Skip to main content

MEDDELANDE: Världsmästerskapen i yrkesskicklighet ordnas i oktober i Helsingfors

WorldSkills-tävlingen som ordnas 20–23 oktober är ett unikt tillfälle att bekanta sig med världens topproffs. Evenemanget är gratis för allmänheten och genomförs i samband med I love me-mässan i Mässcentret.

WorldSkills_kilpailu_2000px.png

I världsmästerskapet i yrkesskicklighet avgörs vinnarna i cirka 50 olika grenar som representerar olika yrkesutbildningsområden. Världsmästerskapen ordnas i år undantagsvis decentraliserat i olika länder. Finland ordnar fyra grenar: floristik, hårstyling, skönhetsvård samt mode och kläder. Evenemanget med Finlands fyra tävlingsgrenar samlar cirka 200 tävlande och domare från 32 länder runt om i världen.

Det är unikt att Finland får ordna detta storevenemang. Det möjliggörs av en decentraliserad modell som togs i bruk när storevenemanget, som ursprungligen planerades hållas i Shanghai i Kina, ställdes in på grund av coronaviruset. Enbart Finland skulle inte ha kapacitet att ordna tävlingen om alla grenar och tävlande skulle vara tvungna att befinna sig under ett och samma tak. Detta eftersom antalet grenar och deltagare har vuxit sig så stora. I hela tävlingen finns det sammanlagt 62 tävlingsgrenar och över 1 000 tävlande från 58 länder. Nu ordnas tävlingarna under hösten 2022 runtom i världen i cirka 15 länder, varav Finland, Österrike, Frankrike, Tyskland, Schweiz och Sydkorea har det största ledningsansvaret.

Ännu långt in på våren 2022 verkade det som om tävlingarna kunde ordnas i Shanghai. När det visade sig att så inte var fallet uppstod en stund av misstro och besvikelse: ”’Var det här allt?’ är ett uttryck jag har använt för att beskriva tävlingsdeltagarnas tankar i det ögonblicket.” Skills Finlands verksamhetsledare Maria Ekroth beskriver och berättar hur just tävlingsdeltagarna och deras hårda arbete sporrade dem till att ordna tävlingarna i Finland med en mycket snäv tidtabell.

”Vi tänkte genast att vi vill vara en del av lösningen och säkerställa att tävlingsdeltagarna på ett eller annat sätt kan konkurrera på internationell nivå. Därför tog vi ivrigt tag i möjligheten att genomföra en del av grenarna i Finland. Vi började med ett blankt papper utan finansiering eller någonting.” Även många anordnare av yrkesutbildning deltar aktivt i tävlingarna.

”Vi är väldigt glada över äran att få arrangera tävlingarna i Helsingfors. Vi förväntar oss att den internationella tävlingspubliken och studerandena vid läroanstalterna får se hur arbetet inom dessa branscher ser ut, och vilka imponerande saker riktiga topproffs kan göra med sin kompetens”, konstaterar Ekroth.

Från Finland deltar tre topproffs i tävlingarna. Veera Huomo (skönhetsvård), Jenna Maukonen (mode och kläder) och Kiia Ylönen (floristik). För dem är yrkesutbildning ett verkligt karriärval, inte en sekundär lösning. Professionell utveckling är en viktig och väsentlig orsak för konkurrenterna att börja tävla. WorldSkills-tävlingen är ett utmärkt tillfälle att testa sina egna gränser och utmana sitt kunnande. Utöver dessa tre tävlar 25 andra deltagare i Finlands proffslandslag i andra länder. I största delen av grenarna får tävlingsdeltagarna fylla högst 22 år under tävlingsåret.

Välkommen att följa tävlingarna i Mässcentrets hall 4. Pressen är också välkommen till evenemangets invigning och avslutning (mer information från Suvi Aalto, se kontaktuppgifter nedan).

Den del av WorldSkills-tävlingen som ordnas i Finland koordineras av Skills Finland, som representerar Finland i den internationella organisationen WorldSkills International. Projektet finansieras av undervisnings- och kulturministeriet och dessutom får grenarna sponsorfinansiering. Många anordnare av yrkesutbildning deltar också i anordnandet av grenarna.

Mer information

Suvi Aalto
Media-ansvarig, WSC2022SE Helsinki
040 342 4745
suvi.aalto@skillsfinland.fi