Skip to main content

MEDDELANDE: Världens bästa yrkeskunniga belönades i yrkes-VM i Helsingfors

Helsingfors andel i VM i yrkesskicklighet avslutades på söndagen. Medaljerna delades idag ut på avslutningsfesten för tävlingen i Helsingfors stadshus.

paattajaiset_1280.png

Medaljerna för de fyra grenarna i världsmästerskapet i yrkesskicklighet delades idag ut på avslutningsfesten för Helsingfors tävlingar i Helsingfors stadshus. Avslutningsfesten öppnades av biträdande borgmästare Nasima Razmyar. Dessutom hördes anföranden av bland annat WorldSkills Internationals generaldirektör David Hoey och arbetsminister Tuula Haatainen.

Medaljerna delades ut i fyra grenar: floristik, hårdesign, skönhetsvård samt mode och klädsel. De internationella tävlingsdeltagarna gjorde tävlingsprestationer i tävlingsgrenarna som pågick i fyra dagar, där man bedömde kunnandet inom olika delområden av respektive yrke.

Resultaten

Floristik

Guld Nicola Hochegger, Österrike
Silver Jasmin Wüthrich, Schweiz
Brons Emeric LABAT, Frankrike

Frisering

Guld Laurine LINEY, Frankrike
Silver Wenqing Shen, Kina
Brons Daun Jeong, Korea

Skönhetsvård

Guld Pei Wang, Kina
Silver YA YU CHEN, Kinesiska Taipei
Brons Mitsuki Iga, Japan

Mode och klädsömnad

Guld Qing Dong, Kina
Silver CHIH-HSUAN MU, Kinesiska Taipei
Brons Giyoung Kim, Korea

Förutom medaljer delas erkännandet Medallion for Excellence ut till de tävlingsdeltagare som har uppnått ett bättre resultat än genomsnittet i sin gren. Sammanlagt delades 25 sådana ut.

WorldSkills Competition 2022 Special Edition

Den internationella WorldSkills-tävlingen har i år undantagsvis ordnats decentraliserat i 15 länder. Finlands landslag i yrkesskicklighet deltar i 26 grenar under hösten. Evenemanget för de fyra tävlingsgrenarna i Finland hölls i Helsingfors mässcentrum 20-23.10 och samlade cirka tvåhundra tävlande och domare från 32 länder runt om i världen. Tre av de tävlande var finländare.

Den del av WorldSkills-tävlingen som ordnas i Finland koordineras av Skills Finland, som representerar Finland i den internationella organisationen WorldSkills International. Projektet finansieras av undervisnings- och kulturministeriet och dessutom får grenarna sponsorfinansiering. Många anordnare av yrkesutbildning deltar också i anordnandet av grenarna.

Mer information

WorldSkills bildbank

Skills Finlands bildbank

Mer om tävlingen i Helsingfors

Tävlingens officiella webbsida

Suvi Aalto
medieansvarig, WSC2022SE i Helsingfors
suvi.aalto@skillsfinland.fi
040 342 4745

Katri Pokkinen
tävlingschef, WSC2022SE i Helsingfors
katri.pokkinen@skillsfinland.fi
050 354 5031

Maria Ekroth
verksamhetsledare, Skills Finland
maria.ekroth@skillsfinland.fi
040 707 9114