Skip to main content

Läget just nu gällande evenemanget Abilympics & Mästare 2027

Beredningen framskrider med yrkesutbildningens storsatsning år 2027, evenemanget Abilympics & Mästare 2027. Under våren och hösten går vi vidare med de läroanstalter som deltar i planeringen. I slutet av året informerar vi alla utbildningsanordnare om hur det fortfarande är möjligt att komma med.

2024 03 26 Abilympics 2027.jpg

Finlands fantastiska framgång i tävlingen Abilympics 2023 inspirerade till att få tävlingen till Finland. På bilden Milla Tiira, som tävlade i grenen Photography Outdoor. Bild: Skills Finland / Juha Nurminen.

Den internationella yrkesskicklighetstävlingen för yrkeskunniga som behöver särskilt stöd, Abilympics, ordnas för första gången i Finland i maj 2027. Abilympics ordnas som ett storevenemang tillsammans med Mästare2027-evenemanget.

Medlemsländerna i International Abilympic Federation (IAF) valde i oktober Finland till anordnarland för Abilympics-tävlingen 2027. Den andra kandidaten var Indien. Valet föregicks av Skills Finlands arbete med att samla ett nätverk av läroanstalter som är intresserade av att genomföra evenemanget, förhandlingar om UKM:s delfinansiering och ansökan om rätten att ordna evenemanget.

Vad har man redan gjort?

Storevenemanget genomförs i samarbete mellan Skills Finland och läroanstalterna. Skills Finland inledde nätverksarbetet och samarbetsförhandlingarna hösten 2023 tillsammans med cirka 20 utbildningsanordnare. Förhandlingarna inleddes med specialyrkesläroanstalter och läroanstalter i huvudstadsregionen. I fråga om vissa specialkompetenser (till exempel CIS-kompetens) deltar också läroanstalter från andra delar av Finland.

I år fortsätter vi takplaneringen med dessa 20 läroanstalter. Omnia har lovat att ansöka om och koordinera UKM:s understöd för Mästare2027.

På det gemensamma mötet 5.3 fastställde vi evenemangets mål samt målgrupper och huvudbudskap för kommunikationen. Kompetensutveckling, ökat samarbete, nå ut till medier och beslutsfattare, ekologiskt och socialt ansvar, icke-diskriminering, mångfald och jämlikhet.

Vad ska vi ännu göra i år?

Skills Finland vill erbjuda Abilympics-medlemsländerna möjlighet att påverka vilka cirka 40 grenar som väljs ut till tävlingen 2027. Skills Finland kartlägger de deltagande läroanstalternas syn på vilka grenar som ska väljas till omröstningen bland Abilympics-medlemmarna. Medlemsländerna röstar senare i år om vilka grenar som ska tas med i Abilympics-tävlingen. Urvalet av Mästare-grenar består enligt de nuvarande grenanvisningarna av obligatoriska grenar som ordnas vartannat år och regionala grenar. De regionala grenarna diskuteras tillsammans med representanter för Omnia och utvecklingsgruppen för Mästare. Helheten förs till Skills Finlands styrelse för beslut.

Tävlingsledarna utnämns under detta år. Skills Finland och Omnia förhandlar sinsemellan om hur ansvaret fördelas till exempel i fråga om evenemangets ekonomiförvaltning. Vi skissar upp organisationen och inleder nödvändiga rekryteringar i samarbete med Mästare-organisationen. För närvarande främjas projektet av Skills Finland.

I år preciserar Skills Finland och Omnia budgetarna inklusive en totalbudget. Skills Finland ansöker om Abilympics-finansiering från UKM. Vi inleder förhandlingar med betydande samarbetspartner. Vid förhandlingar om Mästare-samarbetspartnerskap 2024–2026 strävar man efter att avtala om partnerskap fram till 2027.
Vi förhandlar om att bygga ett takvarumärke med evenemangsföretagens representanter på våren, konkurrensutsätter den färdiga varumärkesplanen på taknivå och färdigställer kommunikationstemana före årets slut.

Samtidigt kartlägger vi inom vilka delområden det redan finns en ansvarig läroanstalt. På hösten skickar vi information till alla Skills Finlands medlemsläroanstalter om för vilka grenar eller delområden det ännu behövs en ansvarig läroanstalt. Det är alltså fortfarande möjligt att komma med.

Internationellt marknadsför vi evenemanget till Abilympics, WorldSkills och WorldSkills Europes medlemsländer. Det första steget är att lyfta fram evenemanget vid Finlands stånd i tävlingen WorldSkills Lyon 2024. Vi strävar också efter att få fram Abilympics-grenarna i EuroSkills Herning 2025 och WorldSkills Shanghai 2026.

Vi framskrider i lugn och ro under 2024 och bygger upp en ordentlig plan så att de aktörer som deltar har en tydlig väg mot det gemensamma målet.

Mer information

Maria Ekroth

Verksamhetsledare
040 707 9114
maria.ekroth@skillsfinland.fi