Skip to main content

Margit Tennosaar mukaan huippuvalmennusjärjestelmän uudistustyöhön

Skills Finlandin huippuvalmennusjärjestelmä uudistuu vuonna 2023. Teija Ripattilan tukena projektissa toimii Margit Tennosaar.

tennosaar_margit_0091.jpeg

Margit Tennosaar. Kuva: Roni Lehti / Skills Finland.

Tänä vuonna uudistetaan Suomen valmennusjärjestelmää monella tavalla. Uudistamme kansainvälisten kilpailujen hakuaikatauluja, pilotoimme kolmen lajin ekspertti- ja kilpailijahauista tiedottamista, ja teemme tutkimusta maajoukkuekilpailijoiden menestystekijöistä. Lisäksi Skills Finlandin hallitus käsittelee kaikki aiemmat valmennusjärjestelmää koskevat linjaukset.

Huippuvalmennustyötä 36 lajissa

Skills Finlandissa valmennustyöstä vastaa huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila, jonka alaisuudessa työskentelee tällä hetkellä 36 Skills-lajipäällikköä. Lajipäälliköt vastaavat oman lajinsa kansainvälisestä toiminnasta Suomessa. Huippuvalmennustyön kehittäminen vaatii jatkuvaa yhteydenpitoa lajien kanssa.

Tämän vuoden aikana Teijan apuna työssä toimii Margit Tennosaar, Business College Helsingin opettaja ja Web Technologies -lajin pitkäaikainen toimija. Margit suorittaa parhaillaan YAMK-tutkintoa ja tekee siihen liittyen opinnäytetyönään valmennussuunnitelmapohjaa, jota kaikki lajit voivat hyödyntää. Margit opiskelee Haaga-Heliassa Liiketoiminnan teknologiat -tutkintoa suuntautuen Digitaalisen liiketoiminnan mahdollisuuksiin.

– Yhteistyö Margitin kanssa rakentuu hänen opinnäytetyönsä ympärille. Sitä kautta pystymme auttamaan jokaista lajia suunnitelmallisen ja laadukkaan valmennuksen toteuttamisessa. Täydennämme Margitin kanssa toisiamme hienosti: Margitilla on paljon sellaista teknistä osaamista, mitä minulla ei ole. Minun vahvuuteni taas on laaja kokemus Skills-maailmasta ja strategiset näkökulmat. Toivon, että tämä kaikki tulee näkymään myös valmennustiimeille ja saamme heidät entistä aktiivisemmin mukaan kehitystyöhön. Uskon, että saamme vietyä huippuvalmennuksen uudelle tasolle, päivitettynä tähän päivään, Teija sanoo.

Kokemusta kahden maan kilpailuista

Margit Tennosaarin työ ammattitaitokilpailuissa on alkanut jo vuonna 2010 Virossa. Margit toimi lajivastavana ja päätuomarina Viron kansallisessa kilpailuissa (Noor Meister) sekä maajoukkue-eksperttinä (EuroSkills ja WorldSkills) vuosina 2010–2018. Suomen ammattitaitomaajoukkueessa ja Taitajassa hän on toiminut samoissa tehtävissä vuodesta 2019 lähtien.

Vuonna 2021 Margit aloitti EuroSkills-kilpailuissa Skill Advisorina, joka ei edusta tiettyä maata, vaan kilpailujärjestäjää. Skill Advisorit työskentelevät kilpailussa usean lajin pistelaskun asiantuntijoina.

– Työskennellessäni Skill Advisorina silmäni avautuivat sille, kuinka paljon suurempi ja merkittävämpi kisamaailma oikeasti onkaan. Siihen asti olin nähnyt kilpailut aina vain oman lajini näkökulmasta. Tästä lähti ajatus myös opinnäytetyöhöni. Haluan oppia lisää siitä, kuinka kilpailut toimivat. Olen saanut paljon Skills-toiminnalta ja nyt haluan omalla työlläni antaa jotain myös takaisin, Margit sanoo.

Digitaalinen työkalupakki lajien avuksi

Margitin opinnäytetyön tuotoksena syntyy digitaalinen työkalupakki lajien avuksi kansainväliseen kilpailuvalmennukseen.

Työssä kerätään, vertaillaan ja analysoidaan erilaisia valmentautumismetodeja ja työkaluja kansainvälisiin kilpailuihin valmistautumisessa. Pääkohderyhmä on Suomen ammattitaitomaajoukkue. Työn pääasiallinen tavoite on luoda valmennussuunnitelman pohja lajien avuksi. Toissijaisena tavoitteena on jakaa opinnäytetyössä kerättyä materiaalia muille Skills-maille, erityisesti niille, joissa valmennustyö ei ole vielä niin koordinoitua.

Valmennussuunnitelmapohjan tarkoituksena on parantaa, helpottaa ja yhdenmukaistaa valmennusprosesseja. Valmennusta kehittämällä kansainvälisestä kilpailutoiminnasta saadaan entistä selkeämpää ja houkuttelevampaa.

Teija ja Margit lähtevät yhteistyöhön innolla.

– Olemme Teijan kanssa huomanneet, että intohimomme kilpailuja kohtaan on samanlaista: siksi olen iloinen, että voin oppia ja työskennellä hänen kanssaan. Saan mahdollisuuden oppia lisää, mutta toivottavasti panoksestani on hyötyä myös maajoukkueelle ja Skills Finlandille, Margit kertoo.

Teija kommentoi: – Olen riemuissani siitä, että monen vuoden tauon jälkeen olen saanut valmennukseen itselleni työparin, jonka kanssa pallotella ja kehittää asioita. Margitin kanssa on helppo työskennellä ja hän tietää hyvin valmennuksen arjen ongelmat. Niitä me lähdemme nyt ratkomaan.

Margit Tennosaarin kilpailukokemus

  • Eksperttinä Viron maajoukkueessa 2010–2016
  • Viron Noor Meister -kilpailussa lajipäällikkö, lajivastaava ja päätuomari 2011–2018
  • Viron opetus- ja tiedeministeriön myöntämä Viron vuoden ohjaaja 2015 -palkinto menestyksestä kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa
  • Taitajassa web-kehityksen (ent. verkkosivujen tuottaminen) lajiohjausryhmän jäsen ja tuomari 2020–2021, päätuomari 2022 ja 2023
  • Eksperttinä Suomen joukkueessa 2019, 2020, 2022
  • Skill Advisorina EuroSkills-kilpailuissa 2021–
  • WSOS-kehittämiskeskuksessa web-kehityksen asiantuntijana 2022–
  • Vuoden Skills-toimijan palkinto myönnettiin vuonna 2022 Business College Helsingin Taitaja-toimijoille, joihin myös Margit kuuluu.

Vuonna 2023 ajankohtaista kansainvälisessä toiminnassa

  • 22.–25.3. Abilympics Metz 2023
  • 30.3.–14.4 WorldSkills 2024 -eksperttihaku
  • 2.5.–30.8. WorldSkills 2024 -kilpailijahaku
  • 5.–9.9. EuroSkills Gdansk 2023
  • Syys–lokakuussa Basecamp-webinaari EuroSkills-kilpailusta
  • 1.–23.11. Lajipäällikköhaku
  • Valmennusjärjestelmän kehittäminen jatkuu läpi vuoden.