Skip to main content

Om tävlingen

EuroSkills-tävlingarna har ordants sedan 2008.

Maajoukkue2023_banneri.jpg

EuroSkills Gdansk 2023

EM i yrkeskunnighet EuroSkills ordnas nästa gång i Gdansk i Polen 5–9.9.2023. Från Finland deltar ett officiellt landslag med 25 tävlande och 22 experter i tävlingen. Finlands lag deltar i sammanlagt 21 grenar.

De tävlande är högst 25 år gamla professionella toppexperter inom sitt eget område. Experterna fungerar som experter och domare i tävlingen. Experterna är ofta yrkeslärare och tävlingsträningen görs som en del av samarbetet mellan yrkesutbildningen och arbetslivet.

Tävlingen EuroSkills Gdansk 2023 omfattar sammanlagt 43 grenar som representerar olika yrken inom yrkesutbildningen, från närvårdare till svetsare och från kock till elmontör. Det finns sammanlagt 600 tävlande och 100 000 väntas besöka mässan AmberExpo.

Finlands lag samlas och sänds till tävlingen av Skills Finland rf i samarbete med yrkesläroanstalterna.

Målet för Finlands deltagande i EuroSkills-tävlingarna är att utveckla den finländska spetskompetensen och stärka det europeiska samarbetet inom yrkesutbildningen. Utöver EuroSkills-tävlingen deltar också landslag i internationella WorldSkills- och Abilympics-tävlingar.

Landslagets tidtabell

På Skills Finlands landslagsläger svetsas laget samman och får råd om hur de kan höja sin psykiska och fysiska kondition. Varje tävlande tränar dessutom yrkesfärdigheter och tävlingsuppgifter med sin egen tränare eller tränare samt grenens expert, dvs. domaren.

 • Val av experter, dvs. domare utifrån ansökningar hösten 2022
 • Kvaltävlingar för tävlande hösten 2022
 • Tävlings- och expertträningar samt landslagsläger under 2023
 • EuroSkills Gdansk 2023 i Polen 5–9.9.2023
  • invigning 5.9.
  • Första tävlingsdagen 6.9.
  • Andra tävlingsdagen 7.9.
  • Tredje tävlingsdagen 8.9.
  • avslutning 9.9.

Historia

Den första EuroSkills-tävlingen ordnades 2008 i Rotterdam. Finland var en av medlemmarna som grundade EuroSkills-tävlingarna.

Finländarna har uppnått över 80 medaljer i EuroSkills-tävlingarna, vilket vittnar om en god nivå på den finländska yrkesutbildningen och träningen samt om de ungas hårda motivation att träna.

Skills Finland skickar också laget till VM i yrkesskicklighet WorldSkills och Abilympics-tävlingen för yrkeskunniga som behöver särskilt stöd. Nästa WorldSkills-tävling ordnas i september 2024 i Lyon, Frankrike. Nästa Abilympics-tävling ordnas 2027.

Mera information