Skip to main content

WorldSkills-evenemanget i Helsingfors tackar

VM i yrkesskicklighet i Helsingfors var en framgång som möjliggjordes av ett starkt nätverk av kunniga inom yrkesutbildning.

WSC_HKI_ryhmakuva_1280.png

Över 70 WorldSkills-tävlande i Helsinki.

De 62 grenarna inom tävlingen WorldSkills Competition 2022 Special Edition ordnades under hösten i 15 länder runtom i världen. Som en av tävlingsarrangörerna organiserade Finland fyra tävlingsevenemang i Helsingfors 20–23.10. Grenarna i Finland var hårfrisering, skönhetsvård, floristik samt mode och klädsel.

Skills Finlands verksamhetsledare Maria Ekroth kommenterar: – Detta var en unik möjlighet att ordna en tävling på världsmästerskapsnivå i Finland, eftersom Finlands kapacitet att ordna hela evenemanget för närvarande inte är tillräcklig. Vi lyfte fram yrkesutbildningen och tävlingsverksamheten i Finland som en synlig del av WorldSkills-nätverket i 85 länder och fick välkomna tävlingsgäster från hela världen. Vi hoppas att evenemangets breda kommunikativa synlighet lyfter fram de fantastiska möjligheter som yrkesstudier erbjuder för att tävla och lära sig, även på internationell nivå.

Planeringen av evenemanget som byggdes med en snabb tidtabell började först sommaren 2022, när WorldSkills International meddelade att det inte går att ordna tävlingen under ett tak i Shanghai i oktober 2022.

Evenemanget i Helsingfors var en gemensam ansträngning där det behövdes många hjälpande händer. Evenemanget möjliggjordes av undervisnings- och kulturministeriet samt ett stort antal anordnare av yrkesutbildning och samarbetspartner.

– Vi ville alla lyckas tillsammans och vi gjorde det. Vi kan verkligen vara stolta över resultatet och att vi kunde vara en del av lösningen för en decentraliserad tävling samt erbjuda VM-tävlingsmöjligheter för tävlande i fyra grenar, fortsätter Maria.

I samband med tävlingen besökte hundratals internationella gäster Helsingfors. Hit hörde till exempel tävlande, domare och deras stödtrupper. Dessutom bekantade sig många personer med tävlingen från andra länders Skills-organisationer och WorldSkills International.

Utöver internationella gäster samlade evenemanget tusentals finländska besökare, till exempel från I love me -mässan, studerandegrupper intresserade av tävlingsverksamheten samt Skills Finlands intressentgrupper.

Skills Finland tackar alla som besökt evenemanget och alla aktörer som möjliggjort det!

Mer information

Maria Ekroth, verksamhetsledare, Skills Finland, maria.ekroth@skillsfinland.fi, 040 707 9114

Evenemangets officiella webbsida

WorldSkills bildbank

Videor på YouTube

Resultat: Skönhetsvård | Frisering | Floristik | Kläd och sömnad