Skip to main content

MEDDELANDE: Finlands yrkesskickligaste lyfts fram i Mästare

Semifinalerna i FM-tävlingen Mästare i yrkesskicklighet ordnas i månadsskiftet januari–februari runt om i Finland. De bästa inom varje gren möts i maj på Mästare2023-evenemanget i Esbo.

Taitaja_1280.jpg Mästare2023 ordnas i Esbo den 8–11 maj.

Mästare-semifinalerna ordnas 30.1–3.2.2023 vid sammanlagt 30 yrkesläroanstalter runt om i Finland. 1646 studerande anmälde sig till semifinalerna och de tävlar i 47 grenar. Fem av grenarna är MästarePLUS-grenar som är avsedda för studerande i behov av särskilt stöd.

Vinnarna i semifinalerna fortsätter till finalerna för att tävla om finskt mästerskap.  Finalerna ordnas i Esbo den 8–11 maj med ungefär 500 finalister från olika yrkesområden.  I Esbo tävlar även högstadieelever i Mästare9-tävlingens final. Kvalen i Mästare9 genomfördes enligt en hybridmodell, där en del av kvaltävlingarna ordnades i yrkesläroanstalter och en del med hjälp av virtuellt rymningsspel. Sammanlagt deltog nästan 12 000 högstadieelever i kvaltävlingarna.

"Jag är mycket glad över att vi fick väldigt många deltagare i Mästare-semifinalerna. Deltargarmängden är en av de största i Mästare-historien", konstaterar Thomas Vasenius, tävlingschef för Mästare2023.

Mästare2023 Esbo

Mästare2023 Esbo -evenemanget ordnas i Hagalunds idrottspark. Övriga evenemangsplatser är till exempel Omnias verksamhetsställe i Finno, Keuda och StadinAO. Huvudansvarig arrangör för evenemanget är Esboregionens utbildningssamkommun Omnia. Yrkesinstitutet Live fungerar som samarbetspartner och är med och ordnar MästarePLUS-grenarna. Evenemangets bakgrundsorganisation är Skills Finland rf.

Evenemangets centrala teman är en hållbar framtid, internationalism och kulturell mångfald samt betydelsen av yrkeskompetens i det finländska samhället. Utöver tävlingsgrenarna förekommer aktuella teman i yrkesuppvisningarna: drönarflygning, framtidens matteknologi och väggmålning (mural). Mästare2023 är ett öppet tillfälle för alla att bekanta sig med finländsk toppkompetens.

Tävlingarna i Esbo utstrålar kompetens och yrkesstolthet – evenemangets officiella slogan och hashtag är #OlePro.

Mera information

Thomas Vasenius
Tävlingschef, Mästare2023 Esbo
thomas.vasenius@omnia.fi
043 824 4169

Petri Hörkkö
Mästare-chef, Skills Finland
petri.horkko@skillsfinland.fi
050 523 9696