberpunk-genren och Mad Max-filmerna. Vinsten var en verklig överraskning, eftersom konkurrenternas arbeten också var väldigt fina, säger Saga Naumanen. Naumanen, som studerar andra året, siktar på jobb inom spelbranschen.

Att delta i tävlingen innebär inte enbart att höja den egna yrkeskompetensen.
– Att utmana sig själv har varit det bästa på tävlingsresan, förutom tävlingen även all träning i samband med den och alla sociala relationer som jag har skapat. Jag har fått vänner i laget och teamandan är otroligt fin, berättar Milla Tiira.

Tom Moilanen har också tävlingserfarenhet av den inhemska Mästare-tävlingen, där han i fjol vann guld i grenen MästarePLUS Fastighetsskötsel. I Abilympics-tävlingen var hans gren anläggning av grönområde.
–Det var förvånande hur man gör saker på samma sätt i olika länder. Alla tävlande valde till exempel samma ordningsföljd i arbetet, säger Moilanen.

–Så fort jag fick koncentrera mig på mitt eget arbete kändes allt enkelt, säger Jonne Salo. Salo utexamineras i slutet av året och planerar fortsatta studier i idrottsmassage.

Miia Harpo var nervös inför sitt resultat ända till slutet.
–Jag misslyckades i början med tårtbottnen och tänkte få panik för att inte hinna få allt klart. Allt gick ändå bra till slut. Att höra sitt eget namn i prisutdelningen var ändå en överraskning, berättar Harpo.

Den internationella Abilympics-tävlingen

Den internationella Abilympics-tävlingen ordnades i Metz i Frankrike 24–25.3.2023. I tävlingen deltog cirka 400 tävlande från 27 länder. Det fanns sammanlagt 44 grenar och Finlands lag deltog i nio av dem.

Finland har deltagit i den internationella Abilympics-tävlingen sedan 2007. Tävlingen ordnades senast 2016 i Bordeaux i Frankrike.

Deltagarna i Finlands yrkeslandslag kommer från fem olika yrkesläroanstalter. Tävlande och domare från Yrkesinstitutet Live, Yrkesinstitutet Luovi, Yrkesinstitutet Spesia och Yrkesinstitutet Kiipula deltog i tävlingen.

Mera information

Lagledare Petri Hämäläinen
Tävlingskoordinator för särskilt stöd, Skills Finland
tfn 040 319 3124, petri.hamalainen@luovi.fi

Lagledare Anu Kilkku
tfn 040 482 2606, anu.kilkku@inlive.fi

Katja Katajamäki
Kommunikationschef, Skills Finland
tfn 040 732 0691, katja.katajamaki@skillsfinland.fi

Abilympics 2023

Skills Finland's bildbank