Skip to main content

Finlands bästa yrkeskunniga belönades i Mästare-tävlingen

Finska mästerskapsmedaljer i yrkesskicklighet för unga har delats ut idag. Till hela tävlingens bästa Mästarnas Mästare valdes Viljami Turve som vann grenen rörläggning.

Taitaja2023_Turve_Viljami_Karvonen_Kaisa_-2.jpg

Se FM-grenarnas resultat!

Evenemanget Mästare2023 ordnades i Esbo den 8–11.5.2023. Cirka 370 unga som studerar inom yrkesutbildningen tävlade om de finska mästerskapsmedaljerna. Medaljer delades ut i 47 grenar, varav fem var MästarePLUS-grenar avsedda för studerande som behöver särskilt stöd. Resultaten bifogas.

Till Mästarnas Mästare valdes Viljami Turve som studerar vid Tampereen seudun ammattiopisto Tredu och tävlade i rörläggning. Mästarnas Mästare är guldmedaljör i sin egen gren som representerar yrkesutbildningen under ett års tid. Hen får en Volvo-elbil för ett år. Viljami är med i serien Amispäiväkirjat som visas på Nelonens kanaler i maj–juli, där man följer med sju ungas liv som studerar inom yrkesutbildningen.

Hållbar utveckling, arbetssäkerhet och företagande är teman som ska synas i alla Mästare-grenar. I varje kategori belönas en gren som under året i fråga har beaktat temat på ett exemplariskt sätt. I år delades priserna ut enligt följande:

  • Mästare-priset för hållbar utveckling tilldelades grenen kundservice och försäljning.
  • Mästare-priset för företagande tilldelades kockgrenen.
  • Mästare-priset för arbetssäkerhet tilldelades snickargrenen.

Laget som vann den lekfulla kunskaps- och färdighetstävlingen Mästare9 för högstadieelever är Ryhmä Muukkonen från Joensuun lyseon koulu.

Nästan 87 000 personer besökte tävlingsplatsen. Sändningarna som studerande inom film- och tv-branschen producerade under tävlingsdagarna kan ses på Mästares YouTube-kanal.