Utbildningarna för tävlingsexperter förnyas
Grenansvariga för Mästare och experterna på internationella tävlingar utbildas årligen i att fungera som experter i tävlingarna. Sättet att genomföra utbildningarna förändras och metoderna för lärande i team inkluderas i utbildningen. Även aktören som genomför utbildningarna förändras.
Årligen utbildas cirka 200 experter som ansvarar för Mästare-grenar och 30 experter som är verksamma i internationella tävlingar. Ansvariga för Mästare-grenar ansvarar tillsammans med styrgruppen för grenen för det tekniska genomförandet av grenen i finalen inklusive de praktiska arrangemangen samt produktionen av tävlingsuppgifter och utvärdering. I den internationella tävlingen fungerar experten som domare och expert på grenen. Grenansvariga och experter utses alltid för en viss tävling.
Som bäst utbildas grenansvariga för tävlingen Mästare2022 i Björneborg och Mästare2023 i Esbo och experter för tävlingen WorldSkills i Shanghai 2022. På hösten inleds redan utbildningen för grenansvariga för tävlingen Mästare2024 i Kuopio samt utbildningen för experter för tävlingen EuroSkills i St. Petersburg 2023.
Samarbetspartner byts
Tävlingsexperternas utbildningar har under tidigare år genomförts i samarbete med Tavastlands yrkeshögskola HAMK. Undervisnings- och kulturministeriet lediganslog understöd för att ordna utbildningar hösten 2021, och valde utifrån ansökningar Gradia, vars samarbetspartner är Jyväskylä yrkeshögskola JAMK, att genomföra utbildningen.
Vid Gradia ansvarar Vesa Iltola tillsammans med sitt team för planeringen av utbildningarna. Iltola har verkat i olika uppgifter i nationella och internationella tävlingar under flera år bland annat som grenansvarig, expert, Skill Advisor och assistent till den tekniska delegationen.
Lärande i team är med i utbildningen
Utbildningen genomförs mångsidigt och varierande genom att kombinera distans- och närutbildning. I utbildningarna utnyttjas lärande i team. I lärande i team är idén att man genom ett team sprider individers kompetens till hela organisationen. Lärande i team anses också hjälpa spridningen av tyst kunskap.
Ett annat sätt att överföra tyst kunskap är mentorsystem, där en mer erfaren tävlingsaktör fungerar som stöd och exempel.
– Genomförandesättet för expertutbildningen förändras helt. Därför får även erfarna experter en helt ny utbildning. Gemensamma möten består mer av gemensamt arbete och gemensamt lärande. Gradia har lång och mångsidig erfarenhet av alla former av tävlingsverksamhet och detta kommer säkert att synas i utbildningsdagarnas innehåll, berättar ansvarige mästartränare Teija Ripattila.
Som nytt innehåll kommer man till exempel att se resiliensfärdigheter som hjälper till att möta förändringssituationer och hur man går vidare efter förändringarna samt olika verktyg för inlärningsformer. Även hållbar utveckling har beaktats allt mer i utbildningarna och genomförandet av dem.
Mer information
Ansvarige mästartränare Teija Ripattila, teija.ripattila@skillsfinland.fi, tfn 040 455 2020
Mästare-chef Petri Hörkkö, petri.horkko@skillsfinland.fi, tfn 050 523 9696