Skip to main content

WorldSkills Shanghai 2021: uttagningstävlingar och val av tävlingsdeltagare

Finlands yrkeslandslag till nästa yrkes-VM utses på hösten 2021.

WorldSkills_palkintojenjako_1280px.jpg

Nu söker vi motiverade och kunniga ungdomar till att bli en del av Finlands officiella yrkeslandslag till tävlingen WorldSkills Shanghai 2022. Deltagarna väljs via grenspecifika uttagningar som ordnas av Skills-grenledarna under hösten 2021.

Skills Finland samlar och skickar laget till tävlingen. Bakgrundsorganisationen som skickar tävlingsdeltagaren står för priset på tävlingspaketet (cirka 8 000 euro) och kostnaderna för träningen. Skills Finland följer noggrant myndigheternas anvisningar om coronasituationen. Praxis för förberedelser inför och genomförande av tävlingen ändras vid behov.

WorldSkills Shanghai 2022

WorldSkills Shanghai 2022 är det 46:e världsmästerskapet i yrkesskicklighet med tävlingsdeltagare från 60 länder. I tävlingen avgörs världsmästerskapen i 63 grenar som representerar olika yrkesutbildningsområden. Cirka 1 000 tävlingsdeltagare har preliminärt registrerats till tävlingen. Tävlingen pågår i fyra dagar och tävlingstiden är 15–22 timmar.

Webbplatsen för evenemanget WorldSkills Shanghai 2022

Utöver själva tävlingen förbinder sig tävlingsdeltagaren att delta i landslagsträning för sin gren samt i landslagsläger för hela landslaget.

Kvalificering

Vi söker tävlingsdeltagare till 30 grenar. Grenarna och uttagningsanmälningarna meddelas på den finska sidan av webbplatsen. Grenarna har fastställts utifrån att en grenledare och en expert har utsetts för dem. Grenledarna koordinerar grenens internationella tävlingsverksamhet i Finland och experten fungerar som domare i tävlingen. Information om uttagningarna publiceras för varje gren allteftersom informationen bekräftas.

Tävlingsdeltagarna ska under tävlingsåret fylla 23 år (födelseår 1999) eller vara yngre. Anomalier är grenar 48 och 14, när tävlingsdeltagarna ska under tävlingsåret fylla 26 år (födelseår 1996) eller vara yngre.

Mer information

Mer information fås av grenledaren för respektive gren.

Skills-grenledarna för grenarna i WorldSkills Shanghai 2022 (pdf)

Mer information om tävlingsprocessen och i allmänhet om valet av tävlingsdeltagarna ges av ansvarig mästartränare Teija Ripattila, teija.ripattila@skillsfinland.fi, 040 455 2020.